Η καταψήφιση του Γιώργου Παπανδρέου, ενός πολιτικού που σημάδεψε με την εθνική του μειοδοσία την Ελλάδα, στο άρθρο 2 για τις τράπεζες και ο οποίος προσπάθησε να ρεφάρει για τα ανομήματα του αλλά και να δημιουργήσει ρήγμα στο ανύπαρκτο ΠΑΣΟΚ του “Μουσολίνι” καλλιεργώντας νέες φιλοδοξίες για να ηγηθεί σχήματος αποτυχημένων, έκανε αίσθηση στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την οποία εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο.
Διαφοροποιήθηκαν από την στάση της ΔΗΜΑΡ οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου.
Η ονομαστική αφορούσε το άρθρο 1 που μεταξύ άλλων αφορά την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, το γάλα, τα φαρμακεία, τα φωτοβολταϊκά και την «διανομή» του κοινωνικού μερίσματος των 450 εκατ. ευρώ, αλλά και το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 290 Βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.
Το άρθρο 1 ψηφίσθηκε με 152 υπέρ, όχι 135, παρών 1.
Το άρθρο 2 με 151 υπέρ, όχι 136 παρών 1.
Ο Γ. Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2, ενώ ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε παρών. Ο Βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε παρών στο άρθρο 1.
Ποιοι απουσίασαν
Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι Γρ. Ψαριανός και Β. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ. Απουσίασαν ακόμη οι Ανδρέας Ψυχάρης (ΝΔ) και Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ), που έστειλαν επιστολές ότι θα ψήφιζαν υπέρ, αλλά αυτές δεν προσμετρούνται.
Εκτός Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας ο Νικήτας Κακλαμάνης
Διεγράφη από την ΚΟ της Ν.Δ. ο Ν. Κακλαμάνης
Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο και την διαφοροποίησή του. «Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς» δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης μετά τη διαγραφή του.
Το τηλεοπτικό στιγμιότυπο έδειξε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να κάθεται στο έδρανο του Αντιπροέδρου της Βουλής και να συντάσσει την επιστολή διαγραφής.
Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε «Παρών» στο άρθρο 1.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 1 περιλαμβάνει την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ .
«Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας»
Αμέσως μετά τη διαγραφή του ο κ. Κακλαμάνης, δήλωσε ότι δεν υποκύπτει σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλει στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων.
«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν νομοθετεί με εντολή της τρόικας.
Διευκρινίζοντας την απόφασή του να καταψηφίσει το άρθρο 1 είπε ότι «είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».
«Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς» υπογράμμισε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης.
Σας υπενθυμίζουμε:
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη Βουλή καταγγέλοντας «κοινοβουλευτική και συνταγματική εκτροπή» στην εξέλιξη της πρότασης μομφής κατά Στουρνάρα.
«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα πραξικόπημα μια δημοκρατική εκτροπή, για να μη συζητηθεί η ουσία του πολυνομοσχεδίου. Ως εκ τούτου δεν την αναγνωρίζουμε και δεν την νομιμοποιούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου της Βουλής
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση δυσπιστίας κατά του Προέδρου της Βουλής
Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει ευθέως την αξιοπιστία της χώρας
«Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν της πέρασε, επισημαίνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού».
BINTEO – Συλλαλητήριο στη ψήφιση πολυνομοσχεδίου
Προηγούμενη ενημέρωση:
Πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τον «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου κατά της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών».
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής διακόπτεται η συνεδρίαση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση για την πρόταση μομφής. Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα γίνει την Τρίτη τα μεσάνυχτα.
«Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας» αναφέρει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Ο κανονισμός προβλέπει ότι «με την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία».
Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κάνει «δεκτή την πρόκληση» και ζητά να αρχίσει αμέσως η συζήτηση επί της πρότασης μομφής.
«Βάλλετε ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων. Σας καθιστούμε υπεύθυνους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αποδεχόμαστε την πρόκληση γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Χαρακτήρισε δεν την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλυπτική των προθέσεών του. «Την Τρίτη στην Αθήνα θα συγκληθούν τα ευρωπαϊκά όργανα για να μας δώσουν λεφτά. Και εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην μας τα δώσουν», είπε ο κ. Σταμάτης.
Σημειώνεται ότι κυβέρνηση προσδοκούσε να προσέλθει στο Eurogroup της Τρίτης στην Αθήνα με τη συμφωνία επικυρωμένη, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης.
Η διαδικασία στη Βουλή διακόπηκε για μισή ώρα, σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα ξαναπροσδιοριστούν οι ομιλητές και η συζήτηση θα ξαναρχίσει μετά τις 5 το απόγευμα, αυτή τη φορά επί της πρότασης μομφής και θα καταλήξει την Τρίτη.
Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Τσίπρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον Γιάννη Στουρνάρα έναν από τους κύριους υπεύθυνους για την καταστροφή και κατάρρευση ελληνικής οικονομίας.
Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο υπουργός Οικονομικών έχει το θράσος να λέει ότι ολοκλήρωσε το έργο του και έβγαλε από το τέλμα την ελληνική οικονομία, όταν την έχει οδηγήσει στον τάφο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε εξάλλου σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε κοινοβουλευτικό έγκλημα αυτό που έγινε με την κατάθεση του νομοσχεδίου.
«Γράφετε τις πιο μαύρες σελίδες της συντηρητικής σας παράταξης», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ένα ντροπιαστικό δούνε και λαβείν με την τρόικα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για επιχειρούμενη «διπλή εκκαθάριση»: Από τη μια στις τράπεζες και από την άλλη στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
Επίσης επιτέθηκε και σε αυτούς που εκφράζουν την κεντροαριστερά, λέγοντας ότι στηρίζουν μια κυβέρνηση που συντάσσεται με το αντικομμουνιστικό δόγμα Μπαλτάκου.
Μεϊμαράκης: Η Ολομέλεια να πάρει θέση για την πρόταση μομφής – Δεν εκφοβίζομαι
Στην Ολομέλεια της Βουλής παρέπεμψε τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αν και ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της απόρριψής της. «Εγώ θεωρώ ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί. Επειδή όμως με εξέλεξε η Βουλή, καλώ την Ολομέλεια να πάρει θέση» τόνισε.
Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε αρνητικός στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών επικαλούμενος νομικούς του επιστημονικού συμβουλίου της βουλής, και προσθέτοντας ότι τότε θα «ήμασταν τότε εκτός κανονισμού και Συντάγματος».
Εξήγησε ότι για να κατατεθεί νέα πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης σε διάρκεια μικρότερη του εξαμήνου η πρόταση μομφής θα έπρεπε να είχε να κάνει με λόγο προσωπικό κατά του υπουργού.
Σημείωσε ότι η προηγούμενη πρόταση μομφής είναι όμοια με την σημερινή, καθώς καλύπτει και τους υπουργούς όταν αυτοί ασκούν κυβερνητική πολιτική, όταν είναι εκτελεστές κυβερνητικής πολιτικής. «Δεν μπορεί να παρέλυε το κοινοβουλευτικό μας σύστημα με πρόταση μομφής σε κάθε υπουργό για ανάλογη επιχειρηματολογία» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Επισήμανε επίσης ότι «η άποψη μου δεν επηρεάζεται από τις κορόνες περί πρότασης μομφής κατά του προεδρείου. Νομίζετε ότι θα φοβηθώ την πρόταση μομφής ή θα μού προκαλέσετε την απόφαση;» σημείωσε.
Σταμάτης προς Τσίπρα: Κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην μας δοθούν τα χρήματα
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου