Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Σκάνδαλο Aspis: Οι πρώην ασφαλισμένοι (και εξαπατημένοι), με αγωγές ζητούν 160 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο



Κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες η πρώτη αγωγή 550 πρώην ασφαλισμένων της εταιρείας «Aσπίς Πρόνοια» με την οποία ζητούν συνολική αποζημίωση 160.000.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο οι κρατικές ελεγκτικές αρχές δεν άσκησαν τους απαραίτητους ελέγχους στην ασφαλιστική επιχείρηση, η οποία εξαπάτησε τους πελάτες της και εξαϋλωσε τα χρήματα που είχαν επενδύσει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών υπηρεσιών, περίπου 80.000 πελάτες της Aspis Bank είχαν συνάψει περίπου 210.000 συμβόλαια ασφάλισης και έχασαν συνολικά, περίπου, 660.000.000 ευρώ.
Η άδεια της εταιρείας ανακλήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009 και όπως
...
 αναφέρεται στην αγωγή των εξαπατημένων πελατών, έπρεπε αυτή να είχε ανακληθεί από τις αρχές του 2002, όποτε οι ζημιές των πελατών της εταιρείας θα ήταν σημαντικά μικρότερες. Την ημέρα που έκλεισε η εταιρεία είχε απόθεμα 150.000.00 ευρώ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να διέθετε περίπου 800.000.000 ευρώ.
Το «κατηγορώ» των πελατών
Το δικαστικό έγγραφο, 270 σελίδων, κατατέθηκε από τους νομικούς εκπροσώπους, των 2.500 συνολικά πελατών της Aspis, κ.κ. Ιωάννη και Μιχαήλ Μαρκουλάκο. Οπως αναφέρεται στην αγωγή που αποκαλύπτει «Το Βήμα»:
«Η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής, υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης (ήδη Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας), στη συνέχεια η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.), Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Υπουργείου Οικονομικών, και παράλληλα η Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιριών, επίσης υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης (ήδη Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας), παρανόμησαν παραβιάζοντας τις αρμοδιότητές τους και δρώντας καθ' υπέρβαση των ορίων της διακριτικής τους ευχέρειας κατά την άσκηση προληπτικής και κατασταλτικής εποπτείας επί της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΠΙΣ Πρόνοια Α.Ε.Γ.Α.
Με αποτέλεσμα να διογκώνεται, χρόνο με το χρόνο, το έλλειμμα της τελευταίας, μέχρι την πλήρη οικονομική της κατάρρευση τον Σεπτέμβριο του 2009 λόγω ελλείμματος μεγαλύτερου των 500.000.000 ευρώ, και την συνακόλουθη πρόκληση σε όλους εμάς καθώς εκμηδενίστηκε η αξία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων μας».
Ενα από τα σημεία στα οποία εστιάζεται η αγωγή των θυμάτων του σκανδάλου της «Ασπίς Πρόνοια» είναι εκ μέρους των δημοσίων ελεγκτικών υπηρεσιών «η παράλειψη αντιμετώπισης του παράνομου τρόπου κάλυψης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων unit linked. Η ΑΣΠΙΣ Πρόνοια Α.Ε.Γ.Α. από το 1999 μέχρι και το 2008 επένδυε το σύνολο των ασφαλίστρων στο εσωτερικό μεταβλητό κεφάλαιο ASPIS BOND, δηλαδή αποκλειστικά σε μετοχές ή εισηγμένα ομόλογα, αντί να κάνει την ορθή διασπορά αποθεμάτων που επιτάσσει το άρθρο 8 παρ. 6 του ΝΔ 400/1970. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του παθητικού της εταιρίας, χωρίς ταυτόχρονη αύξηση του ενεργητικού της λόγω της πτώσης της αξίας των μετοχών και των ομολόγων, συνεπώς τη δημιουργία τεράστιου ελλείμματος στα ίδια κεφάλαια της εταιρίας».newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου