Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των «στημένων» Αχιλλέας Μπέος και Γιώργος Τσακογιάννης, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα με χειροπέδες στα χέρια



Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι 10 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των «στημένων» παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων οι Αχιλλέας Μπέος και Γιώργος Τσακογιάννης, με χειροπέδες στα χέρια.
Ο Αχιλλέας Μπέος κρατούσε μπροστά του ένα σακάκι για να μην φαίνονται οι χειροπέδες που ήταν περασμένες στα χέρια του. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου για ποιο λόγο βρίσκεται εκεί, απάντησε: «Είναι μια φούσκα του ΠΑΣΟΚ».
Από την πλευρά του, ο ισχυρός ανήρ της Ηλιούπολης, Γιώργος Τσακογιάννης, απάντησε: «Για τον μ… τον Κούγια».
Καταιγισμός εξελίξεων
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των «στημένων» παιχνιδιών που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς οι εμπλεκόμενοι στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που έχουν καταγραφεί από την Ε.Υ.Π. ανέρχονται σύμφωνα με τη δικογραφία-μαμούθ σε συνολικά 85 άτομα.
Στην μεγαλύτερη επιχείρηση όλων των εποχών που αφορά το χώρο του ποδοσφαίρου προχώρησε χθες η ελληνική αστυνομία, συλλαμβάνοντας δέκα άτομα και προσαγάγοντας 25. Η εισαγγελική αρχή έχει ανάψει «πράσινο» φως για την σύλληψη ακόμα 5 ατόμων οι οποίοι και αναζητούνται από την αστυνομία.
Η επιχείρηση έγινε κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης και συνδέεται με τη μεγάλη έρευνα της Δικαιοσύνης για τους ύποπτους για στοιχηματική απάτη σε 41 ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Μάλιστα, η άρση του απορρήτου ξεκίνησε από τον περασμένο Γενάρη.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν οι: Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (Πρόεδρος της Καβάλας, στον τραπεζικό λογαριασμό
...
 του οποίου βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 550 εκατ. ευρώ), Γιώργος Τσακογιάννης (παράγοντας της Ηλιούπολης, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν δύο όπλα με σιγαστήρα για τα οποία δεν έφερε άδεια), Δημήτρης Ζαβαντίας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει παίξει ρόλο και στον ΠΑΟΚ), Νίκος Χάλκος (πρόεδρος της Ηλιούπολης), Νίκος Παντέλης (Προπονητής), Αθανάσιος Ντότσης (μάνατζερ) και οι φερόμενοι ως διοργανωτές στοιχημάτων, κύριοι Νίκος Καρακούλιας, Ανδρέας Δημόπουλος και Νίκος Ζαμάνης.
Οι δικαστικές αρχές και η αστυνομία έφτασαν στους συλληφθέντες παρακολουθώντας τις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις από τα ειδικά βαλιτσάκια που κατέχει η ΕΥΠ. Επίσης είχαν συγκεντρωθεί στοιχεία από καταθέσεις και έρευνες του ΣΔΟΕ. Μάλιστα, η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αριθμεί 10.000 σελίδες.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, μεταξύ των 85 ατόμων βρίσκονται δυο γνωστοί διαιτητές, ένας διεθνής καλαθοσφαιριστής, ο οποίος σε τηλεφωνική του συνομιλία κάνει λόγο για θέματα ντόπινγκ (χάπια), καθώς και πολύ γνωστός ποδοσφαιριστής μεγάλης ΠΑΕ.
Ο διεθνής μπασκετμπολίστας έχει ήδη ενημερωθεί για την υπόθεση και σύμφωνα με πληροφορίες κρύβεται για να αποφύγει μια πιθανή σύλληψη, αν και ο ίδιος τονίζει στο περιβάλλον του πως δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή σε υπόθεση απαγορευμένων ουσιών και πως η συνομιλία του με τον εμπλεκόμενο παράγοντα στην υπόθεση των στημένων αγώνων, αφορά νόμιμα συμπληρώματα διατροφής.
Επίσης, σε αίτημα για άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος νυν προέδρου μεγάλης ΠΑΕ της Αθήνας, έχει προχωρήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Πόπη Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη σταλεί το αίτημα στον αρμόδιο ανακριτή και αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν ασκηθεί αυτή η ποινική δίωξη και πότε, ώστε να κινηθεί η διαδικασία προσαγωγής του προέδρου μεγάλης ΠΑΕ της Super League, ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δύσκολα θα υπάρξει αντίστοιχη πρόθεση για αίτημα άσκησης ποινικής δίωξης για πρώην πρόεδρο άλλης μεγάλης ΠΑΕ της Αθήνας. Εδώ η υπόθεση είναι αρκετά πιο δύσκολη, αφού στις συνομιλίες δεν ακούγεται ο ίδιος, αλλά τρίτα πρόσωπα που αναφέρουν απλά το όνομά του.
Ακόμη ενδιαφέρον έχει αν θα σχηματιστεί δικογραφία για στημένο παιχνίδι μεταξύ κορυφαίων ομάδων της Ελλάδας.
Σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή υπήρξαν καταγγελίες για ματς που αφορά σε μεγάλο ντέρμπι της Αττικής που έγινε στο πρωτάθλημα της Super League της τρέχουσας περιόδου.
Οι συλληφθέντες κρατούνται με τις κατηγορίες της στοιχηματικής απάτης, ξεπλύματος χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης εις βάρος τους αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης μέχρι και 20 χρόνια.
Ενώ, σε περίπτωση που το συγκεκριμένο κατηγορητήριο συνδυαστεί με το νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου», τότε η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη.
Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η UEFA έστειλε στην ΕΠΟ λίστα με συνολικά 41 ύποπτα παιχνίδια ποδοσφαίρου, της Σούπερ Λιγκ, του κυπέλλου Ελλάδας και της Β’ Εθνικής, από το 2008 έως το 2011. Τρεις μήνες μετά, στα γραφεί της ΕΠΟ φτάνει δεύτερος φάκελος.
Στις 2 Ιουνίου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ελένη Ράικου διατάσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία αναθέτει στους εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος.
Στο πλαίσιο της Εισαγγελικής έρευνας κλήθηκαν και εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες μεταξύ των οποίων τέσσερις αξιωματούχοι της UEFA. Οι αξιωματούχοι, έδωσαν λεπτομέρειες για τη λεγόμενη στοιχηματική απάτη, αλλά και συγκεκριμένα στοιχεία για πρόσωπα που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Παράλληλα, οι Εισαγγελικές Αρχές απέστειλαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε επτά χώρες ανά τον κόσμο σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν τα στοιχεία ταυτότητας όσων «θησαύρισαν» στοιχηματίζοντας σε «στημένους» αγώνες μέσω ίντερνετ σε εταιρίες του εξωτερικού.
Ουσιαστική συνδρομή στη διαλεύκανση της υπόθεσης, προσέφερε και το ΣΔΟΕ, το οποίο ήλεγξε εξονυχιστικά τα περιουσιακά και φορολογικά στοιχεία των υπόπτων στην υπόθεση.
Ήδη, για την υπόθεση των «στημένων» έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με απευθείας κλήση (χωρίς δηλαδή να ακολουθηθεί η διαδικασία της έκδοσης βουλεύματος) 8 άτομα που τζόγαραν μέσω ΟΠΑΠ και κέρδισαν χρηματικά ποσά σε τουλάχιστον πέντε «ύποπτους» αγώνες ποδοσφαίρου.
Πρόκειται για την πρώτη παραπομπή σε δίκη στην Ελλάδα για τέτοιο αντικείμενο.
Π.Γερουλάνος: «Εξυγίανση χωρίς κορώνες»
Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, με ομιλία του στη βουλή τόνισε πως η κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου θα συνεχιστεί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, αναφέρθηκε στις συλλήψεις και τις προσαγωγές που έχουν γίνει αναφορικά με την υπόθεση των «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων.
«Αυτό που συμβαίνει από χτες είναι το πρώτο βήμα. Αυτό γινόταν μέχρι τώρα και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος. Αποφασίστηκε η επίσπευση του νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα. Εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΔΟΕ, εντατικοποίηση των ελέγχων που γίνεται στις λέσχες. Αυτά που λέμε τα εννοούμε» επεσήμανε αρχικά.
Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Χτες η αστυνομία προχώρησε σε 15 συλλήψεις και 10 προσαγωγές. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για να μην σταματήσουμε πουθενά. Ο πρωθυπουργός μίλησε για αποκατάσταση της ευνομίας και για ένα κράτος δικαίου. Λέγαμε πού πήγαν τα λεφτά. Να που πήγαν τα λεφτά».
Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Θέλουμε ο κόσμος να γυρίσει στα γήπεδα, χωρίς φόβο και στημένους αγώνες. Πρέπει αν γίνει ουσιαστική εξυγίανση. Δεν θα γίνει με κορώνες αλλά κοιτώντας το ποδόσφαιρο εξ ολοκλήρου. Ο κόσμος θέλει διαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΠΟ και για τη συμμετοχή των ομάδων στο πρωτάθλημα».
Μ. Παπαϊωάννου: «Ικανοποίηση της Πολιτείας για τη δουλειά που έκανε η Δικαιοσύνη»
Την ικανοποίησή του για τις ενέργειες της δικαιοσύνης, αναφορικά με το σκάνδαλο για τους στημένους αγώνες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ:
«Είναι θέματα που εκτιμά ελευθέρως η δικαστική Αρχή. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εκφράζω την ικανοποίηση της Πολιτείας για τη δουλειά που έκανε η Δικαιοσύνη σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές».
Γ. Νικητιάδης: «Βαθιά η διάβρωση στο χώρο του ποδοσφαίρου»
Η διάβρωση στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι πολύ βαθιά και δυστυχώς μοιάζει να φτάνει και ψηλά, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, με αφορμή τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τα "στημένα" παιχνίδια.
Ο κ. Νικητιάδης, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, είπε ότι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα από χθες αποδεικνύουν ότι άρχισε το κλείσιμο μιας μαύρης σελίδας, «ίσως της πιο μαύρης στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Όπως έκανε γνωστό, σε συζητήσεις που είχε με την ανακρίτρια, που χειρίζεται την υπόθεση, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η διερεύνηση καθυστερεί επειδή η Δικαιοσύνη θέλει να φθάσει σε βάθος και να μην αφήσει τίποτε το οποίο να είναι κενό. «Θα πάει πραγματικά σε πολύ μεγάλο βάθος, πιστεύω ότι φεύγει η μαύρη σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο στον τόπο μας», δήλωσε.
Ο υφυπουργός διευκρίνισε ο φάκελος που κοινοποιήθηκε από την ΟΥΕΦΑ στην Ελλάδα με τα παράνομα στοιχήματα, τα συνεννοημένα παιχνίδια και τις υποψίες για αυτά, είναι πάρα πολύ μεγάλος και χωρίστηκε σε τρεις ενότητες, ενώ εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών είναι ότι υπήρξε εμπλοκή πέντε υπουργείων και ταυτόχρονα ήταν απαραίτητη και η συνδρομή υπηρεσιών του εξωτερικού.
«Φαίνεται ότι η υπόθεση έχει πολύ μεγάλο βάθος, είναι ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε και υπενθύμισε ότι η πολιτική και η αθλητική ηγεσία της χώρας είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι οι έρευνες «θα φθάσουν στο τέλος, και θα πάνε όσο πιο βαθιά και πιο ψηλά χρειαστεί». Όπως είπε ο υφυπουργός βασικός στόχος είναι να καθαρίσει ο χώρος του πιο λαϊκού αθλήματος και τόνισε ότι ενώ τα γήπεδα έπρεπε να αποτελούν χώρο γιορτής για τις οικογένειες και τους νέους ανθρώπους, μετατράπηκαν σε «χώρο βίας και ντροπής για τον πολιτισμό και την πατρίδα μας».
Έκανε επίσης γνωστό ότι, μετά τις εξελίξεις αυτές στο χώρο του ποδοσφαίρου, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την κατάθεση του νόμου που θα προβλέπει αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου στο χώρο του αθλητισμού και ξεκαθάρισε ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «να καθαρίσει ο χώρος του ποδοσφαίρου, να σταματήσει η βία και να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα».
Ο κ. Νικητιάδης επισήμανε ότι το εγχείρημα για την πάταξη της διαφθοράς και της βίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, υπενθύμισε ότι άλλες χώρες που το δοκίμασαν, όπως η Αγγλία, χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να φέρει αποτελέσματα και μάλιστα, όπως είπε, «με μεθόδους που ελπίζουμε και δεν θέλουμε εμείς ποτέ να χρησιμοποιήσουμε».

Η λίστα των "υπόπτων" αγώνων
Super League 2009-10
Αγώνας Αποτέλεσμα Ημερομηνία Βαθμίδα διαφθοράς
Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 10/1/10 Ελαφρώς ύποπτος
Πανθρακικός - Πανιώνιος 0-1 14/3/10 Ελαφρώς ύποπτος
Λεβαδειακός - Πανθρακικός 3-1 21/3/10 Διεφθαρμένος
Αστ. Τρίπολης - Πανθρακικός 3-1 28/3/10 Διεφθαρμένος
Κύπελλο 2009-10
Αγώνας Αποτέλεσμα Ημερομηνία Βαθμίδα διαφθοράς
Παναργειακός - Ολυμπιακός Βόλου 0-4 30/8/09 Ελαφρώς ύποπτος
Αγροτικός Αστέρας - Καβάλα 0-3 28/10/09 Ύποπτος
Καλλιθέα - Πανθρακικός 1-0 28/10/09 Σοβαρά ύποπτος
Κύπελλο 2010-2011
Αγώνας Αποτέλεσμα Ημερομηνία Βαθμίδα διαφθοράς
Διαγόρας - Ατρόμητος 0-1 3/2/11 -
Β' Eθνική 2008-09
Αγώνας Αποτέλεσμα Ημερομηνία Βαθμίδα διαφθοράς
Ολυμπιακός Βόλου - Καλαμαριά 2-0 27/10/08 Ύποπτος
Διαγόρας - Εθνικός 2-2 01/02/09 Διεφθαρμένος
Ολυμπιακός Βόλου - Ατρόμητος 1-1 2/2/09 Ύποπτος
Διαγόρας - Καλλιθέα 0-0 7/3/09 Ελαφρώς ύποπτος
Καβάλα - Αγροτικός Αστέρας 4-1 14/3/09 Άκρως διεφθαρμένος
Ιωνικός - Ατρόμητος 0-1 23/3/09 Ύποπτος
Καβάλα - Ηλυσιακός 2-0 29/3/09 Ελαφρώς ύποπτος
Ηλυσιακός - Εθνικός 3-2 6/4/09 Ελαφρώς ύποπτος
Κέρκυρα - Καστοριά 1-2 12/4/09 Διεφθαρμένος
Ιωνικός - Διαγόρας 1-0 12/04/09 Ελαφρώς ύποπτος
Καβάλα - ΠΑΣ Γιάννινα 2-1 13/4/09 Ελαφρώς ύποπτος
Ηλυσιακός - Αγροτικός Αστέρας 3-2 27/4/09 Διεφθαρμένος
Αναγέννηση Καρδίτσας - Καβάλα 3-0 4/5/09 Ελαφρώς ύποπτος
Ολυμπιακός Βόλου - Ηλυσιακός 0-1 4/5/09 Διεφθαρμένος
Β' Εθνική 2009-10
Αγώνας Αποτέλεσμα Ημερομηνία Βαθμίδα διαφθοράς
Εθνικός Αστέρας - Πιερικός 1-2 15/11/09 Σοβαρά ύποπτος
Εθνικός - Καλαμάτα 1-0 16/11/09 Διεφθαρμένος
Ολυμπιακός Βόλου - Καλαμάτα 3-0 21-12/ 09 Ύποπτος
Ολυμπιακός Βόλου - Εθνικός 2-0 15/1/10 Σοβαρά ύποπτος
Διαγόρας - Εθνικός Αστέρας 3-1 17/1/10 Σοβαρά ύποπτος
Ηλιούπολη - Δόξα Δράμας 1-1 24/1/10 Διεφθαρμένος
Ηλιούπολη - Ολυμπιακός Βόλου 1-3 6/2/10 Σοβαρά ύποπτος
Δόξα Δράμας - Καλαμάτα 3-1 27/2/10 Σοβαρά ύποπτος
Διαγόρας - Εθνικός 0-2 7/3/10 Σοβαρά ύποπτος
Εθνικός Αστέρας - Ηλιούπολη 0-1 14/3/10 Ελαφρώς ύποπτος
Ηλιούπολη - Καλαμάτα 3-1 10/4/10 Σοβαρά ύποπτος
Ηλιούπολη - Ρόδος 2-0 26/4/10 Διεφθαρμένος
Εθνικός - Ηλιούπολη 2-1 2/5/10 Ελαφρώς ύποπτος
Ηλιούπολη - Κέρκυρα 1-0 9/5/10 Ελαφρώς ύποπτος
Δόξα Δράμας - Θρασύβουλος 2-0 26/5/10 Σοβαρά ύποπτος
Ιωνικός - Δόξα Δράμας 2-1 30/5/10 Σοβαρά ύποπτος
Δόξα Δράμας - Ιωνικός 2-0 2/6/10 Σοβαρά ύποπτος
Ιωνικός - Θρασύβουλος 2-0 6/6/10 Σοβαρά ύποπτος
newsbomb.gr

1 σχόλιο: