Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Jean-Claude Juncker: “Γιατί είπα ψέματα”

Η διάψευση εκ μέρους του Jean-Claude Juncker του δημοσιεύματος του Der Spiegel της 6 Μαΐου περί επικείμενης, τότε, έκτακτης σύσκεψης στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ήταν ένα «ψέμα» όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παραδέχεται σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό, που δημοσιεύεται σήμερα.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ του δημοσιογράφου του περιοδικού και του Jean-Claude Juncker:
“SPIEGEL: Κύριε Πρωθυπουργέ, είστε Χριστιανοδημοκράτης και Καθολικός και γι’ αυτό θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί σας για τις Δέκα Εντολές.
Juncker: Έχω ήδη μία ιδέα για το πού το πάτε.
SPIEGEL: Γνωρίζετε την Όγδοη Εντολή;
Juncker: Φυσικά. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.
SPIEGEL: Προφανώς δεν την παίρνετε πολύ σοβαρά. Πριν από δύο και πλέον εβδομάδες διαψεύσατε ένα δημοσίευμα του Spiegel Online σχετικά με μία μυστική συνάντηση κάποιων Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στην οποία θα συζητείτο η κατάσταση στην
 Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή ήδη οι λιμουζίνες των επισήμων έφταναν στο Λουξεμβούργο.
Juncker: Η πιο σημαντική Εντολή είναι να μη βλάψεις τον πλησίον σου. Αν και δεν αναφέρεται έτσι ακριβώς στις Δέκα Εντολές, συνάγεται από αυτές. Οι υπουργοί Οικονομικών κάποιων χωρών-μελών του Εurogroup είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν εκείνη την Παρασκευή με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet. Επειδή οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν ανοιχτές και οι συναλλαγές στη Wall Street σε εξέλιξη, έπρεπε να διαψεύσουμε τη συνάντηση. Διαφορετικά, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου, που ήδη υποχωρούσε εξαιτίας του δημοσιεύματός σας, θα είχε ‘βυθιστεί’ καταστροφικά.
SPIEGEL: Με αυτή την ψευδή άρνησή σας, προκαλέσατε πλήγμα όχι μόνο στη δική σας αξιοπιστία, αλλά και στην αξιοπιστία της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.
Juncker: Επίσης δεν ενίσχυσε την αξιοπιστία του Spiegel Online η δημοσίευση μίας λανθασμένης έκθεσης ότι αντικείμενο συζήτησης στο Λουξεμβούργο θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ”.
Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Juncker αναφέρει –σκωπτικά- ότι δεν πρόκειται να εξομολογηθεί για αυτή την «ψευδή διάψευση» και σημειώνει πως «όταν δεν επιβεβαιώνω μία σειρά γεγονότων, ακόμα και αν έπρεπε να το κάνω, ξέρω ακριβώς γιατί το κάνω». Και εξηγεί ότι η νευρικότητα των αγορών καθιστά δύσκολη την συνεχή και λεπτομερή ενημέρωση του κοινού. «Είναι κάτι για το οποίο μετανιώνουμε, αλλά είναι και αναπόφευκτο».
«Ο κόσμος κατανοεί απολύτως ότι οι πολιτικοί οφείλουν να συζητούν ευαίσθητα θέματα πίσω από ‘κλειστές πόρτες’. Είχα 10 δευτερόλεπτα για να αποφασίσω το πώς θα αντιδράσω στο δημοσίευμα του Spiegel Online. Ας πούμε, υποθετικά, ότι έλεγα: ‘ΟΚ, θα γίνει η συνάντηση, αλλά δεν πρόκειται να σας πω το τι σκοπεύουμε να συζητήσουμε’. Αυτό θα είχε προκαλέσει τσουνάμι στις αγορές. Αντ’ αυτού, προτίμησα να προκαλέσω ένα μικρό κύμα οργής, για ένα ‘λευκό ψέμα’».
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου