Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 25 ΔΗΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ, ΕΝΩ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

 

Όχι στο χαράτσι, ναι στην αλληλεγγύη

Ολοένα και περισσότεροι δήμοι εναντιώνονται στο ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας και δηλώνουν την έμπρακτη στήριξη των δημοτών που δεν έχουν τη δυνατότητα ν’ ανταποκριθούν σ’ ένα ακόμα χαράτσι. Την αρχή έκανε ο δήμος Ν. Ιωνίας και ακολούθησαν και άλλοι. Τουλάχιστον 25 μεγάλοι δήμοι έχουν ήδη δηλώσει, με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων, ότι θα παρέχουν νομική στήριξη στους δημότες που αρνούνται να πληρώσουν, ενώ συνεργεία του δήμου θα επανασυνδέσουν το ρεύμα στην περίπτωση που οι απειλές εκ μέρους της κυβέρνησης γίνουν πράξη.
Ταυτόχρονα δημιουργούνται κινήσεις πολιτών που παρεμβαίνουν στα δημοτικά συμβούλια και ασκούν πίεση στους δημάρχους να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο πλευρό των δημοτών και ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Ενδεικτικά τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την πλατεία Σκρα Καλαμαριάς για παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 6μμ πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πλατεία Αμπελοκήπων, ενώ οι κάτοικοι Τούμπας θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη της ΔΕΗ Παπαναστασίου στις 9.30πμ. Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου οι κάτοικοι Ευόσμου παρεμβαίνουν στο Δ.Σ. στις 7μμ, ενώ οι κάτοικοι Ευζώνων Φαλήρου διοργανώνουν εκδήλωση στη σχολή Τυφλών στις 7μμ. Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης, από κοινού με συλλογικότητες κατοίκων, πολιτισμού κ.ά. θα παρέμβουν στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 2μμ.


Ρεπορτάζ: Ιωάννα Δρόσου, Μαρίνα Καλλέργη, Χάρης Φραντζής

Ν. Ιωνία: Αύριο καταθέτει το πρώτο εξώδικο

Η κυβέρνηση φαίνεται δεν υπολόγισε καλά όταν πήγε να φορτώσει στις πλάτες του λαού το νέο άδικο και αντισυνταγματικό χαράτσι. Πριν ένα μήνα ξεκίνησαν οι αντιδράσεις με πρωτοπόρο το δήμο Ν. Ιωνίας, που σε συνεργασία με σωματεία, πολίτες της περιοχής, Εμπορικό Σύλλογο και κινήσεις πολιτών ξεκίνησε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι πολίτες να μην
....
πληρώσουν το νέο χαράτσι. Μόλις δημοσιοποιήθηκε αυτή η ενέργεια του δήμου, πέρασαν χιλιάδες πολίτες για να ενημερωθούν για το πως δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος. Δεκάδες δήμοι από όλους τους νομούς της Ελλάδας τηλεφώνησαν, για να πληροφορηθούν σε ποιες διαδικασίες πρέπει να προβούν ώστε οι δημότες τους να μην πληρώσουν το χαράτσι.
Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει στην ειδική υπηρεσία του δήμου, που λειτουργεί για το ειδικό τέλος, πάνω από 600 πολίτες την απόδειξη πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε τη Δευτέρα ο δήμος να προχωρήσει στο πρώτο εξώδικο. Μεγάλο ενδιαφέρον για το κίνημα που αναπτύσσεται έδειξαν και τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τον Καναδά προβάλλοντας την πρωτοβουλία του δήμου και τη σημασία που έχει ως κίνηση αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική.
Επικοινωνώντας με το δήμαρχο της Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση μας εξήγησε ότι «πέρα από το άδικο του νέου φόρου, οι κάτοικοι του δήμου αδυνατούν να πληρώσουν τα βασικά έξοδά τους, πόσο μάλλον και νέους φόρους. O τρόπος πληρωμής του νέου χαρατσιού είναι παράνομος και εκβιαστικός. Δεν μπορεί ένας κοινωφελής οργανισμός, όπως η ΔΕΗ, να φορολογεί. Η αντίδραση θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη αν ο τρόπος πληρωμής ήταν πιο προσιτός στον περισσότερο κόσμο, γιατί υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ. Πάντως η αντίδραση στο χαράτσι είναι και συνολική αντίδραση στα μέτρα της κυβέρνησης και στην κυβερνητική πολιτική».


Ανοιχτή Πόλη: Να αναλάβει ο δήμος Αθηναίων αντίστοιχες πρωτοβουλίες

Μ’ επιστολή της η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη καλεί το δήμο Αθηναίων ν’ αναλάβει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία, με αυτές που έχουμε αναπτύξει στο παρόν αφιέρωμα, και να σταθεί δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Δημοσιεύουμε απόσπασμα της επιστολής της δημοτικής συμβούλου, Ελένης Πορτάλιου:
«Κύριε Δήμαρχε, έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτή την ανάλγητη φορολογική επιδρομή όχι μόνο να την καταδικάσουμε αλλά κυρίως να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια να μην κοπεί το ρεύμα σε δημότες μας που αδυνατούν να το πληρώσουν. Πρέπει να σας είναι γνωστό καθώς δημοσιεύτηκε ευρέως στον Τύπο, ότι ήδη οι Δήμοι Νέας Ιωνίας, Ελληνικού, Σαρωνικού, Περιστερίου, Ίλιον, Κορυδαλλού, Λάρισας κ.ά. αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και στηρίζουν των αγώνα όλων όσων που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι ώστε να μην τους κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Αναλαμβάνουν να προβούν σε μαζικές δικαστικές προσφυγές για λογαριασμό των δημοτών τους. Θεωρούμε καθήκον και της δημοτικής αρχής της Αθήνας να βρεθεί με κάθε τρόπο κοντά σε κάθε δοκιμαζόμενο κάτοικο. Σας καλούμε να αναλάβετε, σε συνεργασία και με άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στο Δήμο της Αθήνας».

Ντόμινο δήμων ενάντια στο χαράτσι

Μετά την αντίδραση του δήμου Ν. Ιωνίας για το χαράτσι ξεκίνησε ένα ντόμινο, που σίγουρα ξάφνιασε πολλούς. Την βδομάδα που πέρασε ο ένας δήμος πίσω από τον άλλον άρχισαν να δηλώνουν την αντίδρασή τους στο ειδικό τέλος.

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Μαζί ξεπερνάμε
την προπαγανδιστική τρομοκρατία


Στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολη, αφού το Δ.Σ. αποφάσισε να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι. Για το λόγο αυτό λειτουργεί ομάδα νομικής στήριξης στην πίσω πλευρά του δημαρχείου, ενώ υπάρχει και ομάδα εθελοντών οι οποίοι είναι έτοιμοι να επανασυνδέσουν το ρεύμα, αν αυτό χρειαστεί. Αντιπροσωπευτικό του κλίματος στον δήμο είναι το πλήθος πολιτών που μαζεύονται στις λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο Α΄ ΚΑΠΗ Αργυρούπολης. Ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης μας είπε σχετικά:
 «Η βάρβαρη και καθολική επίθεση, που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόικα σε βάρος του λαού μας, λεηλατεί το εισόδημα του και καταργεί τα δικαιώματά του, οδηγώντας όλο και περισσότερους στην ανεργία, τη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση. Κυβέρνηση και τρόικα ξεπουλάνε το δημόσιο πλούτο και πλήττουν οικονομικά  τους δήμους μας, ώστε να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες. Αυτή η κατάσταση οδηγεί το δήμο σε μονόδρομο: να στηρίζει, να οργανώνεται με τον κόσμο που δοκιμάζεται και αγωνίζεται. Μαζί ξεπερνάμε την προπαγανδιστική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και το φόβο που κυριαρχούν στην εποχή μας. Πιστοί στις θέσεις μας θ’ αντισταθούμε και στο χαράτσι. Ενημερώνουμε τους πολίτες μας πως να μην πληρώσουν το χαράτσι, ενώ δηλώνουμε πως θα συμπαρασταθούμε και θα αποτρέψουμε κάθε απόπειρα διακοπής ρεύματος».

Μαρούσι: Το χαράτσι είναι φόρος παράνομος και αντισυνταγματικός

Εξώδικο στη ΔΕΗ κατέθεσε και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, εγείροντας ζητήματα νομιμότητας και προβάλλοντας βάσιμες και τεκμηριωμένες αμφισβητήσεις κατά της συνταγματικότητας του νόμου ν. 4021/2011.  Στο εξώδικο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «όλα τα μέλη του Δ.Σ και οι εντεταλμένοι για τη διακοπή ηλεκτροδότησης υπάλληλοί σας, θα ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως αστικώς και ποινικώς, θα υπέχουν δε την υποχρέωση να αποκαταστήσουν κάθε θετική και αποθετική ζημία και να καταβάλουν όλες τις σχετικές αποζημιώσεις». Ο Λευτέρης Μαγιάκης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Κόντρα στον καιρό»,  μας δήλωσε: «Το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά παράνομος και αντισυνταγματικός φόρος, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Την επόμενη τρίτη το Δ.Σ. θα αποφασίσει για περαιτέρω δράσεις με παράδειγμα το δήμο της Ν. Ιωνίας. Ήδη συγκροτείται επιτροπή πολιτών ενάντια στο χαράτσι αναπτύσσοντας ένα δυναμικό κίνημα, όπου με ευχαρίστηση βλέπουμε ότι ενώνονται άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους και συμμετέχουν πολίτες, οι οποίοι πριν δεν συμμετείχαν στα κοινά».

Σαρωνικός: Αφουγκραζόμαστε την αγωνία
και την αγανάκτηση των πολιτών


Με επιστολή απευθύνθηκε στους κατοίκους του ο δήμος Σαρωνικού αλλά και στους ιθύνοντες της ΔΕΗ, στην οποία δηλώνει ότι ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δήμων, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για άρνηση πληρωμής του τέλους ακινήτων και οποιουδήποτε χαρατσιού ακολουθήσει, ενώ καταγγέλλει «τη σκληρή δημοσιονομική και φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης». Ο δήμαρχος κ. Πέτρος Φιλίππου δήλωσε: «Αφουγκραζόμενοι την αγωνία και την αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι δήλωναν αδυναμία να πληρώσουν,  συμμετέχουμε και εμείς στον αγώνα ενάντια στην άδικη φορολόγηση (ειδικά στα χαμηλά στρώματα) και καλούμε τους πολίτες να μην πληρώσουν. Τους παρέχουμε από την μεριά μας όχι μόνο οδηγίες άλλα και νομική ή οποία άλλη βοήθεια χρειαστούν. Με την επέκταση που παίρνει το ζήτημα ελπίζουμε η νέο-διορισμένη κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα».

Περιστέρι: Εναντιώθηκε
ύστερα από πίεση των κατοίκων


Η δήλωση στήριξης ορισμένων δήμων δεν έγινε αυθόρμητα, αλλά ύστερα από πίεση των ίδιων των πολιτών. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι ο δήμος Περιστερίου. Πριν δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι» εισηγήθηκε να σταθεί ο δήμος στο πλευρό των δημοτών που δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι. Τότε η πρόταση χλευάστηκε. Στο περασμένο, όμως, Δ.Σ. παραβρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων η Επιτροπή Κατοίκων και ο Εμπορικός Σύλλογος, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να δεσμευτεί ότι θα έρθει σε επικοινωνία με τη ΔΕΗ για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν πολίτη, τουλάχιστον έως τις 2 του Δεκέμβρη. Άτυπα, όμως, καλεί τους πολίτες να μην πληρώσουν το χαράτσι. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Νομική Υπηρεσία του δήμου στα τηλέφωνα 210-5701177, 210-5701179. Η Σοφία Αλεξοπούλου, σύμβουλος με την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι», μας δήλωσε ότι «το χειρότερο με το χαράτσι είναι ότι πλέον δεν μπορούν οι πολίτες να κάνουν διακανονισμό στο λογαριασμό της ΔΕΗ, το όποιο δημιουργεί πρόβλημα σε πολίτες που δεν μπορούν όχι μόνο να πληρώσουν το χαράτσι, άλλα ούτε το χρηματικό πόσο που αναλογεί στο ρεύμα».

Άγιοι Ανάργυροι:
Να πληρώσουν οι πολίτες με δόσεις


Το ίδιο συνέβη και στους Άγιους Ανάργυρους. Κανένας δεν περίμενε ότι ο δήμαρχος,  ο οποίος παρεπίπτοντως είναι Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, θα έπαιρνε την πρωτοβουλία να στείλει προσωπική επιστολή, εν αγνοία του Δ.Σ., στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών καθώς και στη ΔΕΗ ζητώντας να γίνει ρύθμιση και να επανεξεταστεί το χαράτσι. Ο δήμαρχος Νίκος Σαράντης μας δήλωσε σχετικά: «Έστειλα την επιστολή ζητώντας να γίνει ρύθμιση για τις ευπαθείς  κοινωνικά ομάδες, όπως άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χρόνια άρρωστοι. Η διακοπή ρεύματος δεν αφορά μόνο το φωτισμό άλλα και τη θέρμανση, καθώς και τα φάρμακα ή τις ιατρικές συσκευές. Θα πρέπει, όμως, να γίνει διαχωρισμός  των πολιτών που δεν μπορούν και των πολιτών που δεν θέλουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος. Προτείνω να δοθεί άτοκο δάνειο από τις τράπεζες με εγγυητή το δήμο ή το κράτος, ούτως ώστε οι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν, να πληρώνουν μία μηνιαία δόση της τάξης των 30 έως 50 ευρώ. Άλλωστε, πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θέλουν να βοηθήσουν και να στηρίξουν τη χώρα σ’ αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Περιμένουμε άλλωστε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Δήμοι ενάντια στην άρνηση πληρωμών

Καθημερινά η λίστα των δήμων που δηλώνουν ότι θα σταθούν στο πλευρό των πολιτών αυξάνεται. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι που ασκούν έντονη κριτική στις πρωτοβουλίες των δημάρχων και στις κινήσεις πολιτών ενάντια στο χαράτσι. Ο δήμαρχος Κιλελέρ, Ρίζος Κομήτσας, χαρακτηρίζει τις κινήσεις «παιχνίδι εντυπώσεων» ενώ προσθέτει «δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκτός θεσμικού πλαισίου». Επικριτικός είναι και ο δήμος Νεάπολης – Συκεών που ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, ψήφισμα το οποίο σημειώνει την αναγκαιότητα «μείωσης ή απαλλαγής από το τέλος ακινήτων στις ευπαθείς ομάδες που αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία». Τέλος ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, κάνει λόγο για πολιτικά παιχνίδια που θα έχουν παρενέργειες. Μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ποιος θα πληρώσει τους δικηγόρους όταν γίνουν οι ομαδικές προσφυγές; Και αν καταδικαστούν οι πολίτες, ποιος θα πληρώσει; Ο δήμος; Και είναι σίγουρος ο κάθε δήμος ότι θα κάνει δεκτή τη δαπάνη ο ελεγκτής επίτροπος;»

Αγία Βαρβάρα

Ο δήμος Αγίας Βαρβάρας δηλώνει ότι θα «σταθεί αλληλέγγυος σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν για αντικειμενικά αποδεικνυόμενους λόγους» ενώ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση του τέλους ως αντισυνταγματικού. Η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 2 Δεκεμβρίου.

Αλεξανδρούπολη

Εξώδικο προς τη ΔΕΗ κατέθεσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ε. Λαμπάκης, για το χαράτσι, με το οποίο καθιστά υπεύθυνη τη ΔΕΗ για οτιδήποτε συμβεί στους δημότες λόγω της διακοπής, καλώντας τη διοίκηση να δεχθεί μόνο το αντίτιμο του κανονικού λογαριασμού, ενώ δηλώνει ότι θα σταθεί «με κάθε τρόπο αρωγός στους συνδημότες μου προσφεύγοντας σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια».

Αμπελόκηποι - Μενεμένη

Την κατάργηση του ειδικού τέλους ζητά το Δ.Σ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ενώ δημιούργησε ομάδα νομικής βοήθειας στα τηλέφωνα 2310 729618, 2310 729608, 2310 729602.

Βύρωνας

Εξώδικο κατά της ΔΕΗ έστειλε και ο δήμος Βύρωνα δηλώνοντας παράσταση στην προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο ΣτΕ.

Γαλάτσι

Δωρεάν νομική υποστήριξη για το ειδικό τέλος αποφάσισε να παρέχει στους δημότες του ο δήμος Γαλατσίου, ύστερα από πρωτοβουλία του ίδιου του δημάρχου κ. Τσίρου. Έτσι ο δήμος ανοίγει τις πόρτες του κάθε Τρίτη και Πέμπτη (12-4μμ) προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ηράκλειο Κρήτης

Ύστερα από παρέμβαση των Πολιτών κατά του Χρέους και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει «όσους δημότες, για αντικειμενικούς λόγους, επιλέγουν να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος» προκειμένου «ν’ αποφευχθεί η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ίλιον

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δ.Σ. Ιλίου να στηρίξει όσους αρνούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιλίου: «Θα κάνω εθελοντική ομάδα για να επανασυνδέω το ρεύμα. Δεν μπορώ να δώσω αυτήν την εντολή σε μια υπηρεσία του δήμου γιατί είναι παράνομο, ωστόσο μπορώ να το πω σε έναν εθελοντή να το κάνει».

Κορυδαλλός

Το Δ.Σ. Κορυδαλλού ομόφωνα αποφάσισε να σταθούν «αρωγοί σε όσους συμπολίτες μας αδυνατούν να προχωρήσουν στην πληρωμή του ειδικού τέλους και για αντικειμενικούς λόγους επιλέγουν με δική τους ευθύνη να μην το πληρώσουν». Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η νομική υποστήριξη των δημοτών από τη νομική υπηρεσία του Δήμου και ομάδα δικηγόρων- μελών του ΔΣΠ στα τηλέφωνα 210-4990703 και 210-4990705 (εργάσιμες ημέρες).

Λαμία - Κοτρωνιά

Ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο να δηλώσει την αντίθεσή του στο χαράτσι της ΔΕΗ, ύστερα από πρόταση του Β. Κυριακάκη, δημοτικού συμβούλου με την Παρέμβαση Πολιτών. Μάλιστα ο δήμος θα στείλει εξώδικο ζητώντας την αναστολή της είσπραξης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ. Ο δήμαρχος, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στείλει συνεργεία επανασύνδεσης του ρεύματος.

Λαυρεωτική

Το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής ομόφωνα αποφάσισε να «σταθεί δίπλα στους δημότες του καλώντας τους ν’ αρνηθούν να καταβάλλουν το ειδικό τέλος», ενώ επιφυλάσσεται «μετά την 3η Δεκεμβρίου 2011, οπότε και θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της νομιμότητας ή μη της είσπραξης του τέλους από τη ΔΕΗ, να προχωρήσει σε περαιτέρω δράσεις προκειμένου να διασφαλίσει τους δημότες του».

Λυκόβρυση - Πεύκη

«Άδικο και αντισυνταγματικό» χαρακτηρίζει το χαράτσι ο δήμαρχος Λυκόβρυσης -Πεύκης κ. Δ. Φωκιανός, ο οποίος θα θέσει το θέμα την ερχόμενη βδομάδα στο Δ.Σ. προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν.

Μαρκόπουλο

Παρότι ασκεί έντονη κριτική στις πρωτοβουλίες των δήμων ενάντια στο χαράτσι χαρακτηρίζοντάς τες «νομικά αστήρικτες, πρακτικά μη εφαρμόσιμες και σε ορισμένες περιπτώσεις καταφανώς πρόχειρες», ο δήμος Μαρκόπουλου απέστειλε εξώδικο στη ΔΕΗ προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα σε όσους πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα, ενώ υπογράμμισαν ότι «ο Δήμος Μαρκοπούλου θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, που θα εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος στις οικίες αυτών, ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων».

Μεσολόγγι

Να στηρίξει τους κατοίκους της πόλης που δεν δύνανται να καταβάλλουν το ειδικό τέλος αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Για το λόγο αυτό στελεχώθηκε γραφείο στη Διεύθυνση Πρόνοιας του δήμου (Ελ. Βενιζέλου 1) που λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ώρες, ενώ ο δήμος δεσμεύτηκε ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου κανένα σπίτι μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».

Νέα Σμύρνη

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο συγκαλεί ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου προκειμένου να οργανωθούν οι ενέργειες του δήμου για την υπεράσπιση όλων όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο χαράτσι. Παράλληλα, μ’ επιστολή του, καλεί την ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) και την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) να διοργανώσουν «πανελλαδική δράση της Αυτοδιοίκησης στο θέμα που απασχολεί τους πολίτες όλων των δήμων της χώρας».

Νίκαια - Αγ. Ι. Ρέντη

Τη συμπαράστασή του στους δημότες που πλήττονται από το άδικο χαράτσι μέσω της είσπραξης των λογαριασμών της ΔΕΗ αποφάσισε με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη. Για το λόγο αυτό ο δήμος σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά διοργανώνει συζήτηση για περισσότερες οδηγίες μη καταβολής του τέλους τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 5μμ στο δημαρχείο (Π. Τσαλδάρη 10). Στο ισόγειο του Δήμου λειτουργεί γραφείο εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των δημοτών.

Πάτρα

Τον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ κ. Μυλωνά επισκέφθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, ζητώντας από τη διοίκηση να σταθεί στο πλευρό των πολιτών. Ωστόσο, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια παρέμβασης από την πλευρά του». Πάντως «σε κάθε περίπτωση θα σταθεί αλληλέγγυος στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση δημότες του και θα διερευνήσει τρόπους στήριξής τους».

Φιλοθέη - Ψυχικό

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το πάγωμα της πληρωμής του ειδικού τέλους κατέθεσε ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, καθώς διαπιστώθηκαν λάθη στον υπολογισμό του τέλους.

Χαϊδάρι

Με πλειοψηφία 22 υπέρ και 10 κατά το δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου αποφάσισε «να σταθεί αρωγός σε όσους ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με γνώμονα αποκλειστικά τα ανθρωπιστικά και κοινωνικά κριτήρια». Παράλληλα θα παρέχει νομική προστασία σε όσους χαϊδαριώτες πολίτες δεν καταβάλλουν το τέλος των ακινήτων.

Χαλκίδα

Εκατό περίπου δημότες βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Χαλκίδας ζητώντας από το δήμο να πάρει θέση ενάντια στο χαράτσι, το οποίο και έκανε. Μάλιστα ήδη ο δήμαρχος κ. Ζεμπίλης κοινοποίησε εξώδικο με το οποίο καθιστά υπεύθυνη τη ΔΕΗ αν κόψει το ρεύμα στους κατοίκους του δήμου και θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.
*Οι δήμοι είναι κατά αλφαβητική σειρά. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου