Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Το selective default εντός του Αυγούστου για την Ελλάδα και λίγο αργότερα η πραγματική χρεοκοπία.

Σε καμία περίπτωση η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει τελειώσει, υποστηρίζει ο Paul Donovan, οικονομολόγος της UBS σε άρθρο του στους Financial Times, υπενθυμίζοντας ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default) της Ελλάδας θα συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ η πραγματική χρεοκοπία θα γίνει λίγο αργότερα. Στο μεταξύ, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πολλές ευκαιρίες να δημιουργήσουν πολλές μικρές κρίσεις, αναφέρει με καυστικό τρόπο ο Donovan. Το κεντρικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το ευρώ δεν λειτουργούσε σωστά. Για την ακρίβεια δεν λειτουργούσε καθόλου, ενώ οι Ευρωπαίοι αγνοούσαν τους οικονομολόγους που έκρουαν τον κώδωνα του τόσα χρόνια.
Παράλληλα, οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές της Ευρώπης έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις:

Οι Γερμανοί θεωρούν ότι η λύση στην ευρωπαϊκή κρίση είναι στα χέρια της πειθαρχίας. Εάν η περιφέρεια δεν είχε συνέχεια ελλείμματα, αύξανε την παραγωγικότητα της και μείωνε τους μισθούς, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα, αναφέρουν στελέχη της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Η Γερμανία εισήλθε στην ευρωζώνη ως μία μη ανταγωνιστική οικονομία, αλλά μετά από
...
μία δεκαετία αυστηρής πειθαρχίας έχει αποκατασταθεί ως μία οικονομία – επιτομή της ανταγωνιστικότητας.
Από την άλλη μεριά, η ελληνική άποψη θέτει την λύση της Ευρώπης στα χέρια της Γερμανίας. Μπορεί η Ελλάδα να μην μπορεί να διαχειριστεί μόνη της την κρίση, και να χρειάζεται βοήθεια αφού είναι η πιο φτωχή οικονομία της ευρωζώνης, αλλά πρέπει να καταλάβει, σύμφωνα με τον Donovan ότι μία νομισματική ένωση προϋποθέτει και δημοσιονομική ένωση.
Εάν η νομισματική πολιτική είναι «ακατάλληλη» για κάποιο μέλος, τότε χρειάζεται τα ισχυρά μέλη να προωθούν κεφάλαια προς αυτό, με δικό τους κόστος, ώστε να υπάρξει η εναρμόνιση. Με αυτόν τον τρόπο η δυσλειτουργική νομισματική ένωση γίνεται λειτουργική. Έτσι άλλωστε λειτουργεί και η αμερικανική οικονομία, και έτσι κατάφερε να εξομαλύνει τις «απύθμενες διαφορές» ανάμεσα στις πολιτείες από το 1932.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία έχουν δίκιο σε αυτό που υποστηρίζουν, αναφέρει ο Donovan. Αλλά και οι δύο πλευρές πρέπει να δουν αυτές τις δύο οπτικές σαν μία, και να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση για να λυθεί επιτέλους η κρίση που βρίσκεται στη Γηραιά Ήπειρο εδώ και 18 μήνες περίπου, καταλήγει ο Donovan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου