Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε ΕΛΜΕ ΑΝ ΑΤΤΙΚΗΣ :ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

Ε’ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ                             ΠΑΛΛΗΝΗ  5.2.2012
                                       ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
         ΤΑ  ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΗΣ   ΠΑΙΑΝΙΑΣ  ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ
  • Η κ.   Διαμαντοπούλου  βιάζεται να εφαρμόσει τη νέα δανειακή σύμβαση, προτού να ψηφισθεί. Επιδιώκουν να απολύσουν 150.000 Δ.Υ. Μέσα στον αριθμό αυτόν θα είναι και χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Το νέο μισθολόγιο που «δένεται» με την αξιολόγηση και φιλτράρει και πετσοκόβει τις προαγωγές στον επόμενο βαθμό   έχει τη φιλοσοφία της τρόικας  και της Υπουργού παιδείας. Οι συγχωνεύσεις σχολείων θα οδηγήσουν σε καταργήσεις οργανικών θέσεων, σε απολύσεις εκπαιδευτικών και σε δραματική χειροτέρευση των όρων εκπαίδευσης για τους μαθητές.
  • Κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι ασφαλής. Η κυβέρνηση  αυτή πρέπει να ανατραπεί μαζί με την πολιτική που εφαρμόζει.  Η αδράνεια και η ανοχή αποθρασύνουν  τρόικα και κυβέρνηση και αυξάνουν τα αντιεργατικά μέτρα.
  • Η  συγχώνευση των   2 σχολείων 1ου και 2ου Γυμνάσιου Παιανίας, ύστερα από πρόταση του Διευθυντή Εκπαίδευσης κ.Καπέλα, οδηγεί σε ένα σχολείο τέρας με πάνω 400 μαθητές και με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Γίνεται με μόνο κριτήριο  τον περιορισμό των δαπανών  για την
  • ... εκπαίδευση .Δυστυχώς για την  Υπουργό  (α)παιδείας το τσουβάλιασμα πολλών μαθητών σε ένα σχολείο και οι αρνητικές επιπτώσεις για τους μαθητές και για τους διδάσκοντες,  είναι έξω από τα  «οράματά της» για την παιδεία των νέων. Το μέλλον των παιδιών μας και η μείωση θέσεων εργασίας με χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών θα γίνουν όλα θυσία στο βωμό των επιταγών της μαύρης συγκυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των τραπεζών. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να αυξήσει τον αριθμό των ανειδίκευτων ανέργων νέων, για να εξαθλιώσει πιο γρήγορα τον Ελληνικό λαό, όπως απαιτούν Ε.Ε και Τρόικα.
  • Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ για την Τρίτη ,7/2, από 11.00 π.μ, κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση και καλεί συγκέντρωση όλους τους εκπαιδευτικούς έξω από τα γραφεία της ΔΔΕ Ανατ.Αττικής,  στο Γέρακα.  ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. Τα σχολεία της Παιανίας δεν πρέπει να λειτουργήσουν την Τρίτη,7/2. Καλούνται οι σύλλογοι γονέων, διδασκόντων, δημοτικές αρχές και κάτοικοι της Παιανίας να υπερασπισθούν τα σχολεία τους.
  • Κανένας τώρα δεν πρέπει να αμφιβάλει για τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής και στο χώρο της παιδείας. Τα περί εξαιρέσεων από την  εργασιακή εφεδρεία  και από τις απολύσεις δεν πείθουν και δεν πρέπει να πείθουν κανένα.
  • Η Γ.Σ προέδρων   ΟΛΜΕ  αποφάσισε το Σάββατο,4/2, 24ωρη απεργία για τις 14/2. Η ημερομηνία της απεργίας μπορεί να μετακινηθεί, για να συμπέσει με κινητοποιήσεις άλλων ομοσπονδιών. Το πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα  της Γ.Σ των προέδρων της ΟΛΜΕ  θα αποσταλεί στα σχολεία.
                                                        Από το    Δ.Σ   της   ΕΛΜΕ

===================================================
Ο.Λ.Μ.Ε.      
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338    
www.olme.gr     
e-mail:
olme@otenet.gr                                    Αθήνα, 2/2/12
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 
Παρά τις διαβεβαιώσεις  της πολιτικής ηγεσίας του  Υπουργείου Παιδείας ότι δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις τη φετινή χρονιά, με Εγκύκλιό του (10112 /Δ4 – 30/1/2012) με Θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013» προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012-13.
 Η εκπαίδευση λοιπόν είναι και πάλι αντιμέτωπη με την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει σχολεία. Για το Υπουργείο Παιδείας του Μνημονίου, η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως κόστος και οι δαπάνες για την παιδεία ως διαφυγόντα κέρδη για τις τράπεζες.
 Παρά τα όσα προπαγανδιστικά αναφέρονται για βελτίωση της εκπαίδευσης, η μόνη «λογική» που υπαγορεύει τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις είναι η μείωση των δαπανών για την παιδεία. Δε διαφεύγει από κανένα ότι ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ακόμη λιγότερα χρήματα για την παιδεία. Εξάλλου, η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI συνοδεύονται με νέο κούρεμα για τις κοινωνικές δαπάνες. Το νέο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, που αποδέχτηκε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, προβλέπει ―με την προοπτική μάλιστα να κατοχυρωθεί και συνταγματικά― πως τα έσοδα του κράτους θα καλύπτουν κατά απόλυτη προτεραιότητα το χρέος και ό,τι περισσεύει θα πάει για παιδεία, υγεία, μισθούς, συντάξεις κ.ά.
 Λογιστικά και μόνο είναι τα κριτήρια του υπουργείου και όχι παιδαγωγικά. Δεν υπάρχει ούτε μια σελίδα στην επιστημονική βιβλιογραφία που να θεωρεί ότι είναι καλύτερο το σχολείο να μη βρίσκεται στη γειτονιά και το χωριό του μαθητή.
 Αυτές τις μέρες στην περιφέρεια χάνονται διδακτικές ώρες γιατί η κακοκαιρία εμποδίζει τη μετακίνηση των μαθητών από χωριό σε χωριό. Χάθηκαν επίσης φέτος ώρες λόγω του εκρηκτικού προβλήματος του κόστους της μεταφοράς των μαθητών. Το πρόβλημα αυτό οξύνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι η ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών θα περάσει ολοκληρωτικά στους δήμους χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ η «λύση» που ύπουλα προωθείται είναι το εισιτήριο που θα επιβαρύνει τελικά τους γονείς. Οι συγχωνεύσεις είναι μια αποτυχημένη πρακτική που οδηγεί σε μαρασμό τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.
 Την ίδια στιγμή στις πόλεις οι συγχωνεύσεις δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στην ομαλή φοίτηση των παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετακίνηση στο αστικό περιβάλλον έχει συνέπεια είτε οι μαθητές να κινδυνεύουν από τροχαία είτε οι γονείς να ξοδεύουν σε χρόνο και χρήμα για την ασφαλή μεταφορά τους.
 Με τις υπάρχουσες υποδομές όχι μόνο καλούμαστε να ξεχάσουμε τους «25 μαθητές στην τάξη» και τους «10 μαθητές στα εργαστήρια», που επιβάλλονται για παιδαγωγικούς λόγους, αλλά θα γίνει κανόνας σε κάθε τμήμα να στοιβάζονται 30 παιδιά, παιδαγωγικά άγονο και ψυχοφθόρο.
 Πρέπει να επισημανθεί ότι η αναφορά του υπουργείου σε προτάσεις για την ίδρυση σχολείων αν οι δήμοι έχουν τους αναγκαίους πόρους και όχι αν το επιβάλλουν οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, ανοίγει σκοτεινούς δρόμους. Δεν είναι απλά μια προπαγανδιστική προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι δεν κλείνουν μόνο σχολεία, αλλά ιδρύονται κιόλας. Είναι γνωστό ότι οι πληθυσμοί των δήμων διαφοροποιούνται κοινωνικά. Δήμοι με κατοίκους υψηλότερων εισοδημάτων αύριο θα μπορούν να εξασφαλίζουν με την επιβολή πρόσθετων φόρων σχολεία για τους κατοίκους τους, ενώ οι αντίστοιχοι στις λαϊκές γειτονιές θα πιέζονται να κλείσουν σχολεία διά των συγχωνεύσεων.
 Η ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει αρκετά χτυπήματα στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, με πιο σημαντικό το γεγονός ότι στέρησε φέτος τα βιβλία από τα παιδιά. Η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ έχει δημιουργήσει μια πραγματική κρίση στην εκπαίδευση με την έλλειψη χρημάτων για πετρέλαιο και αναλώσιμα και με τα σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά μαθητών. Είναι καιρός να μπει φραγμός. Όχι άλλες συγχωνεύσεις-κλεισίματα.
 Τέλος μια ακόμη σημαντική πλευρά των προωθούμενων συγχωνεύσεων – καταργήσεων είναι η απώλεια εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών. Είναι ξεκάθαρο πως οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, μαζί με το κλείσιμο των υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης (βιβλιοθήκες, συμβουλευτικοί σταθμοί, δομές ΣΕΠ, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.λπ.) χρησιμοποιούνται από τη μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων προκειμένου να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο ο δημόσιος τομέας και να προωθηθούν απολύσεις εκπαιδευτικών.
 Καλούμε τους συναδέλφους και τις ΕΛΜΕ να καταδικάσουν τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, όπως και το σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Σε συντονισμό με τους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία, τις λαϊκές συνελεύσεις και τους φορείς των τοπικών κοινωνιών να κινητοποιηθούν για να σταματήσει το ξεθεμέλιωμα της δημόσιας εκπαίδευσης.
 Καλούμε τους Διευθυντές Δ.Ε. να μην καταχωρίσουν στο σύστημα καταγραφής του υπουργείου (survey) καμιά πρόταση για συγχώνευση-κλείσιμο σχολείου. 
 Καλούμε τους δήμους της χώρας να επιστρέψουν ως απαράδεκτη τη σχετική εγκύκλιο που υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.

======================================================================
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ  ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ  ΠΑΙΑΝΙΑΣ
 
      Έπειτα  από την εγκύκλιο της υφυπουργού Παιδείας Π.Χριστοφιλοπούλου με ημερομηνία          30-01-2012 περί ενοποίησης των συστεγαζόμενων σχολείων ίδιας βαθμίδας, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής απέστειλε προς το Δήμαρχο Παιανίας έγγραφο με ημερομηνία                 1-2-2012, με το οποίο ανακοινώνει ότι έχει ήδη προτείνει την ενοποίηση του 1ου και του 2ου Γυμνασίου Παιανίας και ζητά έως την 8-2-2012 και ώρα 12:00 π.μ. την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου!
Η βεβιασμένη πρόταση του Δ/ντη Εκπ/σης, χωρίς  καμία προηγούμενη ενημέρωση  των Διευθύνσεων και των εκπαιδευτικών  των σχολικών μονάδων, αιφνιδίασε τόσο τον εκπαιδευτικό κόσμο της Παιανίας, όσο και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, η οποία έχει σύσσωμη ήδη ξεσηκωθεί!!
Η αστραπιαία εφαρμογή της υπουργικής εγκυκλίου, με την εντός δύο ημερών πρόταση  του Δ/ντη Εκπ/σης, θα οδηγήσει στη  συγχώνευση δύο σχολείων σε ένα, με μαθητικό δυναμικό άνω των 400 μαθητών, σε ένα κτήριο της δεκαετίας του 1950!!! Δεδομένης δε της οικονομικής ύφεσης ήδη προβλέπεται για τη νέα σχολική χρονιά σημαντική αύξηση του αριθμού μαθητών των δύο Γυμνασίων, αναμένεται δηλαδή έντονη εισροή μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής, κάτι που προφανώς δεν έχει ληφθεί υπόψη από τη Διοίκηση!! 
Ο Δ/ντης Εκπ/σης πρότεινε επιπλέον, αφού γίνει η ενοποίηση των δύο σχολείων σε ένα, να επανιδρυθεί το 2ο Γυμνάσιο μαζί με το 2ο ΓΕΛ Παιανίας! Καμία, ωστόσο, πρόβλεψη, πρόταση ή δυνατότητα δεν υπάρχει για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων από πλευράς Δήμου Παιανίας. Επομένως, δεν είναι δυνατό να μιλούμε για νέες σχολικές μονάδες, παρά μόνον ίσως για «υπηρεσιακή-γραφειοκρατική» ίδρυση σχολείων-φαντασμάτων!!!
Πρόκειται λοιπόν για μία ανεδαφική πρόταση ενοποίησης σχολείων, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα τόσο των σχολείων που ενοποιούνται όσο και της τοπικής κοινωνίας, η οποία σημειώνεται ότι αναπτύσσεται οικιστικά με ραγδαίο ρυθμό. 
Για τους ανωτέρω λόγους, ως εκπαιδευτικοί  και ως γονείς που συναισθανόμαστε το ρόλο και τις ευθύνες μας έναντι των μαθητών μας, που βλέπουμε τα σχολεία των παιδιών μας να μετατρέπονται από εστίες γνώσεις σε χώρους «αποθήκευσης» παιδιών διαμαρτυρόμαστε και ζητούμε : 
α) την ανάκληση της πρότασης του Δ/ντη Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής για τη συγχώνευση των δύο Γυμνασίων 
β) την άμεση και ξεκάθαρα αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιανίας 
γ) την ανέγερση νέων κτηρίων για την λειτουργία τουλάχιστον δύο Γυμνασίων, τα οποία έχει άμεση ανάγκη η περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, και την μετέπειτα μεταστέγαση του 2ου Γυμνασίου Παιανίας σε νέο κτήριο αντί της κατάργησης και επανίδρυσής του!  
 Η Δ/ΝΤΡΙΑ, Ο ΥΠ/ΝΤΗΣ  και  ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
                                        ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου