Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015- ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Ας δούμε με αριθμούς τι πρέπει να συμβεί για να πάρει το πρώτο κόμμα 151+ έδρες.
Η αυτοδυναμία δεν σχετίζεται με την «ψαλίδα» ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, αλλά εξαρτάται κυρίως από τα κόμματα που δεν θα «πιάσουν» το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Γενικά, ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι αυτοδυναμία μπορεί να κατακτήσει ένα κόμμα με 35,6%. Επίσης, θα μπορούσε να λάβει παραπάνω από το 50%+1 των βουλευτικών εδρών μόνο εάν παραμένουν εκτός Βουλής κόμματα τα οποία να αθροίζουν 12%. Όσο αυξάνεται το ποσοστό του κόμματος από το 35,6%, τόσο θα πρέπει να μειώνεται και το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής.

Σε γενικές γραμμές, όσο το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται εκτός Βουλής αυξάνεται, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία. Για παράδειγμα, αν το άθροισμα είναι 10% το όριο αυτοδυναμίας είναι 36,4%, για άθροισμα 15%, το όριο αυτοδυναμίας είναι 34,4%. Στις εκλογές του 2012, τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής συγκέντρωσαν ποσοστό μόλις 6%.

Με βάση τα παραπάνω, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσουν αθροιστικά το 64,5% για να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η μόνη περίπτωση για να μην ισχύσει αυτό, είναι το πρώτο κόμμα να «πιάσει» 40,1%, κάτι που επίσης μοιάζει αδύνατο!
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το κατώτατο εκλογικό ποσοστό για αυτοδυναμία είναι 32,99%, το οποίο μπορεί να προκύψει αν τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή συγκεντρώσουν το 79,72%, ή αν αυτά που θα μείνουν εκτός πάρουν αθροιστικά 20,28%...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου