Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Βόλφγκανγκ Γκέργκε (DIE LINKE): Η Ελλάδα δικαιούται να ζητά επανορθώσεις

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ DIE LINKE ΣΤΟ ΓΕΜΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ THN ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Σε περίπου δύο εβδομάδες, θα τεθεί προς συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο η επερώτηση του Die Linke ( Κόμμα της Αριστεράς) για το ζήτημα των αποζημιώσεων και των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Σημειώνεται πως η σχετική επερώτηση κατατέθηκε από τον επικεφαλή της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας, το ζήτημα δεν τίθεται πρώτη φόρα στη γερμανική Βουλή, είναι όμως η πρώτη φορά που η νομική επιχειρηματολογία θα είναι σε πρώτο πλάνο.

Συγκεκριμένα, η επερώτηση του Die Linke αμφισβητεί πως το ζήτημα των αποζημιώσεων και των επανορθώσεων «έκλεισε» οριστικά με την επανένωση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, άποψη που είναι κυρίαρχη στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Αφετηρία για την αμφισβήτηση της άποψης αυτής, αποτελεί μια γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με την οποία η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τους αντιδίκους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ακόμη, η Ελλάδα, αναφέρει η σχετική επερώτηση, δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις της ούτε πολυμερώς (με διεθνείς συμφωνίες), ούτε διμερώς. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλεψη στο διεθνές δίκαιο για την παραγραφή των επανορθώσεων, ενώ τα διαβήματα της ελληνικής πλευράς τα τελευταία 24 χρόνια δεν αφήνουν περιθώριο για ισχυρισμούς σχετικά με το «χρονικό κενό» που θα δικαιολογούσε την παραγραφή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης, πως από τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της γερμανικής Βουλής προκύπτει πως η ελληνική αξίωση για αποπληρωμή του κατοχικού δανείου αποτελεί αυτόνομο γεγονός με την έννοια ότι μπορεί να εξεταστεί ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ζητήματα των αποζημιώσεων. Η παροχή του αναγκαστικού δανείου, τονίζεται μπορεί να εκληφθεί ως καθαρά οικονομική συναλλαγή και να αντιμετωπιστεί αναλόγως στο πλαίσιο του δικαίου που ορίζει τα περί αποπληρωμής χρεών.

Οι συντάκτες της επερώτησης από το Die Linke αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία θα έπρεπε να κάνει από μόνη της ένα βήμα και να αναλάβει τόσο την εξόφληση του κατοχικού δανείου όσο και την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού – έτσι όπως το αξίωσε και η ελληνική Δικαιοσύνη κατά τη δίκη του Διστόμου.»

Υπενθυμίζεται, πως στο πρόσφατο παρελθόν, ο (συν)πρόεδρος του Die Linke, Μπερντ Ρίξιγκερ, με δηλώσεις του σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, είχε δηλώσει πως το Die Linke δεν συμμερίζεται τα ελληνικά επιχειρήματα, ενώ ύστερα παραδέχτηκε ότι το έκανε επειδή φοβήθηκε το πολιτικό κόστος σε περίοδο εκλογών.

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΓΚΕΡΓΚΕ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΕΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ

Ο Βόλφγκανγκ Γκέργκε, εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke, δήλωσε σχετικά με το ζήτημα που είχε ανακύψει για το αν το Die Linke είναι υπέρ ή κατά των γερμανικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα πως «το θέμα έχει λήξει, το προεδρείο μας αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ζητεί αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό δεν θα πάψουμε ποτέ να το ζητάμε από τη γερμανική Βουλή.»

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου