Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας για τη Soussaki Logistics, την εταιρεία που πήρε άδεια από την πράσινη Χούντα, για να εγκαταστήσει τον χημικό θάνατο δίπλα σε κατοικημένες περιοχές. Το θέμα είναι τεράστιο και αφορά όλους μας!

«Εδώ, στους Αγίους, θα γίνει της Κερατέας. Αρκετά μας έχουν φορτώσει χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό. Δεν θα γίνουμε Ασπρόπυργος, Οινόφυτα και Ελευσίνα. Αυτό το κατάντημα δεν θα το επιτρέψουμε στον τόπο μας. Δεν θα επιτρέψουμε εγκατάσταση τοξικών χημικών στην περιοχή Σουσσάκι»! Μιλούν έντονα ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου και Αγίων Θεοδώρων, Κώστας Λογοθέτης και Δημήτρης Δέδες, προχθές το μεσημέρι στο δημαρχείο, μία ημέρα μετά το κλείσιμο της εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα, καθώς και των γραμμών του Προαστιακού.

«Πριν σας απαντήσουμε σε ό,τι μας ρωτήσετε, θέλουμε να ζητήσουμε
μέσω της "Ε" μια μεγάλη συγγνώμη από αυτούς που ταλαιπωρήσαμε, όμως δεν έχουμε άλλους τρόπους ώστε να μας ακούσουν αυτοί που πρέπει και αυτοί που παριστάνουν τους οικολόγους».
Στην ενημέρωση συμμετείχαν και μέλη από την Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων το Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας, καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ.
«Δεν έχουμε εξαρτήσεις από εξουσίες», διευκρινίζουν. «Σ' αυτόν που χρωστάμε είναι οι πολίτες της περιοχής και αυτούς θα υπερασπίσουμε αποκαλύπτοντας τα σχέδια της "πράσινης Τίνας" και του κ. Τατούλη, καθώς και όσων μας εμπαίζουν», δηλώνουν.
Ας πάρουμε το νήμα από την αρχή. Κάτι που φαίνεται πιο
...
ανάγλυφα στο χρονολόγιο που μας ενεχείρισε η Επιτροπή Αγώνα.
«Η περιοχή των Αγίων Θεοδώρων διαθέτει 14 χιλιόμετρα παραλία. Δεν διαθέτει χωροταξικό σχεδιασμό, ωστόσο οι αυθαιρεσίες των κυβερνώντων δημιούργησαν σιγά σιγά μιαν άτυπη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ).
Κορεσμένη ζώνη
«Οι Αγιοι Θεόδωροι είναι ήδη περιβαλλοντικά κορεσμένη ζώνη εξαιτίας της λειτουργίας των διυλιστηρίων από την εποχή της χούντας. Σήμερα, εκτός των διυλιστηρίων της Motor-Oil, λειτουργούν μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΜΕΤΚΑ), με τη συνεργασία των διυλιστηρίων Κορίνθου και του Ομίλου Μυτιληναίου, και η BIODIZEL (παράγει καύσιμα από σόγια, την έχει συγγενικό πρόσωπο του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια και μάλιστα επειδή ρύπαινε την περιοχή έφαγε 150.000 ευρώ πρόστιμο από τον επιθεωρητή Περιβάλλοντος Πέτρο Μέρκο, ενώ ακόμη δεν έχει εκδικαστεί το ποινικό μέρος).
Τώρα με τη νέα εγκατάσταση της Sussaki Logistics Α.Ε. είναι σαν να βάζουμε στον τόπο μας έναν πυροκροτητή», τόνισε ο κ. Δέδες.
Μείζον θέμα είναι ο χώρος όπου θα τοποθετηθούν οι δεξαμενές. Αυτός βρίσκεται στις παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις της SULPHUR στη θέση Σουσσάκι του Δήμου Αγ. Θεοδώρων, όπου σήμερα αποθηκεύεται και τυποποιείται χύμα θείο, και άλλα αδρανή λιπάσματα. Ο χώρος αυτός γειτονεύει με δύο βιομηχανίες τροφίμων, την αλατοβιομηχανία ΠΕΡΛΑ και τη «ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ Α.Ε.» (επεξεργάζεται δημητριακά).
Στο σημείο αυτό θα ξεφορτώνονται ετησίως στη θάλασσα 5-6.000 τόνοι χημικών, που θα μεταφέρονται οδικώς με φορτηγά-βυτιοφόρα μέσω ενός οδικού δικτύου, το οποίο θυμίζει καρόδρομους περασμένων δεκαετιών, ή μέσω θαλάσσης.
Χωρίς άδεια
«Τα χημικά προϊόντα -όπως καταγγέλθηκε και από τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή στην Ευρωβουλή- θα μεταφέρονται στους αποθηκευτικούς χώρους και με δεξαμενόπλοια, χρησιμοποιώντας το ουσιαστικά ανύπαρκτο λιμάνι της SULPHUR (χημικά λιπάσματα) στο Σουσσάκι, το οποίο αποτελείται από δύο πλωτές μαούνες και δεν έχει άδεια για τον ελλιμενισμό τέτοιου είδους πλοίων, όπως βεβαιώνει το τοπικό Λιμεναρχείο. Βέβαια κανείς δεν θέλει να διανοηθεί την τεράστια καταστροφή που θα γίνει στη θάλασσα των Αγ. Θεοδώρων αν τυχόν υπάρξει διαρροή χιλιάδων τόνων τοξικών χημικών. Σε περίπτωση ατυχήματος είναι αδύνατον σε αυτό το "λιμάνι" να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται για τη φορτοεκφόρτωση τόσο επικίνδυνων ουσιών».
«Κάθε φορά που τα πλοία ξεφορτώνουν χύμα θειάφι, την επόμενη μέρα η θάλασσα ξεβράζει αχινούς», μας είπε ο Γιάννης, μέλος της Επιτροπής Πολιτών.
Ενέκρινε η Τίνα
Για όλα αυτά εξοργισμένοι δηλώνουν αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Κοινωνικών Φόρουμ και απλοί πολίτες και καταγγέλλουν την «πράσινη Τίνα», υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διότι στις 18 Οκτωβρίου 2010 το υπουργείο ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία αποθηκών χημικών της εταιρείας Sussaki Logistics Α.Ε., παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγ. Θεοδώρων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Κορινθίας.
Μάλιστα η πρόσφατη αυτή απόφαση της κυβέρνησης -η τέως υπουργός ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων χωρίς να λάβει υπ' όψιν της τις συνθήκες που επικρατούν- ούτε καν γνωστοποιήθηκε στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες φορέων και οργανώσεων, η περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας έχει αποκρύψει το γεγονός ότι στην περιοχή όπου προτίθεται να εγκατασταθεί η μονάδα υπάρχει διέλευση αγωγού φυσικού αερίου, άρα ο κίνδυνος της αλληλουχίας (φαινόμενο ντόμινο) είναι υπαρκτός. Για τον κίνδυνο αυτό στη μελέτη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Η μελέτη επίσης αναφέρει ότι το διυλιστήριο βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 1.000 μέτρα από την περιοχή όπου προτίθεται η εταιρεία να κατασκευάσει τη μονάδα, κάτι που είναι αναληθές, όπως και ότι οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε απόσταση 130 μέτρων από τον αιγιαλό, ενώ θα είναι πολύ κοντύτερα και σε κάθε περίπτωση λιγότερο από 100 μέτρα.
Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου συνεδρίασε στην Τρίπολη το περιφερειακό συμβούλιο ύστερα από ερώτηση του επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας, Θανάση Πετράκου, στην οποία ο κ. Τατούλης αρνήθηκε να ανακαλέσει την άδεια που έχει εκδώσει για την εγκατάσταση των αποθηκών, καλυπτόμενος πίσω από τη δικαιολογία της υποχρέωσής του να εκδώσει την άδεια εφόσον είχε εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο περιφερειάρχης
Ο κ. περιφερειάρχης προκλητικά κρύφτηκε πίσω από το γράμμα του νόμου και κάλεσε εκείνους που είχαν ένσταση να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Στην ίδια συνεδρίαση οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που προέρχονται από Ν.Δ., ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση), ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ ψήφισαν κατά της εγκατάστασης, ενώ έκπληξη προκαλεί στους φορείς των Αγ. Θεοδώρων -όπως σχολιάζουν- η στάση των Οικολόγων στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σύμφωνα με καταγγελίες τους, ο εκπρόσωπός τους φέρεται να τοποθετήθηκε φραστικά κατά της εγκατάστασης αλλά δεν σήκωσε το χέρι να ψηφίσει.
Η «Ε» ζήτησε τη θέση της Μαργαρίτας Καραβασίλη, ειδικής γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. «Το μόνο σίγουρο που έχω να πω είναι ότι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είναι γεγονός ότι ο κ. Τατούλης ενέκρινε την άδεια της εγκατάστασης αποθήκευσης χημικών πετώντας το μπαλάκι σε μας. Εμείς έχουμε μια μελέτη καθ' όλα σύννομη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα την ελέγξουμε. Υπάρχουν γνωμοδοτήσεις που είναι αντιφατικές. Ολες αυτές θα εξεταστούν λεπτομερώς. Δεν ξεχνάμε ότι η αποθήκευση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών υπόκειται στην εφαρμογή της οδηγίας SEVESO ΙΙ. Θα γίνουν αυτοψίες, θα εξεταστούν οι ενστάσεις και μέσα σε μια-δυο εβδομάδες θα απαντήσουμε».



Πηγή : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου