Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

«Δεν πληρώνω τα χαράτσια»

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΟΡΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ

«Δεν πληρώνω τα χαράτσια»


Ο Χρήστος Κ. είναι υπάλληλος σε επιχείρηση γραφικών τεχνών. Πριν από τρεις μήνες, η γυναίκα του έχασε τη δουλειά της. Ο μισθός των 1.600 ευρώ που ελάμβανε μειώθηκε τον περασμένο Μάιο κατά 20%. Εχει τρία παιδιά, κι ένα στεγαστικό δάνειο που έχει σταματήσει να εξυπηρετείται κανονικά εδώ και δύο μήνες. Το ειδικό τέλος ακινήτων ήταν γι' αυτόν η χαριστική βολή...
Το κίνημα που ξεκίνησε από τα διόδια έχει επεκταθεί σε όλα τα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση. Το «Δεν πληρώνω» έχει «ραντεβού» στο Σύνταγμα σήμερα στις 8 το βράδυ. Το κίνημα που ξεκίνησε από τα διόδια έχει επεκταθεί σε όλα τα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση. Το «Δεν πληρώνω» έχει «ραντεβού» στο Σύνταγμα σήμερα στις 8 το βράδυ. Ο νέος φόρος που θα επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά, φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Χιλιάδες πολίτες όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αλλά και πολλοί εξ αυτών δηλώνουν ότι δεν έχουν τίποτα να δώσουν... Μέσα σε ένα απόγευμα, οι επιτροπές αγώνα «Δεν πληρώνω» δέχτηκαν περισσότερα από 2.500 χιλιάδες τηλεφωνήματα πολιτών, που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους αλλά κυρίως
..
 τη βούλησή τους, «για συνολική στάση πληρωμών στα νέα χαράτσια».
Επικρατεί μάλιστα ένας γενικότερος αναβρασμός, που στοχεύει «στη μη εφαρμογή» των νέων φρολογικών μέτρων. Φορείς, συνδικάτα, σύλλογοι, κινήματα, συνελεύσεις γειτονιών, αλλά ακόμη και κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) «καλούν σε οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή, απέναντι στα νέα χαράτσια».
Μάλιστα, μέλη των επιτροπών που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα, υποστηρίζουν ότι «αυτή τη φορά θα παιχθούν όλα για όλα. Οι πρωτοβουλίες αντίδρασης που λαμβάνονται τις τελευταίες μέρες από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις, φαίνεται να δημιουργούν τις συνθήκες για μία νέα κλιμάκωση αντιδράσεων, πολύ πιο δυναμική από τις κινητοποιήσεις των περασμένων μηνών στις πλατείες της χώρας».
Εχει ενδιαφέρον να τονιστεί, ότι μόλις επιβλήθηκαν οι δύο πρώτοι κεφαλικοί φόροι (έκτακτης εισφοράς και ειδικό τέλος επιτηδεύματος), τα κινήματα «Δεν πληρώνω», κράτησαν στάση αναμονής και επιφυλακτικότητας. Ολα τα μπλογκ -ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσανατολισμού- δεν βγήκαν στα κεραμίδια, προτρέποντας τους πολίτες σε μία καθολική στάση πληρωμών των νέων φόρων.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ένα από τα πιο δραστήρια και προοδευτικά κομμάτια του, οι επιτροπές αγώνα «Δεν Πληρώνω» (www.denplirono.info) προέτρεψε τους πολίτες σε μαζική μη καταβολή των φορολογικών δηλώσεων, κίνηση που και οι ίδιοι τη χαρακτήριζαν περισσότερο ως συμβολική. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν φανερά μετατοπιστεί σε πιο δραστικές πολιτικά και κινηματικά πρωτοβουλίες.
Ηδη τις προσεχείς ημέρες αναμένεται ομοβροντία δικαστικών προσφυγών από δικηγόρους της Αθήνας. Ο Δ. Βερβεσσός, σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και ο σύλλογος νομικών Erga Omnes θα αμφισβητήσουν τη συνταγματικότητα τόσο του ίδιου του τέλους (ως παραβίαση του άρθρου 17 περι προστασίας της ιδιοκτησίας) όσο -κυρίως- της διαδικασίας είσπραξης του φόρου μέσω της ΔΕΗ.
Θα υποστηρίξουν ότι «δεν είναι ο ρόλος της ΔΕΗ να εισπράττει φόρους και μάλιστα υπό την απειλή της διακοπής του ρεύματος». Γι' αυτό, θα προτείνουν σε όσους επιθυμούν να καταθέσουν τον λογαριασμό του ρεύματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να προβούν σε ασφαλιστικά μέτρα, στην περίπτωση που κοπεί το ρεύμα τους.
Με κεντρικό σύνθημα «Δεν πληρώνω το νέο διετές τέλος για τα ακίνητα», οι επιτροπές αγώνα «Δεν πληρώνω», (www.denplirono.info) καλούν σήμερα το απόγευμα στις οκτώ σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Συντονισμένα και ενωτικά θα προχωρήσουμε σε άρνηση πληρωμής για τα φοροχαράτσια που έχουν επιβληθεί και τη νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων μέσω του νέου φόρου για τα ακίνητα. Θα προχωρήσουμε συλλογικά, μέσα από σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις, και κάθε άλλη μορφή οργάνωσης στην άρνηση πληρωμής όλων των φοροληστρικών κεφαλικών φόρων», λέει ο Βασίλης Σαραντόπουλος, μέλος των επιτροπών.
Ως ασπίδα απέναντι σε ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος των πολιτών που δεν θα πληρώσουν το φόρο, οι συγκεκριμένες επιτροπές αγώνα προτάσσουν την ευρωπαϊκή οδηγία 209/72. Σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 3 της προαναφερθείσας οδηγίας (υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και προστασία του πελάτη), κάθε κράτος-μέλος οφείλει να προστατεύει τους «ευάλωτους καταναλωτές» από την ενεργειακή φτώχεια, αναφέροντας ρητά μάλιστα την απαγόρευση διακοπής σύνδεσης αυτών των καταναλωτών σε κρίσιμες περιόδους.
Κατά τα κυβερνητικά λεχθέντα όμως, ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.
Η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη, μέλος και νομικός συμπαραστάτης των προαναφερθεισών επιτροπών, σχολιάζει: «Ζούμε την εποχή που η νομιμότητα είναι παρά πολύ μακριά από το δίκιο. Κι αυτό ακριβώς είναι το καμπανάκι για να νομοθετήσει ο λαός: με πράξεις οργάνωσης του αγώνα του, με πράξεις συλλογικότητας, διαδηλώσεων και καταλήψεων, πράξεις εξασφάλισης και επιβολής του δίκαιου των αιτημάτων του. Βεβαίως και σε αγωγές θα προβούμε και σε δικαστικές πράξεις. Αλλά έχει σημασία ο κόσμος να αυτοργανωθεί και να επιβάλει το δίκιο του».
Σε μαζική ανυπακοή καλούν τον κόσμο και οι επιτροπές «Δεν πληρώνω την κρίση τους» (oxidia.gr/ denplironodenplirono.com), ξεκινώντας τη δράση τους από τις γειτονιές της Αθήνας και την περιφέρεια. «Την ερχόμενη Τετάρτη θα προβούμε σε δύο δράσεις», εξηγεί ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ένα από τα μέλη της.
«Θα πάμε στην εφορία και τη ΔΕΗ Καλλιθέας. Θα ενημερώσουμε τον κόσμο, θα τον καλέσουμε σε συλλογική δράση. Θα ζητήσουμε από τους εργαζομένους της ΔΕΗ να μη δεχτούν να εισπράξουν τα χαράτσια. Διανύουμε αυτή την ιστορική στιγμή, που ως πολίτες πρέπει να πούμε το μεγάλο όχι, συλλογικά και οργανωμένα. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας βλέπουν σαν ενοχλητικούς αριθμούς που πρέπει να σβήσουν από το χάρτη. Προκαλούν κοινωνικό αυτοματισμό: Θέλουν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους κατά των "τεμπέληδων και καλοπληρωμένων δημοσίων", τους χαμηλόμισθους εναντίον των ρετιρέ. Δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν. Ολοι μαζί πρέπει να είμαστε απέναντί τους».
Τα κινήματα και οι συλλογικότητες που βγαίνουν μπροστά υπολογίζουν πολύ στη στάση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που από την πρώτη στιγμή δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παίξει τον ρόλο του εισπράκτορα φόρων. enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου