Οργή λαού για την κυβέρνηση και την τρόικα σήμερα στη Θεσσαλονίκη και με αυτή θα έρθει αντιμέτωπος ο Παπανδρέου, ανεξάρτητα από το αν οι διαδηλωτές θα καταφέρουν να φτάσουν σε σημείο για να τους δει ή θα αντιληφθεί την παρουσία τους από τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.
Τουλάχιστον δέκα διαφορετικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και άλλες, καθώς δεν υπάρχει κλάδος που να μη διαμαρτύρεται για τις δραματικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης υπό την πίεση της τρόικας. Τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί είναι τα εξής:
1. Αγαλμα του Βενιζέλου (6 μ.μ.): ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ.
2. Πλατεία Αριστοτέλους (6 μ.μ.): ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
3. Καμάρα (5 μ.μ.): σωματεία, οργανώσεις εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αντιεξουσιαστές.
4. Κατσάνειο (6 μ.μ.): οπαδοί Ηρακλή.
5. Ιβανώφειο (6 μ.μ.): ιδιοκτήτες ταξί.
6. Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ (6 μ.μ.): φοιτητές.
7. Λευκός Πύργος (3 μ.μ.): αγανακτισμένοι.
8. Πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο (3 μ.μ.): Αγανακτισμένοι.
9. Κτήριο Προσκόπων (3 μ.μ.): Αγανακτισμένοι.
10. Α' ΚΤΕΟ (5 μ.μ.): μοτοσικλετιστές.
Με τους Αγανακτισμένους θα ενωθούν μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» και σε όλες τις περιπτώσεις οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να κάνουν πορείες με κατεύθυνση το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, όπου στις 8 το βράδυ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Οι διαμαρτυρίες άρχισαν από χθες στις 7 το πρωί, όταν εργαζόμενοι του ΙΚΑ έκαναν συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ιδρύματος, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους.
Στις 10, μέλη του ΠΑΜΕ μπήκαν αιφνιδιαστικά στο γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία του δημάρχου, πέρασαν στο μπαλκόνι και με σχοινιά άπλωσαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε «μας κόβουν μισθούς, συντάξεις, μας
...
πετούν στην ανεργία, μας φορτώνουν χαράτσια». Τα πανό το μετέφεραν σε κομμάτια και το συναρμολόγησαν επί τόπου.
Ταυτόχρονα, μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν και έξω από το κτήριο φωνάζοντας συνθήματα, ανάμεσά τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και τα στελέχη του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος και Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Φώναζαν ότι είναι «ανεπιθύμητοι» στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί και ζητούσαν να φύγουν.
Το δημαρχείο φρουρούνταν από την προηγούμενη μέρα, λόγω του ότι είχε προγραμματιστεί για τις 2 χθες το μεσημέρι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τη συνάντηση με το δήμαρχο και τους εκπροσώπους φορέων.
Η «έφοδος» των μελών του ΠΑΜΕ, τέσσερις ώρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, κινητοποίησε ισχυρή αστυνομική δύναμη που έφτασε στο δημαρχείο, χωρίς να υπάρξουν επεισόδια. Ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων στο δήμο, Ηλίας Μανουσαρίδης, κατήγγειλε την παρουσία της Αστυνομίας λέγοντας πως οι εργαζόμενοι δεν είναι εγκληματίες. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, συναντήθηκε με τα στελέχη του ΠΑΜΕ και έγιναν συνεννοήσεις για την αποχώρηση των διαδηλωτών πριν από την έλευση του Γ. Παπανδρέου. Ταραχή επικράτησε για λίγο όταν εντοπίστηκε μια σφαίρα στο έδαφος, αλλά σύντομα διαπιστώθηκε ότι απλώς έπεσε από το όπλο κάποιου αστυνομικού, από απροσεξία, και το θέμα δεν πήρε άλλες διαστάσεις.
Χθες το απόγευμα έγινε ένστολη πορεία από αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και εργαζομένους στο ΕΚΑΒ που διαμαρτύρονται για μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους.
Από νωρίς σήμερα το μεσημέρι θα είναι αδύνατη η πρόσβαση των αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοίνωσε η Αστυνομία σε αρκετούς δρόμους και σε μια περιοχή που αρχίζει από τις οδούς Μάρκου Μπότσαρη και Κατσιμίδη, στα Ανατολικά, μέχρι το Βαρδάρι, στα Δυτικά, και από την παραλία μέχρι την οδό Αγίου Δημητρίου.
Οι διαδηλωτές θα πέσουν πάνω στο ειδικό φράγμα (από μέταλλο και πλεξιγκλάς υλικό) της Αστυνομίας, την ειδική αύρα που εκτοξεύει νερό υπό πίεση και χιλιάδες αστυνομικούς που θα μετατρέψουν σε φρούριο τη ΔΕΘ.
Η πρωτοφανής σε δύναμη παρουσία της Αστυνομίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις και πολίτες, αφού επηρεάζει τις μετακινήσεις και την καθημερινότητά τους στο κέντρο της πόλης και είναι ενδεικτική η αντίδραση πολίτη που αναρωτήθηκε «μήπως είμαστε σε πόλεμο;».
Ν.Ρούμπος enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου