Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε ο Φίλιππος Συρίγος...

Καλό του ταξίδι του ανθρώπου...Τα συλληπητήριά μας στην οικογένειά του...

 
 

Ο Φίλιππος Συρίγος συνέδεσε το όνομα του με το μπάσκετ. Παρακολούθησε από κοντά τις μεγαλύτερες διοργανώσεις σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ το όνομα του θα συντροφεύει πάντα την μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ. Το έπος του 1987.



Από την αρχή της δεκαετίας του 1980 η φωνή του μπήκε στα ελληνικά σπίτια μέσω της ΕΡΤ, όπου περιέγραφε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Εκτός από την δημόσια τηλεόραση εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Nova και στην "Ελευθεροτυπία". Επί σειρά
..
ετών ήταν αρθρογράφος της εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" και διευθυντής του πρώτου αμιγώς μπασκετικού περιοδικού ("Το τρίποντο").


Το 1987 απέκτησε πανελλήνια αναγνωρισημότητα περιγράφοντας τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ στη συνέχεια ήταν παρών σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Θεωρούνταν από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους του αθλήματος, ωστόσο οι δύο μεγάλες επιτυχίες του δεν είχαν σχέση με το μπάσκετ:

Η υπόθεση Κιάππε και το "σκάνδαλο" των Ολυμπιακών Αγώνων

Στις 6 Μαρτίου του 1990 μέσω της Ελευθεροτυπίας ο Φίλιππος Συρίγος αποκαλύπτει την υπόθεση Κιάππε. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος της ΕΠΟ με ειδικότητα επί των διεθνών σχέσεων, αποκαλύπτει έγγραφη καταγγελία του διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στη FIFA σε σχέση με κυκλώματα που ρυθμίζουν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα Eπίσης γινόταν αναφορά σε προσυνεννοημένα, μεταξύ των προέδρων Σαλιαρέλη-Γιδόπουλου, ματς Ολυμπιακού-AEK με διαιτητή τον ίδιο τον Δημητριάδη. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι η επίμαχη επιστολή είχε φτάσει στα γραφεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας, μετά, δηλαδή στις 12 Μαρτίου. Την επιστολή στη FIFA την έστειλε ο... ίδιος ο Κωνσταντίνος Κιάππε, την είχε υπογράψει η μητέρα του και είχε δακτυλογραφήσει η μνηστή του, «πιεζόμενος από αγνώστους», όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ενώπιον της Δικαιοσύνης! Ο Κιάππε ομολόγησε στον ανακριτή πως την εντολή για τη σύνταξη και αποστολή της επιστολής στη FIFA την έλαβε από κάποιον «Θαλή από το Ρέθυμνο», που ήταν όπως έλεγε τότε ένας πανίσχυρος άνθρωπος του ποδοσφαίρου.

Η υπόθεση πήρε τη μορφή κατασκοπευτικού σίριαλ, όταν ο Κιάππε το έσκασε για μια μέρα και πήγε στην Ελβετία. Όταν γύρισε είπε το εξής εκπληκτικό στο αεροδρόμιο: «Παρακαλώ τον κ. Bαρδινογιάννη, ο οποίος είναι καλός άνθρωπος, να με βοηθήσει, γιατί δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω ένα δικηγόρο σαν τον κ. Λυκουρέζο». Τελικά η ΕΠΟ έστειλε επιστολή στη FIFA βεβαιώνοντας ότι επρόκειτο περί παρεξηγήσεως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποδέχθηκε τις εξηγήσεις και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Ο Κιάππε καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση την οποία εξέτισε και η διοίκηση της ΕΠΟ «έπεσε», με αποτέλεσμα να γίνει στις εκλογές Πρόεδρος ο Τριβέλλας.

Ο Φίλιππος Συρίγος ήταν από τους ελάχιστους Έλληνες που τάχθηκε ανοιχτά και ξεκάθαρα κατά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για οικονομικούς λόγους. Βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε δεν δίστασε να κάνει λόγο για σκάνδαλο, ακόμα και για κίνδυνο ελληνικής χρεοκωπίας πριν από 14 χρόνια, ενώ από την κριτική του δεν γλίτωσε ούτε η πανίσχυρη τότε Γιάννα Αγγελοπουλου Δασκαλάκη.

Το 2004, λίγες μέρες μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων ο Φίλιππος Συρίγος δέχθηκε επίθεση με σιδηρογροθιές και μαχαιριές εξω από τα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Supersport FM.

Δύο άντρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και φορούσαν κράνη του επιτέθηκαν, τον χτύπησαν στο κεφάλι και τον μαχαίρωσαν τέσσερις φορές στην πλάτη, τραυματίζοντας τον σοβαρά.

Ξεπέρασε σχετικά γρήγορα και αυτό το εμπόδιο συνεχίζοντας να κάνει την δουλειά του χωρίς υποχωρήσεις στα πιστεύω του.

Τελευταία του μεγάλη επιτυχία ήταν η μεγάλη συνέντευξη που έκανε τον περασμένο Μάιο στον Νίκο Γκάλη.



Το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρήθηκε αρκετά με τον καρκίνο. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο όπου το πρωί της Κυριακής άφησε την τελευταία του πνοή. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Ήταν ένας άνθρωπος αδιαπραγμάτευτος με αξίες και "πλήρωσε" το τίμημα με πολλές επιθέσεις και μια δολοφονική απόπειρα εναντίον του η οποια συνδέθηκε με αποκαλύψεις που είχε κάνει. Ο Φίλιππος Συρίγος "έφυγε" αλλά η φωνή του θα μείνει αθάνατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου