Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου μηνύματα που έχουν ανέβει σε πολλούς ιστότοπους και φόρουμ καλούν τους μουσουλμάνους να πάρουν μέρος στα επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία και να εξαπολύσουν τζιχάντ (ιερό πόλεμο). Παρακινούν επίσης όσους παίρνουν μέρος στα επεισόδια να συνεχίσουν τη δράση τους μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να δημιουργηθεί στη Βρετανία ένα κίνημα διαμαρτυρίας όπως αυτό που γεννήθηκε σε πολλές αραβικές χώρες.
“Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο είναι μία ευκαιρία για τους μουτζαχεντίν(ιερούς μαχητές) να πιέσουν και να αλλάξουν τις γραμμές πολύ εύκολα”, γράφει ένα από τα μηνύματα, σύμφωνα με μετάφραση του SITE, της υπηρεσία πληροφοριών που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες “Οι μουτζαχεντίν πρέπει να αρχίσουν ναστρατολογούν, διότι αυτή είναι μία εξαιρετικά πολύτιμη ευκαιρία, και πρέπει ναπροετοιμάζονται, διότι η βρετανική αστυνομία προσπαθεί να σταματήσει τα επεισόδια”, προσθέτει.Υπάρχουν και μηνύματα σε ιστοσελίδες που καλούν όσους μιλούν καλά αγγλικά να διαδώσουν συνθήματα εχθρικά προς τη βρετανική κυβέρνηση, υπενθυμίζουν στους χρήστες του Twitter να χρησιμοποιούν τη λέξη-κλειδί #uk (για τη Βρετανία) ώστε το μήνυμά τους να διαβάζεται από περισσότερους ανθρώπους.
“Αμερικανιές” θα σπεύσουν να σχολιάσουν κάποιοι. “Υπερβολές” και “προβοκάτσιες” των μυστικών υπηρεσιών θα πουν άλλοι. Την ίδια στιγμή όμως ο Τύπος της γειτονικής Γαλλίας εκτιμά ότι η κοινωνική έκρηξη στη Βρετανία δείχνει την αποτυχία του
...
ακραίου φιλελευθερισμού και σημαίνει συναγερμό για όλες τις χώρες στις οποίες το χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους και στους φτωχότερους διευρύνεται συνεχώς.
«Το κύμα βίας που σαρώνει τις φτωχές συνοικίες του Λονδίνου θα μπορούσε να ξεσπάσεισε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη», προειδοποιεί η Le Figaro, κάνοντας, όπως και πολλές άλλες γαλλικές εφημερίδες, τον παραλληλισμό με τις ταραχές που ξέσπασαν στις συνοικίες του Παρισιού το 2005. «Οι φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεωναποτελούν γόνιμο έδαφος για μία κοινωνική έκρηξη, κυρίως σε καιρό κρίσης,δημοσιονομικών περικοπών και αυξημένης ανεργίας», σύμφωνα με την εφημερίδα.«Οι ταραχές του Λονδίνου σημαίνουν πολύ σοβαρό συναγερμό για τη Βρετανία. Αλλάεπίσης για όλες τις δυτικές κοινωνίες της μετανάστευσης και των ανισοτήτων», γράφει η Liberation. «Όπως στη Γαλλία, οι βίαιες εξεγέρσεις που μεταφέρθηκαν πλέον στηνΑγγλία, δείχνουν πριν απ’ όλα τη φτώχεια και την οργή ενός πληθυσμού που αισθάνεταιαποκλεισμένος, που ζει στο περιθώριο της βρετανικής κοινωνίας».
«Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση, τη στιγμή πουτα περιθώρια οικονομικών ελιγμών είναι μικρά και η πολιτική της λιτότητας την έχειοδηγήσει στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών», γράφει η La Croix. «Το ίδιο θέματίθεται για όλες αυτές τις κοινωνίες που πλήττονται από βία, όπου αυξάνεται κατά τρόποεμφανή και προκλητικό το χάσμα ανάμεσα σε μία πολύ ευνοημένη μειοψηφία και σεπληθυσμούς που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι , κοινωνικά και πολιτισμικά». «Πώς ναμην κάνει κανείς έναν συνδυασμό με αυτό που παιζόταν τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείςαγορές;».
Η άλλη πλευρά του λόφου
Από την άλλη μεριά, ο Μπενζαμέν Αμπτάν, γενικός γραμματέας του European Grassroots Antiracist Movement (EGAM) γράφει στην Monde, ότι “η σφαγή της Ουτόγια, στηΝορβηγία, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου που έχειπρωταγωνιστές τους «αγωνιστές κατά του εξισλαμισμού της Ευρώπης». Σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται μια “ενοποίηση των ευρωπαϊκών κινημάτων της ακροδεξιάς στη βάσητου μίσους κατά των μουσουλμάνων…Η ιδεολογική αυτή συνάντηση γίνεται βέβαια μεφόντο και καταλύτη την κρίση. Έχει τους «προφήτες» της, όπως είναι ο Ερίκ Ζεμούρ στηΓαλλία και ο Τίλο Σαραζίν στη Γερμανία, οι οποίοι θεωρητικοποιούν την ανάγκη τωνφυλετικών διακρίσεων. Έχει τα κόμματα που τη διευκολύνουν, όπως είναι το ΦιλελεύθεροΚόμμα στη Δανία ή ο Λαός της Ελευθερίας στην Ιταλία, τα οποία «νομιμοποιούν» τονπολιτικό λόγο του μίσους. Έχει και τις νίκες που της προσφέρουν δημοκράτες σαν τηνΆγγελα Μέρκελ και τον Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι επικρίνουν το πολυ-πολιτιστικόσχήμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ιδεολογική ανάλυση της ακροδεξιάς είναι σωστή”.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα;
Θυμάστε πόσες φορές γράψαμε για την “σύγκρουση των πολιτισμών“; Ή για “την πλήρηαποσύνθεση του κάποτε μεγάλου έθνους τους, που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί“, εξαιτίας της μετανάστευσης και των συνεχώς διευρυνόμενων κοινωνικών ανισοτήτων;
Υπάρχουν τίποτα αφελείς μεταξύ μας που πιστεύουν ακόμα ότι όσα συμβαίνουν στην Βρετανία δεν μας αφορούν και ότι η σημερινή Ελλάδα δεν είναι έναν καζάνι που βράζει; Χθες βράδυ μας έλεγε γνωστός βουλευτής ότι μόνο στην Αθήνα υπάρχουν 700.000 (!!!) μετανάστες σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αθηναίων. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό σε συνθήκες εντεινόμενης οικονομικής δυσπραγίας, όταν από το Λονδίνο μέχρι το Κάϊρο βαλτοί ή ηλίθιοι σαν τον Νορβηγό μακελάρη πυροδοτούν ιερές τζιχάντ στις τάξεις των φανατικών μουσουλμάνων;
Θα σας πω τι φοβούνται αστυνομικοί: Ότι θα περπατά μια ημέρα κάποιος στην Ομόνοια θα του πετάξουν κάποιοι ένα κοράνι στα πόδια, θα πουν ότι το βεβήλωσε και θα τον σπάσουν στον ξύλο. Τι θα συμβεί μετά στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της ανύπαρκτης κυβέρνησης; πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου