Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ξεπούλημα στα εξοχικά σπίτια ελέω εφορίας και κρίσης

Ξεπούλημα στα εξοχικά σπίτια ελέω εφορίας και κρίσης
Δραματική πτώση της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες από Ελληνες καταγράφεται για ακόμη μία χρονιά, την ίδια στιγμή που φαίνεται ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να «καλοβλέπουν» την ελληνική αγορά. Το ιδιότυπο αυτό σκηνικό έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα κινηθεί η παραθεριστική κατοικία το φετινό καλοκαίρι.
Οι Ελληνες ιδιοκτήτες εξοχικών πουλάνε όσο όσο, προκειμένου να αποφύγουν την υπερβολική φορολόγηση και τα τεκμήρια διαβίωσης, και οι κατασκευαστές ρίχνουν τις τιμές για να ξεφορτωθούν το μεγάλο στοκ των νεόδμητων παραθεριστικών κατοικιών. Τα περισσότερα σπίτια που πωλούνται είναι μεγάλα και υψηλής αξίας σε νησιά και τουριστικές περιοχές που
...
στο παρελθόν ήταν στην πρώτη γραμμή.
Ομως, αφενός τα σενάρια για μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 400.000 ευρώ και αφετέρου τα «τσουχτερά» τεκμήρια διαβίωσης έχουν πανικοβάλει τους ιδιοκτήτες των θερινών ακινήτων, που «ξεφορτώνονται» ό,τι δεν χρειάζονται. Ετσι, έχει δημιουργηθεί ένα απόθεμα εξοχικών σπιτιών, το οποίο αυξάνεται συνεχώς.
Η πλειονότητα των ακινήτων που πωλούνται ανήκουν σε Ελληνες που έχουν πληγεί από την κρίση και δεν μπορούν να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι ή φοβούνται τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις στο μέλλον.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν πάνω από 3.000-3.500 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει περί τα 800-1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.000-1.500.
Στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς στα χέρια των εργολάβων βρίσκονται 3.000-4.000 εξοχικές κατοικίες. Στη Λευκάδα μόνο τα ακριβά παραθεριστικά που πωλούνται φτάνουν τα 100-200, ενώ μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 1.500-2.000.
Στη Χαλκιδική οι αμιγώς παραθεριστικές κατοικίες που πωλούνται μπορεί να είναι γύρω στα 5.000. Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία 5ετία, εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000-5.000.
Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για εξοχικά έχει υποχωρήσει κατά 50%-70% την τελευταία διετία, ανάλογα με την περιοχή, και ως βασική αιτία εκτιμούν ότι είναι οι «τάσεις φυγής» των Ελλήνων από το δεύτερο σπίτι.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος, ωστόσο, είναι ενθαρρυντική, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες στα μεσιτικά γραφεία των νησιών, κατά κύριο λόγο, έχουν αυξηθεί οι ενδιαφερόμενοι για αγορές που προέρχονται από ξένες χώρες. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι Ρώσοι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, πολλοί Ελληνες μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς από ΗΠΑ και Αυστραλία και εσχάτως, Κινέζοι και Τούρκοι επενδυτές.
Μισοτιμής
Η βασική αιτία της μεταστροφής των ξένων είναι ότι πλέον τα εξοχικά σε πολλές περιοχές πωλούνται στη… μισή τιμή σε σύγκριση με πριν από μία πενταετία. Οι εργολάβοι οικοδομών και οι ιδιοκτήτες κάνουν μεγάλες προσφορές, προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές.
Από την άλλη, ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις χαρακτηρίζουν οι ειδικοί αφενός τον αποχαρακτηρισμό ως παραμεθόριων περιοχών των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και αφετέρου τη διευκόλυνση των ξένων που θέλουν να επενδύσουν. Επίσης, τα σενάρια για αναστολή του «πόθεν έσχες» και στην εξοχική κατοικία έχουν ήδη γίνει γνωστά σε ξένους που βλέπουν ότι μπορούν να κάνουν αγορές σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στην Ελλάδα. http://www.politis-gr.com/?p=17564


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου