Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Αποκαλύψεις Βαρώτσου για τους σεισμούς του 1993! - Α.Τσελέντης: «Να έχουμε το νου μας»

(10/06/2013 08:15 )

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Κορινθιακού αλλά και στον Κυπαρισσιακό έχε προκαλέσει προβληματισμό στις τάξεις των σεισμολόγων αλλά και έντονη ανησυχία στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής σχετικά με το αν οι συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις αποτελούν «προπομπό» μεγαλύτερου σεισμού.
Αλλωστε η βορειοδυτική Πελοπόννησος έχει υποφέρει στο παρελθόν από τον εγκέλαδο.
Η εφ. Πατρίς επικοινώνησε με τον σεισμολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γεράσιμο Τσελέντη, ο οποίος ήταν «λάβρος» κατά της επίσημης πολιτείας για την ανύπαρκτη σεισμική πολιτική, ενώ χτύπησε «καμπανάκι» για τα δημόσια κτίρια που δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Κ.Τσελέντη οι συνεχόμενοι μικροσεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου είναι ανησυχητικό σημάδι;

Το φαινόμενο είναι αρκετά ενδιαφέρον και προβληματίζει. Εχουμε τοποθετήσει αρκετά όργανα στην περιοχή, καθώς εκεί φιλοξενούνται μεγάλα ρήγματα όπως της Ελίκης.
Έως τώρα δεν έχουμε σεισμολογικό στοιχείο που να δείχνει ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Ωστόσο, δεν πρέπει να
.... ξεχνάμε ότι περάσαμε μια περίοδο διετούς σεισμικής «ησυχίας», ιδιαίτερα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από σεισμικό δυναμικό. Είναι καλό ορισμένες φορές να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, ώστε να εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια.
Οι απανωτοί σεισμοί δεν λειτουργούν προς την κατεύθυνση της σταδιακής εκτόνωσης;
Ασφαλώς όχι. Η εκτόνωση δεν επέρχεται με σεισμούς κάτω από 4R. Φανταστείτε ότι ένας σεισμός των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι τριάντα τρεις (33) φορές μεγαλύτερος από έναν σεισμό των τριών Ρίχτερ.

Να περιμένουμε δηλαδή ισχυρό σεισμό;
Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι πρέπει πάντα να έχουμε το νου μας για να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι. Στατιστικά, είναι πιθανό να βιώσουμε ισχυρό σεισμό το 2013. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο του 2011 στην Κρήτη.
Η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού είναι επαρκής;
Το τραγικό είναι ότι η σεισμική πολιτική στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί τελείως. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται, επαφίενται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των σεισμολογικών εργαστηρίων και των επιστημόνων που εργάζονται αδιάκοπα.
Οι πολιτικοί μας πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουν πως ό,τι έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές δεν μπαίνει σε κανένα μνημόνιο.
Έχω προσωπικά διαπιστώσει με τα ίδια μου τα μάτια σχολεία-ερείπια που φιλοξενούν τα παιδιά μας, και στην περίπτωση σεισμού θα θρηνήσουμε παιδικές ψυχές…
Ενώ εδώ και χρόνια έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου όλων των σχολείων και των δημοσίων κτιρίων, όπου συναθροίζεται πολύς κόσμος. Παρά ταύτα, δεν έχει ελεγχθεί ούτε το 10% των κτιρίων.
Αυτό που έπαθαν οι Ιταλοί στην Ακουίλα, εγώ δεν θα το κάνω!

Αποκάλυψη: Όλα όσα διαδραματίστηκαν πριν από τους σεισμούς του 1993!

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το τι διαδραματίστηκε λίγο καιρό πριν από τους φονικούς σεισμούς του 1993 στον Πύργο περιλαμβάνει το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα αγγλικά από τη Μαίρη Λαζαρίδου-Βαρώτσου, σύζυγο του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την Ηλεία για πάρα πολλά χρόνια.
Στο βιβλίο επιρρίπτονται σαφείς ευθύνες στις πολιτικές Αρχές, καθώς αγνοήσαν τις προειδοποιήσεις που συνοδεύονταν από εκτενείς αναφορές με τις προσεισμικές σειρές από τα ηλεκτρικά σήματα που κατέγραψε ο σταθμός της ομάδας ΒΑΝ στα Ιωάννινα. Ο Παναγιώτης Βαρώτσος, ύστερα από συνεργασία με τον κορυφαίο γεωλόγο Haroun Tazieff, θέλησε προτού δημοσιοποιήσει τον κίνδυνο, να ενημερώσει τις πολιτικές Αρχές, κάτι που αποδείχθηκε αποτυχημένη προσπάθεια.
Όπως αναφέρει η Μαίρη Λαζαρίδου στο βιβλίο «ο κ.Βαρώτσος απέστειλε επιστολή στην οποία έγραφε ότι η ερευνητική του ομάδα είχε συστήσει επιτροπή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και επιθυμούσε να εκφέρει άποψη για το αν πρέπει να παρθούν προληπτικά μέτρα λόγω των προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων. Ωστόσο, ο υπουργός είχε ήδη συγκροτήσει επιτροπή, αλλά με μέλη χωρίς την απαραίτητη επιστημονική ειδίκευση για να κάνει κρίσεις».

Στην επιστολή ο κ.Βαρώτσος είχε περιλάβει το επιστημονικό υλικό που αναφερόταν σε έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα που είχε σταλεί σε 22 ινστιτούτα του εξωτερικού για αξιολόγησης και εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας. Υστερα από ακόμα μια ανταλλαγή επιστολών, ο κ. Βαρώτσος δεν έλαβε ξανά νεότερες πληροφορίες από την κυβέρνηση και την απόφασή της αν θα λάβει ή όχι μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.
Ο σεισμός της 14ης φεβρουαρίου, 4,8 R, σύμφωνα με τη συγγραφέα, αντί να κινητοποιήσει τις Αρχές, οδήγησε εκ νέου σε εφησυχασμό, κάτι που οδήγησε τον Βαρώτσο στο να επισκεφθεί τον τότε δήμαρχο Πύργου Γιώργο Δημητρακόπουλο και να δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ για να ενημερώσει τον πληθυσμό.
Μιλώντας τότε την εφ. Πατρίς, ο κ.Βαρώτσος είχε συμβουλεύσει όσους έμεναν «σε σαραβαλιασμένα σπίτια, να τα εγκαταλείψουν, όπως έγινε το 1988 στο Βαρθολομιο» (19/2/93).
Μία εβδομάδα αργότερα, ο καθηγητής Σεισμολογίας, κ.Παπανικολάου συμμερίστηκε την άποψη της ομάδας ΒΑΝ για σεισμό κοντά στα 6R.

Στο βιβλίο επισημαίνεται ότι στις 24 Μαρτίου του 1993 είχε σταλεί απόρρητη επιστολή προς τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στην οποία αναφέρονταν τα προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα συνοδευόμενα από την ερώτηση αν πρέπει οι επιστήμονες να εμπιστευθούν στο κράτος τις πληροφορίες τους!
Αντί για την απάντηση που ποτέ δεν έλαβαν, όπως γράφεται ξεκάθαρα στο βιβλίο, το πρωί της καταστροφικής για τον Πύργο 26ης Μαρτίου του 1993, είδαν στις εφημερίδες «Εθνος» και «Τα Νέα» δημοσιεύματα με σεισμολόγους να καθησυχάζουν τους πολίτες του Πύργου λέγοντας ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, το φαινόμενο είναι συνηθισμένο».

Η απάντηση δόθηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας…

Μάλιστα, ο κ.Τσελέντης επιβεβαιώνει πως το απόγευμα της 25ης Μαρτίου έλαβε επίσημη επιστολή από την ομάδα ΒΑΝ σχετικά με τα ισχυρά σήματα που κατέγραψε σταθμός των Ιωαννίνων για την περιοχή της Ηλείας, σε αντίθεση με τον τότε διευθυντή του υπουργείου που διέψευδε ότι έλαβε οποιαδήποτε ειδοποίηση.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Fopan83@gmail.com

Πελοπόννησος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου