Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κοιτάσματα αερίου ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη

Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε εκτενές δημοσίευμα τoυ Πέτρου Θεοχαρίδη με τίτλο «Κοιτάσματα φυσικού αερίου και δυτικά της Κύπρου» και υπότιτλο «Νέα στοιχεία του Κέντρου Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ», αναφέρει τα ακόλουθα: «Σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και δυτικά της Κύπρου, μεταξύ Κύπρου-Κρήτης. Αυτό αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο έγκυρος επιστημονικός οίκος U.S.G.S. (Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Η.Π.Α.), δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα μελετών για την ύπαρξη ανακτήσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου.
Χαρακτηριστική είναι δήλωση της εκπροσώπου του U.S.G.S. που εξηγεί πώς συνολικά οι μελέτες μας που αφορούν στη λεκάνη του Νείλου (Nile Basin) και τη λεκάνη της Ανατολής (Levant Basin) καθιστούν την Ανατολική Μεσόγειο, ως χώρο που έχει ανεξερεύνητες δυνατότητες νέων πηγών φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο. ‘Οι μελέτες οδήγησαν σε μία συνολική πιθανή ύπαρξη υποθαλάσσιων απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 345 τρις κυβικών ποδών και 8 δις βαρελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου’, αποκάλυψε χθες σε συνέδριο στην Ελλάδα, ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων και τέως γενικός διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων, παραθέτοντας τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα από τις έρευνες στην περιοχή.
‘Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου – Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρις m3’, σύμφωνα με το δρα Κονοφάγο. Όπως υποδεικνύει, εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη των ‘25’ καταναλώνει σήμερα περί τα 500 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της Ευρώπης για 30 χρόνια.
Ο δρ Κονοφάγος παρουσίασε στο συνέδριο στοιχεία σεισμικών καταγραφών υψηλής ευκρίνειας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή αυτή που απεικονίζουν με σαφήνεια την ύπαρξη σημαντικών συγκεντρώσεων φυσικού αερίου, 70 χιλιόμετρα νότια του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη σε θαλάσσιο βάθος 1.650 μ. και μήκους 15 τουλάχιστον χιλιόμετρων. Οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αυτών επενδύσεις προβλέπονται να ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σε ένα ύψος της τάξης των $30 δις.

http://e-dragoumanos.gr/?p=9522

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου