Αυτή τη φορά, ο σεισμός ήταν 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο αλλά 7,5R σύμφωνα με την Τεχεράνη και από την πρώτη στιγμή Ιρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους πως ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγάλος.
Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για 40 νεκρούς, όμως εκτιμάται πως θα θύματα θα είναι εκατοντάδες.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, 80 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Σαραβάν και ήταν επιφανειακός, αφού το εστιακό του βάθος είναι μόλις 18 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το USGS ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο νοτιοανατολικό Ιράν σε μια περιοχή με βουνά και έρημο, ενώ είχε εστιακό βάθος 15,2 χιλιομέτρων.
Πέντε σωστικά συνεργεία εστάλησαν στις πόλεις Σαραβάν και Χας για να κάνουν μια αποτίμηση των ζημιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού Ερυθρού Σταυρού Μαχμούντ Μοζαφάρ, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, η πόλη Σαραβάν, η οποία βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δεν υπέστη σοβαρές ζημιές.
Η ρωσική εταιρία η οποία έχει κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ ανέφερε ότι ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός είναι «ασφαλής».
Ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ, το μόνο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα, βρίσκεται κοντά στην
...
ακτή του Κόλπου στο δυτικό Ιράν, ενώ ο σεισμός σημειώθηκε στο νοτιοανατολικό Ιράν κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν.
Ιρανικά μέσα μεταδίδουν πως πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Στην περιοχή έχει κοπεί το ρεύμα, δεν υπάρχουν επικοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής ιρανικής επαρχίας Σιστάν και Μπαλουτσιστάν.
Ήταν τέτοια η ισχύς του που έγινε αισθητός μέχρι την Ινδία, τις χώρες του Κόλπου και τη Μέση Ανατολή!
Στο Νέο Δελχί μάλιστα οι κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν τόσο που βγήκαν στους δρόμους. Το ίδιο στο Ισλαμαμπάντ και στο Καράτσι του Πακιστάν και στο Αμπου Ντάμπι.
Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στις 15:14 τοπική ώρα (13:44 ώρα Ελλάδος), έγινε επίσης αισθητός μέχρι το Κατάρ και το Ντουμπάι, όπου επίσης ο κόσμος βγήκε πανικοβλημένος στους δρόμους.
Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών που ισχυρός σεισμός συγκλονίζει το Ιράν. Την περασμένη Τρίτη, σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 37 ανθρώπους.
Ο πιο φονικός σεισμός που έχει σημειωθεί στο Ιράν τα τελευταία χρόνια ήταν εκείνος τον Δεκέμβριο του 2003, όταν 31.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπαμ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Επίσης τον Αύγουστο του 2012, δύο ισχυροί σεισμοί είχαν προκαλέσει το θάνατο 306 ανθρώπων κοντά στην πόλη του Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου