Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗΣ(ΚΟΥΡΕΜΕΝΗΣ) ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
"Η πρώτη φορά ήταν μόλις πέντε χρόνια από τότε που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωνε στην Αγία Λαύρα το λάβαρο της Επανάστασης. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα Creait Suisse, το έχουμε ξανακάνει άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν: το 1843, το 1860, το 1893 και το 1932. Όπως και νά ΄ναι, η χρεοκοπία προσμετράται ως παλιά μας τέχνη κόσκινο.
Αν το δούμε μάλιστα ιστορικοκοινωνιολογικά, από την Επανάσταση του΄ 21 και μετά δεν έχει περάσει γενιά από αυτό τον τόπο που να μην έχει γνωρίσει τη χρεοκοπία ή τον πόλεμο.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Είναι γνωστό πως τρεις είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της υπερβολικής χρέωσης ενός κράτους: 
η αποπληρωμή (ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ως χώρα μέχρι στιγμής), η ελεγχόμενη χρεοκοπία (η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, η επιμήκυνση, δηλαδή, του
....
χρόνου αποπληρωμής του ή κάποιο σκόντο σε συμφωνία πάντοτε με τους δανειστές) 
και η 
«καθαρόαιμη» χρεοκοπία (η παύση πληρωμών). Βέβαια, μερική στάση πληρωμών έχουμε και σήμερα, μιας και η κυβέρνηση δεν επιστρέφει το ΦΠΑ στους δικαιούχους, ενώ όσοι έχουν πάει στις τράπεζες για να εισπράξουν επιστροφή από τη φορολογική δήλωση έχουν φύγει με άδεια χέρια. 
Πολλοί ειδήμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στο δεύτερο τρόπο, το ΔΝΤ συμφωνεί χωρίς να έχει τεθεί επισήμως το θέμα, αλλά η Γερμανία αρνείται τόσο πεισματικά όσο η Μερσεντές να βάλει τούρμπο σε κάποια μοντέλα της. Παρ΄ ότι μας διαβεβαιώνουν για το αντίθετο, κανείς δε μας εγγυάται πως δεν μπορεί να συμβεί και το τρίτο σενάριο. 
«Εμείς χρεοκοπήσαμε τότε με τα μέτρα που παίρνετε εσείς σήμερα» δήλωσε στο Πρώτο Θέμα ο Φερνάντο ντε λα Ρούα, ο Αργεντίνος πρόεδρος που κήρυξε τη χρεοκοπία στη χώρα του το 2001, και συνέχισε λέγοντας: «Το ΔΝΤ εμάς μας κυνήγησε και μας τιμώρησε. Στη δική σας περίπτωση προς το παρόν σας στηρίζει, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση». 
Το σίγουρο είναι πως το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος σε σχέση με τη χρεοκοπία είναι να την αντιμετωπίσει απροετοίμαστος. 
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ...ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΞΕΚΙΝΑ!  .........
 Σε Εθνικό δίκτυο μεταδίδεται η φράση : «Κύριοι, δύστυχοι επτωχεύσαμεν...» Μπορεί οι λόγοι ενός Έλληνα πρωθυπουργού ποτέ να μην κατάφεραν να «σπάσουν» τα μηχανάκια της AGB, όμως είναι τέτοια η βαρύτητα της δήλωσης και η τρομακτική σαφήνεια της, που κρατούν καρφωμένους τους τηλεθεατές στους δέκτες. 
Η είδηση κυκλοφορεί παντού. Blogs, sites και ειδησεογραφικά πρακτορεία θα την ποστάρουν επιτόπου, ενώ ο ΟΤΕ και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα καταγράφουν ακόμη ένα ρεκόρ κλήσεων. Ο κόσμος είναι παγωμένος, πιο παγωμένες όμως είναι οι διεθνείς χρηματαγορές...
Οι δρόμοι που θα οδηγηθούμε στη χρεοκοπία είναι πολλοί, δύο όμως είναι οι πλέον πιθανοί: 
Ο πρώτος δρόμος : Τα έσοδα συνεχίζουν να υστερούν μονίμως, η τρόικα πιέζει διαρκώς για καινούρια μέτρα, κάποια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να τα πάρει και έτσι δε μας καταβάλλεται μια δόση από το δάνειο που μας έχει εγκριθεί. 
Η κυβέρνηση αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό -μισθοί και συντάξεις δεν καταβάλλονται- και δημιουργείται κοινωνική αναταραχή, που οδηγεί σε πτώση την κυβέρνηση. 
Οι εκλογές δε δίνουν βιώσιμη λύση, τα δύο μεγάλα κόμματα διασπώνται και η κυβέρνηση που προκύπτει υλοποιεί τη λαϊκή βούληση που θέλει «Να πληρώσουν όσοι τα φάγαν» και κηρύσσει χρεοκοπία. 
Ο δεύτερος δρόμος: έχει να κάνει με την ύφεση, που παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης, συνεχίζει να πλήττει την ελληνική οικονομία - και, ως γνωστόν, κράτος που δεν παράγει πλούτο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του, οπότε φυσιολογικά οδηγείται στη χρεοκοπία. 
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ..... 

Την πρώτη εβδομάδα...
Στα ATMs όποιος επιλέγει «ανάληψη» διαβάζει στην οθόνη το μήνυμα «Η πράξη αυτή δεν μπορεί να εκτελεστεί αυτή τη στιγμή», ενώ στις εισόδους των τραπεζών ένα χαρτί ειδοποιεί πως το υποκατάστημα «Παραμένει κλειστό». Από τα σούπερ μάρκετ έχει εξαφανιστεί ήδη το γάλα εβαπορέ, όπως και κάποια τρόφιμα μακράς αποθήκευσης. Αυτή ακριβώς τη στιγμή θα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα "κρούσματα" ΜΑΥΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ . 
Υπολογίζεται ότι για τον έλεγχο της Μαύρης Αγοράς θα χυθεί αίμα ανάμεσα στη Ρωσσική και στην Αλβανική Μαφία. Στο χρηματιστήριο επικρατεί αμηχανία: όσοι δεν προέβλεψαν την περίπτωση της χρεοκοπίας και βρίσκονται φορτωμένοι με χαρτιά διαισθάνονται πως κάποια από αυτά θα τα χρησιμοποιήσουν για το άναμμα του τζακιού... 
Τον πρώτο μήνα 
Στα ATMs εμφανίζεται το μήνυμα «Το ποσό που έχετε επιλέξει υπερβαίνει το ημερήσιο όριό σας, διαλέξτε άλλο ποσό» - ύστερα από τη χρεοκοπία της Αργεντινής το ανώτερο εβδομαδιαίο ποσό ανάληψης θεσπίστηκε στα 250 πέσος (το νόμισμα ξεκίνησε από μια ισοτιμία «ένα πέσο=ένα δολάριο», αλλά σύντομα έχασε το 75% της αξίας του). 
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το Δημόσιο δεν έχει καταβάλει τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες. 
Τα σούπερ μάρκετ καταγράφουν καινούριο ρεκόρ στην πτώση του τζίρου, ενώ παρατηρείται σημαντική αύξηση των απεργιακών κινητοποιήσεων. 
Σ'αυτή τη φάση η Μαύρη Αγορά θα εφοδιάζει τον πληθυσμό ,καλύπτοντας το 80% της ζήτησης. 
Έξι μήνες μετά 
Στα μπακάλικα έχουν εμφανιστεί τα τεφτέρια, ενώ αρχίζουν να «σπάνε» παντού οι συσκευασίες, από τα μπισκότα μέχρι τα τσιγάρα. Οι σαράφηδες κάνουν χρυσές δουλειές, μιας και πάρα πολύ προσπαθούν να εκποιήσουν ό,τι αντικείμενο αξίας διαθέτουν. Οι καλύτερες τιμές πάντως κυρίως στην εκποίηση ακινήτων θα δίνονται από αυτούς που ελέγχουν τη Μαύρη Αγορά. 
Οι ξένες αλυσίδες εγκαταλείπουν την Ελλάδα, το ίδιο και οι τελευταίοι μετανάστες , που όμως θα διατηρούν την νεοαποκτηθείσα ιθαγένεια&υπηκοότητα. Όταν κάποτε η (γ)Ελλάδα ξαναπαχύνει,θα επιστρέψουν αυτοί ή οι απόγονοι για το νεο άρμεγμα! 
Αρχίζουν οι λεηλασίες στα σούπερ μάρκετ. Η προστασία τους επαφίεται σε μισθοφόρους μέλη ξένης Μαφίας , αφού αυτή θα ελέγχει την τροφοδοσία και την τιμολόγηση των καταστημάτων. Οι αστυνομικοί, απλήρωτοι για μια ολόκληρη εξαμηνία, περιορίζουν συχνά τα καθήκοντά τους στο ρόλο του αυτόπτη μάρτυρα. 
Τα καλά προάστια προσλαμβάνουν οπλισμένους σεκιουριτάδες - η Φιλοθέη, το Παλαιό Ψυχικό, η Πολιτεία, η Εκάλη δεν είναι προσβάσιμες από τους μη κατοίκους. 
Σε πολλές δυτικές συνοικίες της Αθήνας οι κάτοικοι θυμίζουν τον Γουίλ Σμιθ στην ταινία Ζωντανός θρύλος: κυκλοφορούν μόνο την ημέρα και μαζεύουν οτιδήποτε χρήσιμο βρουν - τα ξύλα θεωρούνται πολύτιμα, αφού πολλά νοικοκυριά δε διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. 
Τα μέλη του Eurogroup συνεδριάζουν εξετάζοντας την περίπτωση να επιστρέψει στην Ελλάδα η δραχμή (στην Αργεντινή υπήρχε κλειδωμένη ισοτιμία του πέσο με το δολάριο - το «ακριβό» της νόμισμα είναι και ένας λόγος που έκανε μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα της και οδήγησε με μαθηματικά βήματα στη χρεοκοπία). 
Η δραχμή πιθανόν επανέρχεται στη συγκεκριμένη ισοτιμία της με το ευρώ (340,75), αμέσως όμως χάνει ένα σημαντικό ποσοστό από την αξία της. Είναι η αρχή ενός κατρακυλίσματος (στην Αργεντινή οδήγησε στην απώλεια του 75% της αξίας του χρήματος).
Ένας χρόνος μετά ..... 
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει στα χέρια ξένων, που ρίχνουν κάποια χρήματα για να κινηθεί η αγορά. 
Τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου έχουν καταρρεύσει. (καλό!!!!) 
Δεν είναι μόνο λόγω της πτώσης των πωλήσεων ή της μη εισροής διαφήμισης, αλλά και γιατί και πριν από τη χρεοκοπία στηρίζονταν στα τραπεζικά δάνεια (και αγύριστα) για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους. 
Στους πάγκους των εφημεριδοπωλών εμφανίζονται έντυπα που εκδίδονται από τους εργαζόμενους στον Τύπο, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων. 
Παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν και σε πολλές βιομηχανίες, όπου οι ιδιοκτήτες έχουν εξαφανιστεί και οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη και έχουν αναλάβει τη διαχείριση. 
Τα δικαστήρια εκδίδουν ασφαλιστικά μέτρα ύστερα από προσφυγές των ιδιοκτητών, αλλά η αστυνομία αδυνατεί να τα εκτελέσει, μιας και οι εργαζόμενοι κοιμούνται στις δουλειές τους έχοντας και την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων. 
Η ανταλλαγή προϊόντων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όπως και η ανταλλαγή υπηρεσιών με προϊόντα.
 Ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν έχει μειωθεί στο μισό, ενώ η περίφημη ελληνική νύχτα έχει μεταφερθεί με ρεφενέ πάρτι στις αυλές ή στα σαλόνια των σπιτιών. Οι ασφαλισμένοι εναποθέτουν την υγεία τους στον πατριωτισμό των Ελλήνων γιατρών και στα απολύτως στοιχειώδη υλικά που λόγω ελλείψεων χρησιμοποιούν. 
Οι κυβερνήσεις αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη - όπως το 2001 στην Αργεντινή, όπου ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις κατσαρόλες που χτυπούσαν οι νοικοκυρές έδιωξε εν μια νυκτί τον Φερνάντο ντε λα Ρούα. 
Οι κίνδυνοι, όμως, που ελλοχεύουν είναι σοβαροί. Σύμφωνα με ένα σενάριο του βρετανικού Observer, εμφανίζονται τα τανκς στην Αθήνα και στις υπόλοιπες ελληνικές μεγαλουπόλεις. «Από της ογδόης πρωινής σήμερον αι ένοπλοι δυνάμεις...» κ.λπ. (το έργο το έχουν ξαναδεί οι κάπως μεγαλύτεροι)... 
Στη συνέχεια
Ένα από τα επιχειρήματα με τα οποία προσπάθησαν να πείσουν τους Ισλανδούς να ψηφίσουν στο σχετικό δημοψήφισμα υπέρ της επιστροφής ή μη των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στις τραπεζικές «φούσκες» τους (και που οι Ισλανδοί τελικά αρνήθηκαν να το κάνουν βροντοφωνάζοντας «Δεν τα φάγαμε μαζί!») ήταν πως σε περίπτωση που δεν το κάνουν θα μετατραπούν σε «Κούβα του Βορρά». 
«Τουλάχιστον τα αυτοκίνητά μας θα είναι Land Rover» σχολίασαν κάποιοι επενδύοντας στη μακροβιότητα των συγκεκριμένων αυτοκινήτων.
Στην Ελλάδα, όπου τα Land Rover θεωρούνταν τις καλές μέρες αυτοκίνητα πολυτελείας και τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι χαμηλότερης ποιότητας, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ανταλλακτικά. 
Οι πατέντες συνεχίζουν να κρατούν κάποια από αυτά σε κυκλοφορία. Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις και έχουν εγκατασταθεί στην επαρχία. Η αγροτική και η κτηνοτροφική παραγωγή έχουν αυξηθεί, αν και υφίστανται προβλήματα με τη διακίνηση των προϊόντων. 
Στα ελληνικά νησιά οι κάτοικοι έχουν αυξηθεί, όπως και η αγροτική παραγωγή τους, τουρισμό όμως κάνουν μόνο οι ξένοι. Η μετανάστευση γνωρίζει αντίστοιχη άνθηση από την εικοσαετία 1900-1920, τότε που η χώρα έχασε το 8% του πληθυσμού της. 
Τι θα συμβεί 
Περιγράφτηκε το καλύτερο δυνατόν σενάριο για τις πιθανές επιπτώσεις της χρεοκοπίας. Κάποιες από αυτές πρόκειται σε κάθε περίπτωση να συμβούν, ενώ είναι πολύ πιθανόν να διαδραματιστούν μερικά "άλλα" γεγονότα, μιας και η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη καθιστά την περίπτωσή της σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες. 
Αυτό που πιθανότατα θα συμβεί είναι η παράταση της αποπληρωμής καταρχήν των 110 δισ. που πήραμε από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και το ΕΚΤ και ίσως, σε συμφωνία με τους δανειστές μας, κάποιο σκόντο στο ποσό των χρωστούμενων. 
Ό,τι κι αν γίνει πάντως, θα κρατήσει για πολλά χρόνια, όπως έχει ήδη προϊδεάσει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού (μακαρίτης πλέον) Τομάσο Σιόπα.
πηγη 

1 σχόλιο:

  1. Παρα πολυ καλο το αρθρο.Να μην ξεχναμε και τους φιλους μας τους Τουρκους ομως που ψαχνουν ευκαιρια να μας την πεσουν..Και τι καλυτερη συγκυρια απο αυτη;;Αλιμονο μας και ο θεος να μας φυλαει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή