Στην καρδιά της Αθήνας υπάρχουν πολλές βιλιοθήκες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, γενικές και ειδικές, ανοιχτές, δανειστικές, ξενόγλωσσων βιβλίων.

Σε αυτό το πρώτο μέρος ενός μεγάλου περιπάτου στις πηγές της γνώσης παραθέτουμε 14 βιλιοθήκες.

Είναι αξιοσημείωτη η εργασία και η επιμονή με την οποία έχουν οργανωθεί και πολλές μικρότερες ή περιφερειακές βιβλιοθήκες.

Θα αποτελέσουν το δεύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας καταγραφής. Το αισιόδοξο είναι ότι πολλοί, αρχίζουν να προτιμούν τις βιβλιοθήκες σαν χώρους μελέτης.

Στους ιστότοπους των βιβλιοθηκών, μπορείτε να βρείτε τα λεπτομερή στοιχεία των συλλογών τις οποίες διαθέτουν.


ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας είναι ο θεματοφύλακας της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και η κιβωτός ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων.
Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο της Αθηναϊκής τριλογίας επί της Πανεπιστημίου, που σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν.
Σήμερα η Εθνική Βιβλιοθήκη εξακολουθεί να στεγάζεται στο Βαλλιάνειο κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας καθώς και σε δύο άλλα κτίρια στην Αγία Παρασκευή και τη Νέα Χαλκηδόνα.



Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας κατέχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές Ελληνικών Χειρογράφων Κωδίκων διεθνώς. Συγκεκριμένα, διαθέτει μια συλλογή από 4.500 περίπου χειρόγραφους κώδικες, ιστορικά έγγραφα και ανεκτίμητα τεκμήρια του του ελληνικού πολιτισμού, τα οποία είναι προσβάσιμα από το κοινό αποκλειστικά στο
... Αναγνωστήριο Χειρογράφων.
Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στους αναγνώστες και υπάρχουν δυο τύποι εισόδου: αυτός του αναγνώστη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η βιβλιοθήκη και η προσωρινή άδεια εισόδου.
(Στην ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά).



Κάθε Παρασκευή από 14.30 έως 15.30 πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στον χώρο του Προδόμου και στην αίθουσα του Κεντρικού Αναγνωστηρίου, Πανεπιστημίου 32. Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν ιστορικές πληροφορίες για την Εθνική Βιβλιοθήκη καθώς και για τον τρόπο καταλογογράφησης, ταξινόμησης, αναζήτησης κ. ά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 210-3382528 ή στο e-mail: politistika@nlg.gr
Στην Εθνική Βιβλιοθήκη γίνονται εκδηλώσεις για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τον ιστότοπο http://www.nlg.gr/www/el

Ωράριο Λειτουργίας:
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ:9πμ-8μμ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ : 9πμ-2μμ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 9πμ-2μμ
Πανεπιστημίου 32, τηλ: 210-3382541
Ο ιστότοπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι : http://www.nlg.gr/


__________

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» δημιουργήθηκε από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής για όλους τους Έλληνες. Σκοπός της είναι να προσφέρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιστημονική πληροφόρηση στο χώρο της μουσικής στους επισκέπτες αλλά και στους χρήστες από απόσταση.

Το υλικό της βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στη Δυτική Μουσική, ενώ σχετικά με την Ελληνική Μουσική καλύπτει την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια μουσική. Η συλλογή ολοκληρώνεται με υλικό γύρω από τις μουσικές παραδοσιακών πολιτισμών ανά τον κόσμο, και τη μουσική τζαζ.



Η Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής ανακαινίστηκε τον Μάιο του 2013, με σκοπό να διαθέσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τους χώρους της στο κοινό.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης, που αυξάνεται κάθε χρόνο με σταθερό ρυθμό, διαθέτει πάνω από 133.000 τίτλους.

Ειδικότερα διαθέτει πάνω από 82.740 τίτλους σε βιβλία και παρτιτούρες, 23.242 τόμους σε μορφή μικροφίλμ, 695 τίτλους περιοδικών, 17.781 ηχογραφήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, 206 ηλεκτρονικές εκδόσεις και πολυμέσα πάνω σε διάφορα θέματα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, προγράμματα συναυλιών καθώς και πολυάριθμα χειρόγραφα.

Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε online βάσες δεδομένων, στις οποίες η Βιβλιοθήκη έχει συνδρομή, όπως μουσικολογικά λεξικά (Grove Music Online), βιβλιογραφικές πηγές (RILM, Proquest) κ.ά.

Μια σημαντική συλλογή της Βιβλιοθήκης είναι το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, το οποίο συγκεντρώνει πλούσια βιβλιογραφία και δισκογραφία σχετικά με την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια ελληνική μουσική. Στο υλικό συγκαταλέγονται σημαντικά αρχεία συνθετών όπως του Μίκη θεοδωράκη, του Θόδωρου Αντωνίου, του Αργύρη Κουνάδη, του Ν. Ζαχαρίου , του Μ. Σουγιούλ και σπάνιες συλλογές.

Επίσης διαθέτει την Naxos Video Library online και την Naxos Music Library online.



Σημαντικό έργο της Βιβλιοθήκης αποτελεί η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από όπου παρέχεται ελεύθερα στο διαδίκτυο όλο το ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων ψηφιοποιημένο υλικό της.

Στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί και μία Παιδική Βιβλιοθήκη με βιβλία μουσικού ενδιαφέροντος.

Νέο απόκτημα της Βιβλιοθήκης αποτελεί το πιάνο μελέτης, που βρίσκεται σε μία από τις δύο αίθουσες δοκιμών, και στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να μελετούν κατόπιν ραντεβού.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή σε όλους. Για να γίνει κανείς τακτικό μέλος πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα και να είναι τουλάχιστον 16 ετών. Προσφέρει δυο δυνατότητες δανεισμού τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Λειτουργεί: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή απο 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7282000
Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες, όπως επίσης και να απολαύσετε μια βιντεο- ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης από τη διευθύντριά της, μουσικολόγο κ. Στεφανία Μεράκου στον ιστότοπο της βιβλιοθήκης http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=5
Για τις εκδηλώσεις της μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ
Λειτουργεί: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή απο 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7282000


_______________

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΚΕΒΙ


Η Βιβλιολογική Βιβλιοθήκη λειτουργεί από το 1996 ως αναπόσπαστο τμήμα των δραστηριοτήτων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Πρότυπη στο είδος της, καλύπτει με το υλικό της θέματα που σχετίζονται με το βιβλίο και την ανάγνωση. Αποτελεί επιστημονικό και πληροφοριακό εργαλείο για το βιβλίο, τις τέχνες που το περιβάλλουν, τις επιστήμες που αναπτύχθηκαν παράλληλα με τη διάδοσή του αλλά και τις επαγγελματικές τεχνικές που ορίζουν την παραγωγή, τη διακίνηση και τις χρήσεις του.

Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου (εκδότες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, τυπογράφους κ.λπ.), πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και σε κάθε αναγνώστη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.



Η βιβλιολογική βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 5.000 τόμους, η συλλογή με τα μεταφρασμένα στα ελληνικά βιβλία 2.500 τόμους και η συλλογή Στρατή Τσίρκα 3.000 τόμους.

Το ηλεκτρονικό αρχείο περιλαμβάνει περισσότερες από 19.000 βιβλιογραφικές εγγραφές.

Το αρχείο Τσίρκα υπάρχει σε e-book και μπορείτε να το αναζητήσετε στον ιστότοπο http://tsirkas.ekebi.gr/books/bibliografia/



Η βιβλιολογική βιβλιοθήκη είναι δανειστική, ενώ οι υπόλοιπες είναι προσβάσιμες για επιτόπια μελέτη. Υπάρχουν κατάλογοι αναζήτησης.

Βρίσκεται στην οδό Αθανασίου Διάκου 4, στο Κουκάκι, τηλ: 210 9200306-8 και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 10-4.
Ολες οι πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη υπάρχουν στο www.ekebi.gr


________________

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Η Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι γενική βιβλιοθήκη με κύριο σκοπό την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου.
Παράλληλα, είναι ανοικτή και στο κοινό, το οποίο μπορεί να πληροφορηθεί για τη λειτουργία της Βουλής και τη νομοθετική διαδικασία, να λάβει γνώση των νομοσχεδίων και των συζητήσεων της Ολομέλειας και να μελετήσει τις συλλογές της στα αναγνωστήριά της.



Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει στις συλλογές της περίπου 725.000 τόμους βιβλίων όλων των επιστημών, εφημερίδες και περιοδικά.

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μία αναπτυγμένη συλλογή βιβλίων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιστημών, νομικής και ιστορίας, για την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου, και ένα γενικό πληροφοριακό τμήμα (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εγχειρίδια, έργα υποδομής, κ.ά.).


Επιπλέον, περιλαμβάνει και τις Ειδικές Συλλογές, με αρχέτυπα, παλαιότυπα και σπάνιες εκδόσεις της περιόδου 1481-1900 και πολιτικά φυλλάδια του 19ου και 20ού αιώνα.

Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, τμήμα της οποίας είναι δωρεά του Εμμανουήλ Μπενάκη προς τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να στεγαστεί η βιβλιοθήκη Ψυχάρη (35.000 τόμοι), περιλαμβάνει βιβλία που αφορούν στις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής, της ανθρωπολογίας, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της ιατρικής, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες.



Στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη στεγάζονται και οι προσωπικές βιβλιοθήκες πολιτικών, όπως των Αντ. Ζυγομαλά, Ι. Μεταξά, Αλ. Καφαντάρη, Ι. Σίδερη, Π. Τσαλδάρη κ.ά.



Το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στεγάζει τον μεγαλύτερο όγκο των βιβλιακών συλλογών όλων των θεματικών κατηγοριών, καθώς και τις πρόσφατες εκδόσεις ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, των θετικών επιστημών κ.α.


Σήμερα, λόγω του μεγάλου όγκου των συλλογών της και των νέων δραστηριοτήτων της, η Βιβλιοθήκη της Βουλής περιλαμβάνει: α) την Κεντρική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο κτήριο του Κοινοβουλίου, β) τη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2), που φιλοξενείται προσωρινά στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο και γ) το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218).

Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://catalog.parliament.gr.

Κεντρική Βιβλιοθήκη - Μέγαρο της Βουλής
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9:00-14:00 και 17:30-20:30, Σάββατο 9:00-14:00
Ειδικές Συλλογές: καθημερινά 9:00-14:00 και 17:30-20:30, μόνο κατά τις απογευματινές συνεδριάσεις της Ολομέλειας
Επικοινωνία: 210 370 7227
Η είσοδος στους χώρους της Βιβλιοθήκης γίνεται με επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου (είσοδος Κεντρικής Βιβλιοθήκης από το φυλάκιο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας).
Όλες οι πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη της Βουλής υπάρχουν στον ιστότοπο: http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/I-Bibliothiki/


_______________

ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ:


Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, που άνοιξε τις πύλες της το 1926 για να στεγάσει τη σημαντική δωρεά 26.000 τόμων βιβλίων του διπλωμάτη και βιβλιόφιλου Ιωάννη Γεννάδιου, κατέχει σήμερα μία μοναδική ερευνητική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 120.000 τόμους βιβλίων, καθώς και σπάνιες βιβλιοδεσίες, αρχεία, χειρόγραφα και έργα τέχνης που αναφέρονται στην ελληνική παράδοση και τους γείτονες πολιτισμούς.



Ανάμεσα στα τεκμήρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ξεχωριστή θέση έχει η συλλογή προσωπικών αντικειμένων του πλέον διακεκριμένου φιλέλληνα, ποιητή Λόρδου Βύρωνα.

Η Βιβλιοθήκη έχει, επίσης, στην κατοχή της μία μοναδική σειρά ζωγραφικών έργων που απεικονίζουν επεισόδια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν για λογαριασμό του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Από τις τέσσερις αρχικές σειρές, έχουν διασωθεί μόνο οι δύο: αυτή της Γενναδείου και μία δεύτερη στο Κάστρο του Windsor. Σημαντικές μαρτυρίες Ελλήνων, Οθωμανών και φιλελλήνων, με κορυφαία παραδείγματα τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Αλή Πασά και Samuel G. Howe, καταγράφουν τα γεγονότα του '21. Από τον όγκο των Αρχείων της Βιβλιοθήκης, που διαρκώς εμπουλίζονται, διακρίνονται αρχεία προσωπικοτήτων που φωτίζουν πτυχές της ιστορίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ενώ εξέχουσα σημασία για την πολιτική ζωή του εικοστού αιώνα έχουν τα προσωπικά αρχεία της οικογένειας Δραγούμη και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (1975–1980) Κωνσταντίνου Τσάτσου, αρχείο το οποίο πρόσφατα δωρήθηκε στη Βιβλιοθήκη.

Οι αρχειακές συλλογές της Γενναδείου αποτελούν, επίσης, σημαντική παρακαταθήκη για τα γράμματα και τις τέχνες με τα αρχεία διάσημων Ελλήνων λογοτεχνών, όπως εκείνα των βραβευμένων με Νόμπελ ποιητών Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και του μουσικού Δημήτρη Μητρόπουλου.



Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι μία ερευνητική, ιδιωτική βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει συλλογές σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, αρχείων και έργων τέχνης. Πολλά από τα αποκτήματά της είναι ανεκτίμητα και αναντικατάστατα. Τις συλλογές της Γενναδείου μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Προσφέρεται για επιτόπια ανάγνωση στο Αναγνωστήριο, σύμφωνη με τους κανονισμούς της βιβλιοθήκης.

Η Γεννάδειος είναι μια μη δανειστική βιβλιοθήκη χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στα βιβλιοστάσια από το κοινό.

Σε συνδυασμό με τη λειτουργία της ως βιβλιοθήκη και ερευνητικό κέντρο, "το Γεννάδειον" συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας με διαλέξεις, σεμινάρια, συναυλίες, εκθέσεις και εκδόσεις.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 09:00 - 17:00
Πέμπτη: 09:00 - 20:00, Σάββατο: 09:00-14:00.
Διεύθυνση: Σουηδίας 61, Τηλέφωνο: 210 – 72.10.536
Ολες οι πληροφορίες για τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη υπάρχουν στον ιστότοπο: http://www.ascsa.edu.gr/index.php/gennadiusgreek/index.php


______________

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1835 από τον πρώτο Δήμαρχο της Αθήνας Ανάργυρο Πετράκη.

Έναν αιώνα αργότερα, το 1936, όταν πραγματοποιήθηκε η αγορά της μεγάλης προσωπικής συλλογής του Γεωργίου Βλάχου, ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στο Παλαιό Δημαρχείο, επί της οδού Αθηνάς, στην τότε πλατεία Λουδοβίκου.

Από τον Δεκέμβριο του 2002 στεγάζεται στο παραδοσιακό κτίριο επί της οδού Δομοκού 2, στο σταθμό Λαρίσης.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 55.000 τίτλους. Μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι τρίτη κατά σημασία και μέγεθος αλλά πρώτη όσο αφορά στο αρχείο εφημερίδων.

Η συλλογή περιλαμβάνει θεματική ενότητα για την Αθήνα (φωτογραφικό υλικό, βιβλία, καρτ ποστάλ), σπάνιες εκδόσεις του 18ου και 19ου αιώνα (οι οποίες δεν είναι δανειστικές), ΦΕΚ που χρονολογούνται από το 1833, αρχείο εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου που χρονολογείται από το 1862 έως σήμερα και 900 τίτλους περιοδικών από το 1834.

Δικαίωμα δανεισμού έχουν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων καθώς και των υπολοίπων Δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής. Δίνονται για δανεισμό όλα τα βιβλία πλην των πληροφοριακών, των σπάνιων εκδόσεων και των βιβλίων μεγάλου μεγέθους.

Κάθε αναγνώστης μπορεί να δανείζεται έως δυο βιβλία για 15 μέρες με δικαίωμα ανανέωσης μιας εβδομάδας, με την προϋπόθεση να γίνει μέλος της βιβλιοθήκης.

Υπάρχουν 2 αναγνωστήρια: ένα για βιβλία με 100 θέσεις και ένα για εφημερίδες και περιοδικά με 50 θέσεις.

Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο της βιβλιοθήκης εδώ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-19:00, Τετάρτη 9:00 - 15:00
Διεύθυνση: Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, Τηλ: 210-8846011, 210-8846012
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη στον ιστότοπο: http://www.cityofathens.gr/texnes-politismos/xoroi-politismoy/bibliothikes/dimotiki-bibliothiki


_______________

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), η αρχαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, έχει την αφετηρία της στις απαρχές του «Σχολείου των Τεχνών» (1837), από την εξέλιξη του οποίου προήλθαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έχει κύρια αποστολή την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος.



Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη επιδιώκει, με τη διάθεση των υπηρεσιών της και εκτός κοινότητας ΑΣΚΤ, να συμβάλει στην ευρύτερη ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη της έρευνας στο χώρο της Ιστορίας της Τέχνης, με έμφαση στη νεοελληνική τέχνη.

Αυτή τη στιγμή στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 57.000 τόμοι βιβλίων, 412 τίτλοι ελληνικών και ξένων περιοδικών, 550 χαρακτικά, 2.700 διαφάνειες και περίπου 3.000 CD ROM και DVD.

Η πρόσβαση στις συλλογές της Bιβλιοθήκης είναι ελεύθερη σε όλους. Εξαιρούνται οι συλλογές των παλαιών και πολύτιμων βιβλίων καθώς και εκείνες του οπτικοακουστικού-ηλεκτρονικού υλικού (βιντεοκασέτες, CD-ROM), στις οποίες η πρόσβαση παρέχεται μέσω του προσωπικού της Βιβλιοθήκης.

Για τις συλλογές της βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Βρίσκεται στην Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών, Πειραιώς 256. Αγ. Ι. Ρέντης, τηλ: 210 4801204
Λειτουργεί: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8.30-3.00, Τετάρτη 8.30-7.00
Γενικές πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο:http://www.library.asfa.gr/askt/site/Home/t_section


________________

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΙΑ


Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, πιο γνωστό ως Ε.Λ.Ι.Α., αποτελεί τμήμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, Μ.Ι.Ε.Τ., από τον Οκτώβριο του 2009.


Ως βασικό στόχο έχει τη διάσωση, συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη και έκδοση αρχειακού και έντυπου υλικού του 19ου και 20ού αιώνα το οποίο αφορά κυρίως στην ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας. Παράλληλα, στοχεύει στη στήριξη της έρευνας και τη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και ακαδημαϊκών κατευθύνσεων.

Iδρύθηκε το 1980 και στα χρόνια της δραστηριότητάς του έχει εντοπίσει και συγκεντρώσει πολύτιμο υλικό που κάτω από διαφορετικές συνθήκες ίσως να χανόταν για πάντα.

Η βιβλιοθήκη του Ε.Λ.Ι.Α. περιέχει σήμερα περισσότερους από 100.000 τόμους βιβλίων, περιοδικών, ημερολογίων και εφημερίδων 19ου και 20ού αιώνα και κατατάσσεται ανάμεσα στις σημαντικότερες, και σε ορισμένες ενότητες στις πιο ενημερωμένες βιβλιοθήκες της χώρας.

Στις ελληνικές εκδόσεις του 19ου αιώνα έρχεται τέταρτη στον κόσμο.

Στα ελληνικά ημερολόγια του 19ου και 20ού αιώνα είναι πιθανότατα η πληρέστερη στον κόσμο.

Η συλλογή των εφημερίδων και των περιοδικών του Ε.Λ.Ι.Α. αποτελεί την τρίτη στην Ελλάδα μετά τη βιβλιοθήκη της Βουλής και την Εθνική βιβλιοθήκη, με αξιόλογες σειρές παρανόμου Τύπου Κατοχής και Αντίστασης.

Από τα ελληνικά βιβλία τα τυπωμένα στην Αίγυπτο συγκεντρώνεται περίπου το 70% της συνολικής εκδοτικής δραστηριότητας.

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης, η οποία είναι ερευνητική και όχι δανειστική υπάρχει εδώ

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στους ερευνητές Τετάρτη-Παρασκευή 09:00-14:00, στο αναγνωστήριο του ισογείου. Το τμήμα Αρχείων είναι ανοιχτό στους ερευνητές Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-14:00.
Ο ΕΛΙΑ βρίσκεται στην οδό Αγίου Ανδρέου 5, Τηλέφωνο: 210 - 3211149
Ολες οι πληροφορίες υπάρχουν στον ιστότοπο: http://www.elia.org.gr/default.fds?langid=1


_______________

ΒΙΛΒΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στον 4ο όροφο στο κτήριο της οδού Μασσαλίας 22 και φιλοξενεί περισσότερους από 35.000 τίτλους στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, μια ηλεκτρονική συλλογή με πάνω από 65.000 ψηφιακά βιβλία, συνδρομές σε βάσεις δεδομένων των μεγαλύτερων ακαδημαϊκών περιοδικών που αριθμούν 10.000.000 άρθρα καθώς και μια συλλογή Σπάνιων Βιβλίων.

Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης υπάρχει εδώ

Χρήση της Βιβλιοθήκης και των πηγών της μπορούν να κάνουν :

Φοιτητές των προγραμμάτων του Hellenic American College συμπεριλαμβανομένων των πτυχιακών και των μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρονται από το Hellenic American University μέσω της Σύμπραξης Συνεργασίας με το Hellenic American College



Μέλη από το γενικό κοινό, ανάμεσά τους σπουδαστές της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και φοιτητές στα Δημόσια Ελληνικά πανεπιστήμια, με προϋπόθεση την εγγραφή τους ως μέλη της Βιβλιοθήκης (παρακαλώ σημειώστε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένες συλλογές).

Τα εγγεγραμμένα μέλη της Βιβλιοθήκης μπορούν να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές πηγές στο χώρο της, μόνο όμως σπουδαστές του Hellenic American College έχουν πρόσβαση σ' αυτές τις πηγές εκτός Βιβλιοθήκης. Εξαιρέσεις σ' αυτό τον κανόνα γίνονται ανά περίπτωση. Τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν επίσης να δανειστούν βιβλία από τις δανειστικές συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 9:00-20:00, Παρασκευή: 9:00-18:00
Μασσαλίας 22, τηλ:2103680900
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη υπάρχουν στον ιστότοπο: http://www.hau.gr/?i=learning.el.library


_______________

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ


Στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας υπάρχει η βιβλιοθήκη OCTAVE - MERLIER.

Με ελεύθερη είσοδο, χωρίς εγγραφή, μπορείτε να να συμβουλευτείτε 60 000 πηγές (βιβλία, περιοδικά, CDs και DVDs), στα γαλλικά: Αναλυτικά υπάρχουν 40. 000 βιβλία, 100 συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά, 2000 DVD, 2500 CD, παιδαγωγικό υλικό, μια « βιβλιοθήκη του σπουδαστή » και 8000 τίτλοι για παιδιά και εφήβους.



Η Βιβλιοθήκη Octave Merlier σας διαθέτει υπολογιστές με πρόσβαση στο ίντερνετ και μια υπηρεσία ηλεκτρονικής πληροφόρησης, ένα φωτοτυπικό, μια υπηρεσία δανεισμού ανάμεσα σε βιβλιοθήκες, και ασύρματο ίντερνετ.

Ο κατάλογος της βιβλιοθήκες υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή: Συμβουλευτείτε τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης εδώ

Οι κάτοχοι κάρτας εγγραφής της βιβλιοθήκης ή της κάρτας CLUB IFA μπορούν να δανείζονται υλικό (για τρεις εβδομάδες μη ανανεώσιμες)

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 µε 19.00.
Διεύθυνση: Σίνα 31, τηλ:210 33 98 650.
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη υπάρχουν στον ιστότοπο: http://www.ifa.gr/


_____________

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ:


Mετά από μία περίοδο κατά την οποία παρέμεινε κλειστή λόγω της ανακαίνισης του κτιρίου, η Βιβλιοθήκη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου άνοιξε για το κοινό το 2007.

H Βιβλιοθήκη διαθέτει βιβλία που έχουν σχέση με τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη γλωσσολογία, τη μουσική, την ιστορία, την πολιτική, τη δημοσιογραφία .

Περιλαμβάνει επίσης μία συλλογή περιοδικών εκδόσεων. Είναι στη διάθεση των αναγνωστών ορισμένα από τα σημαντικότερα ιταλικά περιοδικά και εφημερίδες.



Παρέχεται επίσης μία υπηρεσία πληροφοριών πάνω στην πολιτιστική ζωή και καλλιτεχνική κληρονομιά της Ιταλίας. Οι πληροφορίες παρέχονται και τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Βιβλιοθήκη στα πλαίσια των δυνατοτήτων της παρέχει βιβλιογραφικά στοιχεία και πληροφοριακό υλικό για τους μελετητές της ιστορίας, της τέχνης και του ιταλικού πολιτισμού, καθώς και σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς και οργανισμούς του θεάματος που επιθυμούν να ανεβάσουν ιταλικά έργα.

Η Βιβλιοθήκη οργανώνεται ώστε να επιτρέπει την πρόσβαση στον οn line κατάλογο των βιβλίων και του οπτικοακουστικού υλικού.

Λόγω των εργασιών καταλογογράφησης του βιβλιακού υλικού, η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή για το κοινό, μόνο ως αναγνωστήριο, δύο μέρες την εβδομάδα. Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης υπάρχει εδώ

Για να μπορεί κανείς να δανείζεται βιβλία, θα πρέπει να γίνει μέλος. Μέλη μπορούν να γίνουν όλοι όσοι κατοικούν στην Αθήνα με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή της άδειας παραμονής τους. Κάθε μέλος μπορεί να δανειστεί 2 βιβλία τη φορά.


Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη 10.00-14.00 / Πέμπτη 11.00-15.00
Πατησίων 47 , τηλ. 210 5242646
Το έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό που είναι διαθέσιμο στην Βιβλιοθήκη, μπορεί να δανειστεί σε Σχολεία και σε άλλα ελληνικά Ιδρύματα κατόπιν αιτήσεως μέσω φαξ στον αριθμό 0030.210.5242714 ή μέσω e-mail: biblioteca.iicatene@esteri.it
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη του Ιταλικού Ινστιτούτου στον ιστότοπο: http://www.iicatene.esteri.it/IIC_Atene/



______________

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ


Η δημιουργία της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας ανάγεται στην εποχή του Ισπανικού Μορφωτικό Ιδρύματος Βασίλισσα Σοφία, που ιδρύθηκε το 1976 και βρισκόταν στην οδό Σκουφά. Η Βιβλιοθήκη εκείνη είχε δημιουργηθεί από τις δωρεές διαφόρων δημοσίων φορέων και ελλήνων ισπανιστών.

Από το 1991, με την ίδρυση του Ινστιτούτου Θερβάντες, η Βιβλιοθήκη αποτελεί το βασικό κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης στην Ελλάδα για θέματα σχετικά με την Ισπανική Γλώσσα και τον Πολιτισμό των Ισπανόφωνων χωρών.



Το 2009, μετά την μετεγκατάσταση του Ινστιτούτου στην καινούργιο κτίριο της οδού Μητροπόλεως, η Βιβλιοθήκη προσφέρει στους χρήστες της σύγχρονες εγκαταστάσεις, με περισσότερα από 26.000 αντίτυπα και 34 θέσεις ανάγνωσης, 6 υπολογιστές και 2 θέσεις συμβουλευτικής για οπτικοακουστικά μέσα.

Η πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη είναι ελεύθερη και δωρεάν. Για τν χρήση των υπηρεσιών Δανεισμού, Ίντερνετ και Δανεισμού μεταξύ Βιβλιοθηκών απαιτείται η κατοχή της κάρτας – μέλους της Βιβλιοθήκης.

Για την έκδοση της κάρτας – μέλους ο ενδιαφερόμενος πρέπει να μας δώσει τα στοιχεία του (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e - mail ), να προσκομίσει αποδεικτικό της ταυτότητάς του και να καταβάλει την αντίστοιχη τιμή.

Οι κατάλογοι της βιβλιοθήκης υπάρχουν εδώ

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα με Παρασκευή: 10.30-15.00
Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 16.00-20.00
Διεύθυνση: Μητροπόλεως 23, Τηλ. 30-210-3634117 (εσ. 6032)
Ολες οι πληροφορίες για την βιβλιοθήκη του Θερβάντες υπάρχουν στον ιστότοπο: http://atenas.cervantes.es/gr/default.shtm


_______________

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ


Στο χώρο μας θα βρείτε ένα ευρύ φάσμα έντυπων και οπτικοακουστικών μέσων σε γερμανική γλώσσα και σε ελληνική μετάφραση, με τα οποία σας ενημερώνουμε για τις σύγχρονες τάσεις και την επικαιρότητα της πολιτιστικής ζωής στη Γερμανία.

Βασικοί τομείς της συλλογής της βιβλιοθήκης είναι: Σύγχρονη γερμανόφωνη λογοτεχνία, γερμανικά βιβλία σε ελληνική μετάφραση, γερμανικός πολιτισμός, σύγχρονη γερμανική μουσική.

Στην βιβλιοθήκη υπάρχουν τέσσερις Η/Υ για πρόσβαση στο Internet, για έρευνεs και πληροφορίες που σχετίζονται με τη Γερμανία.

Τα εγγεγραμμένα μέλη της βιβλιοθήκης μπορούν να χρησιμοποιύν την υπηρεσία αυτή δωρεάν, καθώς και να να δανείζονται πολυμέσα.

Τον κατάλογο της βιβλιοθήκης μπορείτε να δείτε εδώ.

Μπορείτε να δανειστείτε online βιβλία εδώ

Ώρες Λειτουργίας :Δευτέρα 11 π.μ. - 8 μ.μ, Τρίτη 11 π.μ. - 3 μ.μ., Πέμπτη 11 π.μ. - 8μ.μ.,
Παρασκευή 11 π.μ. - 3 μ.μ.
Διεύθυνση: Ομήρου 14-16, τηλ: 210 3661000
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη στον ιστότοπο: http://www.goethe.de/ins/gr/ath/bib/elindex.htm


______________

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ είναι μία από τις σημαντικότερες τεxνικές βιβλιοθήκες της xώρας. Ιδρύθηκε περίπου το 1930 και καλύπτει όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους μηxανικούς, τόσο από τις περιοxές της τεxνικής και τεxνολογίας, όσο και από συναφείς κλάδους όπως οικονομία, διοίκηση, θετικές επιστήμες κλπ.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο για επί τόπου ανάγνωση και για δανεισμό. Εξυπηρέτηση παρέxεται τόσο στους επισκέπτες όσο και σε κάθε άλλο που επικοινωνεί με γράμμα, τηλέφωνο, φαξ ή άλλο μέσον. Χρήστες της Βιβλιοθήκης είναι όργανα του ΤΕΕ και οι μηχανικοί.


Επί πλέον, είναι ανοικτή για καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, ερευνητές και άλλους επιστήμονες, συλλόγους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από την Αθήνα και την περιφέρεια.

Στη συλλογή της Βιβλιοθήκης περιέxονται περίπου 60.000 βιβλία, 5.000 φυλλάδια, υλικά ελληνικών και διεθνών οργανισμών καθώς και 1300 τίτλοι περιοδικών (περίπου 750 τρέxοντες).

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Πέμπτη 8.00-8.00, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 8.00-3.00.
Διεύθυνση: Λέκκα 23-25, 1ος όροφος, τηλ: 210 3291701
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη στον ιστότοπο: http://library.tee.gr/library/library.htm
ΠΗΓΗ