Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες στην Αμφίπολη! Υπέροχες....



Από την πρώτη στιγμή που οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη έφεραν στο φως τις Καρυάτιδες, η εξαιρετική τέχνη τους είχε προκαλέσει ενθουσιασμό. Πλέον όμως, το μεγαλείο των δύο γλυπτών αποκαλύφθηκε σε όλη του τη λαμπρότητα, καθώς με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης μπροστά στο δεύτερο διαφραγματικό τοίχο στον τύμβο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες.

Οι δύο Καρυάτιδες έχουν ύψος 2,27 μ., φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις, φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Οπως αναφέρει η νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι Καρυάτιδες στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33 μ. και πλάτους 0,68 μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30 μέτρων. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68 μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

Η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων δεν είναι η μοναδική, καθώς στον τρίτο θάλαμο εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. στο βόρειο τοίχο του, με τον γεωτρητικό δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με χειροκίνητο γεωτρύπανο.

Σοβαρές ενδείξεις για τέταρτο θάλαμο

Θα μπουν στον τρίτο θάλαμο από την αρχαία είσοδο

Παράλληλα με την αποκάλυψη των Καρυάτιδων, συνεχίζονται τα έργα αντιστήριξης και υποστήλωσης, καθώς οι ανασκαφείς προετοιμάζουν την είσοδό τους στον τρίτο θάλαμο του μνημείου.

Η διεπιστημονική ομάδα αποφάσισε τελικά να μην επιχειρήσει να μπει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά από την αρχαία είσοδο. Κάτι που σημαίνει ότι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.

Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε για να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του. Την ίδια ώρα, οι ανασκαφείς απομακρύνουν χώμα από το δεύτερο θάλαμο, προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν μεγαλύτερες δοκούς αντιστήριξης και υποστήλωσης του τρίτου χώρου, ενώ θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο θάλαμο.

Η ομάδα έκανε και μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.