H κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τα βίαια επεισόδια της περασμένης Τετάρτης στο Σύνταγμα, που έκαναν το γύρο του κόσμου, έχουν θορυβήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως τις Βρυξέλλες, που συνειδητοποιούν πλέον ότι η σκληρή λιτότητα έχει όρια και όταν οι πολίτες είναι απελπισμένοι η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.
«Πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους Ελληνες», είπε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Πρέπει να εισακουστούν οι προτάσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο επίτροπος Ολι Ρεν. «Να υιοθετήσουμε το συντομότερο την πέμπτη δόση των δανείων και τη νέα στήριξη της Ελλάδας», δήλωσαν οι πρόεδροι της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι και της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο. «Η Ελλάδα κινδυνεύει να πεθάνει αναρρώνοντας», προειδοποίησε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς. Για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες κορυφαίοι κοινοτικοί
...
αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων χρησιμοποιούν αυτού του τύπου τη φρασεολογία. Μέχρι τώρα το μόνο που έλεγαν ήταν: «μέτρα, μέτρα, μέτρα». Τώρα διαπιστώνουν πως τα συνεχή πακέτα λιτότητας έχουν εξοντώσει τα νοικοκυριά, βυθίζοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Συνειδητοποιούν ότι, χωρίς ανάπτυξη, το έλλειμμα και το χρέος θα αυξάνονται και οι πολίτες θα εξαθλιώνονται.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέποντας την κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα συνειδητοποιούν με τη σειρά τους πως αύριο μπορεί να έρθει και η δική τους σειρά και αντιδρούν. Και οι αντιδράσεις αυτές έχουν θορυβήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα που υποχρεώνουν τους εταίρους και τους κοινοτικούς αξιωματούχους να αλλάξουν φρασεολογία σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να τροποποιήσουν την αποτυχημένη «συνταγή» του Μνημονίου.
Αλλαγή στάσης από τα ΜΜΕ
Στροφή καταγράφεται και στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ασχολούνται πλέον όλο και περισσότερο με την κοινωνική διάσταση του ελληνικού προβλήματος.
Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» καλούσε μέσω της ιστοσελίδας της τους Ελληνες, εργαζόμενους, φοιτητές και γενικά όσους πλήττονται από την κρίση να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους. Μέσα σε λίγες ώρες κατακλύσθηκε από κείμενα Ελλήνων πολιτών που κατέγραφαν τον καθημερινό γολγοθά που ανεβαίνουν. Ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά που διαθέτει μόλις 400 ευρώ για να περάσει το μήνα μετά την αφαίρεση του ενοικίου και των κοινοχρήστων, νέοι άνεργοι χωρίς κανένα επίδομα, πτυχιούχοι Πολυτεχνείου και άλλων ανώτατων σχολών που κερδίζουν 800-1.000 ευρώ. Ολα αυτά δεν τα γνώριζαν οι Ευρωπαίοι πολίτες, που παρακολουθούν με δέος τον καθημερινό αγώνα των Ελλήνων πολιτών.
Οι ίδιοι οι Ελληνες πολίτες αλλάζουν σήμερα το κλίμα για τη χώρα μας στην Ευρώπη και όχι η κυβέρνηση, η οποία επί 14 μήνες απλώς εκτελεί εντολές, χωρίς διεκδικήσεις και με μηδενικά αιτήματα.
Οι πολίτες με τις αντιδράσεις τους υποχρέωσαν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων των 15 δισ. ευρω που παραμένουν «εγκλωβισμένα» στα διαρθρωτικά ταμεία γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε τη συμμετοχή μας, δηλαδή χάνουμε το 79% γιατί δεν έχουμε να βάλουμε το 21%… Γιατί δεν τα διεκδίκησε η κυβέρνηση επί 14 μήνες που ζούμε τη σκληρή λιτότητα; Γιατί δεν ζήτησε να μας καλύψουν και τη δική μας συμμετοχή και να τα παρακρατήσουν αργότερα, όταν θα βγούμε από την κρίση; Δεν το έκανε γιατί απλούστατα ήταν από την αρχή ανύπαρκτη. Δεν πρόκειται για διαπραγματευτική αδυναμία, αλλά για ανυπαρξία, γιατί δεν θα ζητούσαμε κάτι παράλογο, ούτε κάποιο δώρο, αλλά το αυτονόητο που δεν έχει και κανένα κόστος για τους ίδιους.
Ο κ. Ρεν, από την πλευρά του, δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για ένα αναπτυξιακό σχέδιο στην Ελλάδα. Συζητάει πλέον και την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, είναι έτοιμος να δεχθεί φορολογικά μέτρα φιλικά προς τις επενδύσεις από το φθινόπωρο. Χρειάστηκε να ξεσηκωθούν οι πολίτες, να καταψηφίσει η Ν.Δ. το Μεσοπρόθεσμο, για να κάνουν στροφή οι Βρυξέλλες προς την ανάπτυξη. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα όλο αυτό το διάστημα, γιατί εάν έκανε κάτι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν θα ήταν τόσο τραγικό.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ για τον Τύπο της Κυριακής
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου