Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Αυτάρκεια- Τρόπος Συντήρησης: Κονσέρβες

Είναι αλήθεια πως τίποτα δε συγκρίνεται με το φρέσκο φαγητό που δεν έχει επεξεργαστεί και δεν έχει συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το συντηρημένο τρόφιμο με όποιο τρόπο και αν έχει συντηρηθεί έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από το αντίστοιχο φρέσκο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινό.
Αν μία κονσέρβα προέρχεται από έμπιστη πηγή, περιέχει καλή ποιότητας τρόφιμα και έχει διατηρηθεί σωστά, τότε μπορεί να αποτελέσει όχι απλά μία εξαιρετική διατροφική λύση για κάθε στιγμή αλλά και μία ιδανική διατροφική επιλογή. Οι κονσέρβες σίγουρα δεν είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να στηρίξουμε την καθημερινή μας διατροφή. Είναι όμως μία λύση στην οποία μπορούμε να στηριχθούμε μία δύσκολη στιγμή. Αν δεν τρώμε ποτέ ψάρι επειδή θεωρούμε μπελά την αγορά και το μαγείρεμά του, τότε ένας τόνος, μερικές σαρδέλες ή ένα σκουμπρί κονσέρβας μπορεί να μας προσφέρουν κάποια από τα ευεργετικά συστατικά που αλλιώς θα έλειπαν από την διατροφή μας. Αντίστοιχα, αν κάποιο τρώει ελάχιστα λαχανικά, το να φάει αρακά ή καλαμπόκι κονσέρβας μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η συντήρηση τροφίμων είναι μία πρακτική που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε φαγητό όποτε η πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα δεν είναι εφικτή. Στην εποχή μας αυτό δεν ακούγεται και πολύ σημαντικό επειδή τα φρέσκα τρόφιμα είναι διαθέσιμα συνεχώς. Παλαιότερα όμως η συντήρηση τροφίμων αποτελούσε προϋπόθεση επιβίωσης σε μακρά ταξίδια και κατά τη διάρκεια των χειμώνων.
Υπάρχουν όμως και στις μέρες μας λόγοι για τους οποίους είναι θεμιτό να φυλάμε τρόφιμα μακράς διαρκείας στο σπίτι. Αυτό δε σημαίνει ότι η διατροφή μας θα στηρίζεται σε αυτά αλλά θα τα έχουμε διαθέσιμα σε περίπτωση που (α) θέλουμε άμεσα ένα γεύμα ή (β) για κάποιο λόγο δεν έχουμε τη δυνατότητα να ψωνίσουμε ή να μαγειρέψουμε. Τα 8 σημαντικά πλεονεκτήματα της κονσέρβας είναι τα εξής:
Διάρκεια ζωής. Μία κονσέρβα μπορεί να έχει μέχρι και 5 χρόνια ζωής. Μπορείς να έχεις μερικές στο ντουλάπι και να μη σε απασχολεί πότε ακριβώς θα τις φας γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεχαστείς και να σου χαλάσουν όπως κάτι φρέσκο. Υπάρχουν και κονσέρβες με διάρκεια ζωής και 10 χρόνια ή και ακόμα περισσότερο. Το πόσο διαρκεί η κονσέρβα εξαρτάται από τη μέθοδο συσκευασίας, τα φυσικά και τεχνητά συντηρητικά που προστίθενται και το είδος του τροφίμου που μπαίνει μέσα.
Για ώρα ανάγκης. Μερικές κονσέρβες στο ντουλάπι αποτελέσουν ιδανική λύση σε περίπτωση που θες κάτι γρήγορα να φας και δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που έχει φίλους στο σπίτι που δεν περίμενες και θες να τους κεράσεις ένα μεζέ ή να τους κάνεις το τραπέζι.
Χωρίς ρεύμα. Σε περίπτωση που γίνει μία διακοπή ρεύματος και δε μπορείς να μαγειρέψεις, μία κονσέρβα μπορεί να σε σώσει. Θα έχεις ένα θρεπτικό γεύμα έτοιμο. Μία κονσέρβα τόνος και μία αρακάς, μαζί με μια πλούσια πράσινη σαλάτα και έχεις χωρίς μαγείρεμα ένα γεύμα αστραπή χωρίς να ξοδέψεις ούτε σπιθαμή ρεύματος.
Οικονομία. Οι κονσέρβες ταιριάζουν απόλυτα σε έναν οικονομικό τρόπο διατροφής. Ο λόγος δεν είναι μόνο το κόστος τους αλλά και το γεγονός ότι δεν απαιτούν ρεύμα και χρόνο για να ετοιμαστούν. Οι κονσέρβες επίσης είναι κάτι που μπορείς να αγοράσεις σε μεγάλη
...
ποσότητα όταν βρεις μία καλή προσφορά και έτσι να έχεις προμήθειες στο σπίτι σου για να δημιουργήσεις γεύματα που δε σου κόστισαν πολλά. Αυτό μπορείς να το κάνεις επειδή η κονσέρβα δεν είναι κάτι που πρέπει να φαγωθεί στη στιγμή.
Φαγητό έξω. Η κονσέρβα είναι ιδανική λύση για να φας εκτός σπιτιού, στην εκδρομή, στην παραλία, στο κάμπινγκ ή ακόμα και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που μένεις κατά τη διάρκεια των διακοπών. Παρομοίως και στο γραφείο μπορείς να φέρνεις το μεσημεριανό σου σε μορφή κονσέρβας και να ετοιμάζεις επιτόπου μία σαλάτα ή ένα σάντουιτς. Μία κονσέρβα δε θέλει μαγείρεμα και μπορείς να τη φας στη στιγμή. Για παράδειγμα, ένα φιλέτο σκουμπρί με μία ντομάτα, αγγούρι και ψωμί σου λύνει τα χέρια όπου και αν βρεθείς. Βεβαιώσου ότι η κονσέρβα έχει εύκολο άνοιγμα γιατί συνήθως εκτός σπιτιού δεν κουβαλάς πάντα μαζί σου ανοιχτήρι.
Διατροφική ασφάλεια. Οι κονσέρβες είναι ο ιδανικός τρόπος για να έχεις στο σπίτι κάποιες προμήθειες φαγητού για την σπάνια περίπτωση που δεν μπορείς να προμηθευτείς τρόφιμα. Ζούμε σε περίεργες εποχές και πιστεύω πως είναι καλό όλοι μας να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες καταστάσεις και να έχουμε στο σπίτι μας τρόφιμα για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Μία φυσική καταστροφή ή έντονα φυσικά φαινόμενα, μία κρίση στο πετρέλαιο ή μία ξαφνική αλλαγή στην εθνική και παγκόσμια οικονομία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αναταραχές στη βιομηχανία παραγωγής και στο σύστημα διακίνησης τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό είναι να έχουμε πρόσβαση σε νερό και φαγητό. Με μερικές έξτρα κονσέρβες στο ντουλάπι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.
Σταθερή ποιότητα. Με μία κονσέρβα καλή και έμπιστης εταιρίας ξέρεις ότι κάθε φορά που την ανοίγεις το αποτέλεσμα θα είναι εγγυημένο. Τα προϊόντα μπορεί να είναι πολύ πιο καθαρά και ελεγμένα από ότι τα χύμα, και σε πολλά από αυτά δεν γίνεται καμία χρήση συντηρητικών ή χημικών. Κυρίως τα ψάρια στην κονσέρβα δεν χρειάζονται συντηρητικά επειδή το αλάτι κάνει όλη την δουλειά.
Δίαιτα. Μία κανονική κονσέρβα περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού και με τη βοήθεια της ετικέτας που αναγράφει τα θρεπτικά συστατικά μπορείς να ξέρεις ακριβώς τις θερμίδες και τα λιπαρά που καταναλώνεις. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει πολύ να φας σωστή ποσότητα και διατηρήσεις την απαραίτητη ισορροπία στα γεύματά σου. Πολύς κόσμος έχει χάσει κιλά με δίαιτα που περιέχει κάποια γεύματα της εβδομάδας σε κονσέρβα.
Οι κονσέρβες βέβαια έχουν και κάποια μειονεκτήματα, όπως η μείωση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων, η μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις της παραγωγής και η δημιουργία απορριμμάτων και για αυτό δεν είναι που χρειάζεται να τρώμε κάθε μέρα. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος για να μην έχεις γεμάτο το ντουλάπι για ώρα ανάγκης. Πριν όμως ξεκινήσεις για το σούπερ μάρκετ διάβασε τον παρακάτω δεκάλογο της κονσέρβας που θα σε βοηθήσει να κάνεις τις καλύτερες επιλογές:
  1. Επέλεγε πάντα τις κονσέρβες σου από έμπιστες εταιρίες που τηρούν όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες και ακολουθούν σύστημα παραγωγής υψηλών προδιαγραφών. Μην αγοράζεις φτηνιάρικες κονσέρβες άγνωστης προέλευσης. Προτίμησε τις Ελληνικές Εταιρίες που χρησιμοποιούν ντόπιες πρώτες ύλες έχουν την παραγωγή τους στην Ελλάδα.
  2. Τσέκαρε τις ετικέτες και απόφυγε αυτές που περιέχουν περίεργα συστατικά και συντηρητικά. Διάβαζε τις συσκευασίες προσεκτικά και αν είναι εφικτό, προσπάθησε να επιλέγεις προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
  3. Απόφυγε, τρύπιες, χτυπημένες ή αλλοιωμένες κονσέρβες. Αν για κάποιο λόγο υπάρξει διαρροή και μπει μέσα στη κονσέρβα οξυγόνο, το περιεχόμενο αρχίζει να χαλάει. Αν μία κονσέρβα ανοιχτεί, το περιεχόμενο πρέπει να μπει σε άλλο σκεύος και να φυλαχτεί στο ψυγείο και να καταναλωθεί το πολύ σε τρεις μέρες.
  4. Επέλεγε τις κονσέρβες που είναι πίσω-πίσω στο ράφι και που έχουν τη πιο μακρινή ημερομηνία λήξης. Μερικές κονσέρβες γράφουν και ημερομηνία παραγωγής. Αγόραζε όσο πιο «φρέσκες» μπορείς, όχι μόνο επειδή θα σου κρατήσουν παραπάνω αλλά και επειδή όταν τις φας θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.
  5. Όταν το περιεχόμενο είναι σε νερό, ξέπλενε το και στράγγιζε το πριν το φας για να φύγει το πολύ αλάτι. Απόφυγε να προσθέτεις επιπλέον αλάτι σε τρόφιμα κονσέρβας. Περιέχουν ήδη πολύ για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής.
  6. Αν αγοράσεις κονσέρβα ψάρι σε λάδι, επέλεξε να περιέχει ελαιόλαδο. Τα διάφορα εισαγόμενα φυτικά έλαια όπως σογιέλαιο και ηλιέλαιο εκτός από άσχημη γεύση είναι και ανθυγιεινά. Το λάδι της κονσέρβας μπορείς να το φας ή να το φυλάξεις για μαγείρεμα ή για να αλείψεις ψάρια σχάρας.
  7. Αν με το που ανοίξεις μία κονσέρβα σου μυρίζει άσχημα, πέταξε την ή πήγαινε την πίσω εκεί που την πήρες για να σου την αλλάξουν.  Μπορείς επίσης να τηλεφωνήσεις απευθείας στην εταιρία που τις παρασκευάζει. Το τηλέφωνο είναι συνήθως πάνω στο προϊόν.
  8. Έχε στο σπίτι μία καλή ποσότητα από διάφορες κονσέρβες για ώρα ανάγκης και ανανέωνε τες σε σταθερή βάση. Κατανάλωνε πρώτα αυτές που αγόρασες παλαιότερα και συμπλήρωνε τα αποθέματα με φρεσκοαγορασμένες.
  9. Στις διακοπές, στο γραφείο και στην εκδρομή, βάσισε κάποια γεύματα σε κονσέρβα για να κάνεις τη ζωή σου εύκολη. Μία ντομάτα, ένα φρατζολάκι ψωμί ολικής, μία κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη και έχεις στη στιγμή ένα υπέροχο σάντουιτς.
  10. Μάθε να κάνεις κάποιες έξυπνες και νόστιμες συνταγές με τις κονσέρβες που συνηθίζεις να τρως. Οποιοδήποτε φαγητό κονσέρβας, αν το ζεστάνεις προσθέτοντας κάτι φρέσκο όπως λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό σε φασόλια γίγαντες, το φαγητό ζωντανεύει και μεταμορφώνεται.
πηγη
Σχετικά θέματα  http://agiovasilema.blogspot.com/2011/10/blog-post_339.html
http://agiovasilema.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου