Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

ΑΙΣΧΟΣ! Μετά τις επιστολές Βενιζέλου σε Λαγκάρντ και η Κομισιόν παραδέχεται ότι δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων!
Απογυμνώνεται πλήρως η κυβέρνηση Παπανδρέου! Με τον πλέον επίσημο τρόπο, σύσσωμη η τρόικα παραδέχεται ότι ουδέποτε ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων (δικαιώνοντας και το ΟΛΥΜΠΙΑ) που από την πρώτη στιγμή γράφαμε ότι κανείς δεν ζήτησε κάτι τέτοιο από το εξωτερικό, αλλά ήταν ..εσωτερική υπόθεση!
Ο Παπανδρέου κορόϊδεψε τους βουλευτές του, αναγκάζοντάς τους να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, με το πρόσχημα ότι αν δεν το κάνουν δεν θα λάβουμε την 6η δόση!
Η αποκάλυψη είχε έρθει από τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που μέσα από το κοινοβούλιο, την μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου είχε ζητήσει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο την επιστολή του προς το ΔΝΤ για το τι περιλαμβάνει το επίχαμο πολυνομοσχέδιο.
Η Τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ισχυρίζεται η Κομισιόν, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «Οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό».
Πιο συγκεκριμενα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και το θεσμικό της
...
ρόλο και ότι παρεμβαίνει άμεσα», χωρίς να έχει δικαίωμα από τις Συνθήκες, «οδηγώντας σε μείωση το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων», αναρωτόμενος αν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, «εκπροσωπεί την Επιτροπή ως θεσμικό όργανο της ΕΕ ή τους δανειστές της Ελλάδας».
Η ερώτηση Χουντή:
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα πιέζουν για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη “ευελιξία” στην αγορά εργασίας. Η τοποθέτηση αυτή της τρόικας και του εκπροσώπου της Επιτροπής προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα, αφού, με δεδομένη τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, μια τέτοια ενέργεια θα στερούσε κάθε συνδικαλιστική προστασία από τους έλληνες εργαζόμενους.
Με δεδομένη την απάντηση Ε-007891/2010, στην οποία ο αρμόδιος επίτροπος κ. Andor παραδέχεται ρητά ότι τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων “εμπίπτουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του εθνικού δικαίου”, και με δεδομένη την επιστολή του προέδρου της ETUC στις 11.1.2011, ο οποίος κατηγορεί την Επιτροπή ότι υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και το θεσμικό της ρόλο και ότι “παρεμβαίνει άμεσα στις αγορές εργασίας εκδίδοντας υπαγορεύσεις που μειώνουν το βιοτικό επίπεδο”, ερωτάται η Επιτροπή:
Επιμένει ο επίτροπος κ. Άντορ στην τοποθέτησή του ότι τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων εμπίπτουν στην αποκλειστική δικαιοδοσία του εθνικού δικαίου;
Εάν ναι, με ποια δικαιοδοσία ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην τρόικα παρεμβαίνει και ζητά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων; Ο συγκεκριμένος υπάλληλος εκπροσωπεί την Επιτροπή ως θεσμικό όργανο της ΕΕ ή τους δανειστές της Ελλάδας;
Η απάντηση Andor:
1. Η Επιτροπή παραπέμπει τον κ. βουλευτή στην απάντηση που είχε δώσει στη γραπτή ερώτηση E-007891/2011. Επιβεβαιώνει και πάλι τη θέση της ότι το θέμα της προτεραιότητας μεταξύ των συλλογικών συμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί σε διαφορετικά επίπεδα σχετικά με την επιβολή τους σε κάποιο μεμονωμένο κράτος μέλος υπάγεται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της νομοθεσίας του τελευταίου, αφού ληφθούν δεόντως υπόψη οι διεθνείς υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
2. Αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ούτε η Επιτροπή, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι ομάδες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ανεξάρτητα από τις κλαδικές συμβάσεις, εάν αυτό είναι αυτό που επιθυμούν. Ο σκοπός είναι οι αποφάσεις για τους μισθούς να προσεγγίσουν τις επιχειρήσεις και να προσαρμόσουν τις συνθήκες μισθοδοσίας στις συνθήκες ανταγωνιστικότητας. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες μπορούν να συνεχίσουν την εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων. Οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου