Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κάποτε οι Γερμανοί δολοφονούσαν μαζικά τους Εβραίους και έκλεβαν τα χρυσαφικά τους. Τώρα κάνουν το ίδιο με τους Έλληνες....

Που πάει το χρυσάφι των Ελλήνων - Φως στο άγνωστο κύκλωμα πίσω από τα ενεχυροδανειστήρια

 
 


Φως στο άγνωστο κύκλωμα πίσω από τα ενεχυροδανειστήρια

Οι τοκογλύφοι πουλούν χρήμα και οι Γερμανοί περιμένουν...



Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Σε ξένες εταιρείες, κυρίως γερμανικές, καταλήγει ο χρυσός που πουλούν στα ενεχυροδανειστήρια όσο – όσο οι Έλληνες και ειδικότερα οι Ηρακλειώτες για να καλύψουν επείγουσες οικονομικές υποχρεώσεις τους. Ήδη στο Ηράκλειο έχουν εμφανιστεί εκπρόσωποι γερμανικών εταιρειών κάνοντας κρούσεις σε ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων να αγοράσουν τον καθαρό χρυσό τους σε τιμές 2.500 – 3.000 ευρώ ανά κιλό χαμηλότερες από τις επίσημες. Οι περισσότεροι, κυρίως παλιοί, ενεχυροδανειστές λένε ότι «προσέχω να μη βγαίνει έξω ο χρυσός της πατρίδας μου», ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, πολλοί κυρίως νέοι στο χώρο, «ενδίδουν» στις πιέσεις και πουλούν το χρυσό για να «ανακυκλώσουν» τα χρήματα τους. Το γεγονός όμως ότι βγαίνουν μεγάλες ποσότητες χρυσού στο εξωτερικό, αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών του ΣΔΟΕ στην Πάτρα όπου μέσα σε ένα αυτοκίνητο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 130 κιλά χρυσού (!!) χωρίς να συνοδεύεται από τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι το φορτίο προοριζόταν για Γερμανία. Για τον ελληνικό χρυσό ωστόσο φαίνεται να ενδιαφέρονται επίσης ιταλικές και αγγλικές εταιρείες. Έχουν ήδη ανοίξει σχετικά γραφεία στην Αθήνα.

Η «Π» επιχειρεί σήμερα να «μπει» στα ενεχυροδανειστήρια, πίσω από τις κλειστές πόρτες, την ώρα που ενεχυροδανειστές δεν αγοράζουν κοσμήματα, αλλά κάνουν επαφές με τους
.....
Στη Γερμανία καταλήγει ο χρυσός



Ένα μέρος του χρυσού λοιπόν γίνεται ξανά κοσμήματα και καταλήγει στις προθήκες των καταστημάτων.

Ένα άλλο μέρος των κοσμημάτων που πουλούν αυτή την περίοδο οι Ηρακλειώτες πωλείται σε εταιρείες εκτός Κρήτης κι εκείνες με τη σειρά τους κάνουν το διαχωρισμό. «Υπάρχουν ξένες εταιρείες εκτός Κρήτης που αγοράζουν όπως είναι τα κοσμήματα, τα λιώνουν, κάνουν το διαχωρισμό και βγάζουν το χρυσό στο εξωτερικό» λέει στην «Π» έμπειρος ενεχυροδανειστής.

Ακόμα, ένα μέρος των κοσμημάτων, όπως προαναφέρθηκε, αποστέλλεται σε εταιρείες των Αθηνών, κάνουν το λιώσιμο, το διαχωρισμό των μετάλλων, τα οποία παραλαμβάνουν ξανά οι ενεχυροδανειστές του Ηρακλείου. «Έχουν έρθει και με έχουν βρει από γερμανική εταιρεία. Μου ζήτησαν καθαρό χρυσό. Δεν τους έδωσα. Δεν θέλω να βγαίνει χρυσός έξω από την πατρίδα μου. Πολλοί όμως ξέρω ότι πουλούν» επισημαίνει ο ενεχυροδανειστής.

Οι γερμανικές εταιρείες πληρώνουν περίπου 3.000 ευρώ παρακάτω από την επίσημη τιμή. Δηλαδή αν η επίσημη τιμή είναι στα 38.000 ευρώ καθαρός χρυσός ανά κιλό, τότε δίνουν 35.000 ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο. Κι αν υπολογίσουμε ότι η τιμή του χρυσού διαρκώς αυξάνεται, τότε πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επένδυση.

Σημειώνεται τέλος ότι για καθαρό χρυσό ενδιαφέρονται και Έλληνες επενδυτές που δεν έχουν εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
 
ΠΑΤΡΙΣ
πελάτες τους, αγοραστές χρυσού. Σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να κάνουν επαφές και με κάποιους που τους «πουλούν» μετρητά….

«Τώρα ξεκινά να ξεπουλά η μεσαία τάξη!»

Ξεκινώντας από τις χρυσές λίρες προχωρούν στα χρυσαφικά με μικρή συναισθηματική αξία, για να καταλήξουν ακόμα και στις…βέρες αρκετοί Ηρακλειώτες προκειμένου να καλύψουν ανάγκες σίτισης, πληρωμής ηλεκτρικού ρεύματος και βενζίνης, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζουν ενεχυροδανειστές του Ηρακλείου. Τα καινούρια ενεχυροδανειστήρια που έχουν ανοίξει στο Ηράκλειο φθάνουν τα 30 που προστίθενται στα 10 τα οποία υπήρχαν κατά το παρελθόν. «Έχουμε περίπου την ίδια δουλειά που είχαμε πριν 3 χρόνια. Σκεφτείτε με ποια ροή πωλούνται τα χρυσαφικά στην πόλη μας!» σχολίασε μιλώντας στην «Π» παλιός ενεχυροδανειστής.

Οι τιμές αγοράς του χρυσού εξαρτώνται κυρίως από το ενεχυροδανειστήριο, από τις γνώσεις αλλά και την …ανάγκη των πωλητών για μετρητά. Κυμαίνονται από 10 ευρώ ανά γραμμάριο και φθάνουν στα 17 ευρώ ανά γραμμάριο κοσμήματος 18 καρατίων. Η απόκλιση στις χρυσές λίρες είναι ακόμα μεγαλύτερη, ανάλογα με τη σοβαρότητα του ενεχυροδανειστηρίου, καθώς σύμφωνα με την έρευνα της «Π» οι τιμές το τελευταίο διάστημα κυμαίνονται από 220 έως 300 ευρώ η μία!

Και πολλές φορές οι συναλλαγές γίνονται χωρίς αποδείξεις με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη φοροδιαφυγής αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις αγοράς προϊόντων κλοπής.

Σύμφωνα μάλιστα με έμπειρους ενεχυροδανειστές το Ηράκλειο και γενικότερα η Κρήτη «έχει πολύ χρυσό ακόμα να δώσει στην αγορά». Κι αυτό διότι όπως λένε «πέρυσι άρχισαν να πουλούν τα χρυσαφικά τους άνθρωποι χαμηλών εισοδημάτων. Τελευταία όμως ξεκίνησε να πουλάει η μεσαία τάξη. Κι αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού δεν έχει φθάσει ακόμα στα ενεχυροδανειστήρια».


Τοκογλύφοι πίσω από ενεχυροδανειστήρια;

Στην ουσία τα ενεχυροδανειστήρια καλύπτουν την ανάγκη των αναξιοπαθούντων για εξεύρεση μετρητών. Κατά συνέπεια, οι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων χρειάζεται να έχουν χρήματα. Αυτονόητο είναι ότι μεταξύ των παλιών αλλά και των νέων ιδιοκτητών ενεχυροδανειστηρίων υπάρχουν άνθρωποι που πράγματι διαθέτουν μετρητά τα οποία «ρίχνουν» τώρα στην αγορά για να αποκτήσουν κέρδη. Πληροφορίες όμως από την αγορά, οι οποίες χρήζουν διερεύνησης, κάνουν λόγο και για δράση τοκογλύφων πίσω από ορισμένους, όχι όλους τους ενεχυροδανειστές.

Έμπειρος ενεχυροδανειστής σχολίασε μιλώντας στην «Π» ότι «σε ένα χρόνο θα δούμε δράματα στο Ηράκλειο…». Κι αυτό διότι «κάποιοι για να αποκτήσουν μετρητά απευθύνθηκαν σε τοκογλύφους. Για παράδειγμα ένας τοκογλύφος μπορεί να δανείσει κάποιον με ποσό 40.000 ευρώ για να ανοίξει το ενεχυροδανειστήριο του. Ο νέος ενεχυροδανειστής υποχρεώνεται να δίνει στον τοκογλύφο ενοίκιο, για παράδειγμα 600 ευρώ ανά μήνα, για τα χρήματα που παίρνει. Και σε διάστημα ενός χρόνου να του αποδώσει τα 40.000 ευρώ που είχε πάρει τοις μετρητοίς. Θα τα αποδώσουν όμως όλοι;».

Με λίγα λόγια είναι σαν την ενοικίαση ακινήτου για ένα χρόνο: Ενοίκιο π.χ. 600 ευρώ το μήνα και μετά την παρέλευση ενός χρόνου απόδοση του ακινήτου στον ιδιοκτήτη του. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για ακίνητο αλλά για προς… ενοικίαση μετρητά.

Στη συνέχεια, εάν η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών πηγαίνει καλά, τότε ο τοκογλύφος μπορεί να ξαναδώσει μετρητά στο συνεργάτη του και αυτό να συνεχίζεται όσο υπάρχει το ενεχυροδανειστήριο.

«Η δουλειά μας δεν είναι εύκολη. Έχει πολλά μυστικά, σχολιάζει ο παλιός ενεχυροδανειστής. Πρώτα από όλα χρειάζεται να πληρώνεις ενοίκιο, να γραφτείς στο ΤΕΒΕ, να πληρώνεις ΔΕΗ και να καλύπτεις διάφορα λειτουργικά έξοδα. Χρειάζεται μεγάλη γνώση του χρυσού και γενικότερα της αγοράς, πώς να αγοράζεις, πώς να πουλάς. Δεν είναι εύκολο. Η μεγαλύτερη παγίδα όμως, συνεχίζει ο παλιός ενεχυροδανειστής, είναι ότι περνάνε πολλά χρήματα από τα χέρια σου. Πρέπει να ξέρεις πώς να τα διαχειριστείς. Αν δηλαδή ξεφύγεις λιγάκι και με αυτά τα χρήματα αγοράσεις για παράδειγμα ένα καλύτερο αυτοκίνητο και γενικότερα κάνεις μία πολύ άνετη ζωή, τότε το έχασες το παιγνίδι… Και πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι δεν θα έχουν να πληρώσουν τους δανειστές τους όταν λήξει η συμφωνία και τότε θα υπάρξουν…δράματα στο Ηράκλειο. Το πρόβλημα πολύ πιθανόν να φανεί σε ένα χρόνο».


Πώς μετριέται ο χρυσός

Τα κοσμήματα δεν περιέχουν καθαρό χρυσό. Και τα καράτια (14, 18,22) δείχνουν ακριβώς την περιεκτικότητα των κοσμημάτων σε χρυσό. Ο υπολογισμός είναι σύνθετος.

Καταρχήν, πολύ απλά, αν στη σφραγίδα ενός κοσμήματος αναγράφεται ο αριθμός 583, τότε στα 1.000 γραμμάρια του συγκεκριμένου κράματος (δηλαδή της πρώτης ύλης που φτιάχτηκε το κόσμημα αυτό) τα 583 είναι χρυσός. Τα υπόλοιπα είναι ασήμι και χαλκός.

Πιο αναλυτικά, οι υπολογισμοί γίνονται βάσει του αριθμού 1.000 (τοις χιλίοις). Ο καθαρός χρυσός είναι 24 καράτια, τα οποία όμως ουδέποτε χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα κυρίως για τεχνικούς λόγους (είναι πολύ μαλακός). Η διαίρεση 1.000 διά 24 μας δίνει 41,666 για ένα καράτι.

Αν λοιπόν ένα κόσμημα είναι 18 καρατιών, τότε τα 750 μέρη του (18 Χ 41,666= 749,988) είναι από χρυσό και τα υπόλοιπα 250 είναι από ασήμι ή και χαλκό.

Αν ένα κόσμημα είναι 14 καρατιών τότε τα 583 μέρη του (14 Χ 41,666=583,324) είναι από χρυσό και τα υπόλοιπα από ασήμι ή και χαλκό.

(Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα τελευταία χρόνια από τα χρυσοχοεία πωλούνται και κοσμήματα μόλις 9 καρατιών δηλαδή με 375 στα 1.000 μέρη από χρυσό και τα υπόλοιπα από ασήμι ή και χαλκό, ώστε οι τιμές των κοσμημάτων να είναι πιο προσιτές στους καταναλωτές).


Πώς αξιοποιείται
Όταν οι ενεχυροδανειστές αγοράζουν τα χρυσαφικά συνήθως δεν τα αξιοποιούν αμέσως. Τα στέλνουν σε εταιρείες της Αθήνας για να διαχωρίσουν το χρυσό από το ασήμι και το χαλκό. Αφού πληρώσουν τις εταιρείες, παίρνουν πίσω τα μέταλλα τους.

«Είναι μεγάλη υπόθεση να συγκεντρώσουμε ένα κιλό καθαρό χρυσό. Δεν είναι κάτι εύκολο…» σχολιάζει ενεχυροδανειστής.

Πράγματι αυτό συμβαίνει αν υπολογίσουμε ότι ένα πολύ καλό κόσμημα 18 καρατίων ζυγίζει μόλις 25 γραμμάρια!

Ένα μέρος του καθαρού χρυσού καταλήγει σε εργαστήρια που δημιουργούν κοσμήματα. Συνήθως πωλείται 40 ευρώ ανά γραμμάριο.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μέρος των κοσμημάτων που έχουν ενδιαφέρουσα και σε ορισμένες περιπτώσεις χειροποίητη δουλειά, δεν οδηγείται σε εταιρείες των Αθηνών για λιώσιμο και διαχωρισμό. Αξιοποιείται όπως είναι εμπορικά.

(Σημαντική παράμετρος είναι οι πέτρες που περιλαμβάνονται στα κοσμήματα και η αξιοποίηση τους. Συνήθως δεν ζυγίζονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, τις οποίες συνήθως αγνοούν όσοι καταφεύγουν σε ενεχυροδανειστήρια, αξίζουν σημαντικά ποσά. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο πρόκειται για κοινούς ημιπολύτιμους λίθους, έστω και αν έχουν αποκτηθεί ως…διαμάντια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου