Ο κ. Νικολόπουλος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αν πρόκειται να εφαρμοσθεί ιδιαίτερη πολιτική για την αντιμετώπιση και την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Πάτρα σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν και τι ενέργειες θα γίνουν και πότε, ώστε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Ο βουλευτής Αχαΐας ερωτά τον Υπουργό γιατί η Αστυνομία δεν επενέβη αποτελεσματικά ώστε να αποτρέψει και τελικά να καταστείλει τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν και ποιος θα είναι υπεύθυνος αν χαθεί ανθρώπινη ζωή, δεδομένης της επικινδυνότητας της κατάστασης.
Στην Ερώτησή του, ο κ. Νικολόπουλος παρατηρεί ότι η τοπική κοινωνία, ζει τρομοκρατημένη από τον κίνδυνο νέων συμπλοκών ενόσω δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
«Το Υπουργείο, αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό μόνο ως ένα γενικό πρόβλημα, χωρίς να ενδιαφέρεται για την επικίνδυνη διάστασή του στην Πάτρα. Αλλά οι λαθρομετανάστες δείχνουν αποφασισμένοι για όλα. Κι όταν λέω όλα, εννοώ αυτό που αντιλαμβάνεται η τοπική κοινωνία και το αντιλαμβάνεται και η Κυβέρνηση, αλλά αδιαφορεί: Οι άνθρωποι αυτοί, για να ταξιδέψουν στην Ιταλία είναι πρόθυμοι να χύσουν αίμα, το δικό τους ή και άλλων. Καταφθάνουν στην Πάτρα σε μεγάλες ομάδες, διαβιούν ανεξέλεγκτα, περιφέρονται γύρω από το λιμάνι και μέσα στην πόλη το ίδιο ανεξέλεγκτα και ενίοτε, προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές που άλλοτε προέρχονται από την ανάγκη τους για επιβίωση και άλλοτε, από τα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος που βρίσκονται πέριξ αυτών και κερδοσκοπούν στις πλάτες τους, αλλά και στις πλάτες μιας κοινωνίας που ήδη μαστίζεται από την υπανάπτυξη, την ύφεση και τη φτώχια και δεν αντέχει άλλα δεινά. Οι Πατρινοί δεν αισθάνονται ασφαλείς μέσα στην πόλη τους! Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό!», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε:
«Πρέπει να βρει συμμάχους η ανάγκη που υποστηρίζει σταθερά η Ελλάδα, προκειμένου να βελτιωθεί ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ», ο οποίος στη σημερινή του μορφή επιβαρύνει δυσανάλογα τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν αντέχει σε επίπεδο υποδομών να αντιμετωπίζει μόνη της το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η ελληνική πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στην Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Πάτρα, δεν ζούνε πολίτες β΄ κατηγορίας. Η ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας, η ουσιαστική θωράκιση του λιμανιού με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και ο διαρκής έλεγχος των δρόμων προς την Πάτρα, ώστε οι αλλοδαποί και τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται να μη βρίσκουν εύκολη δίοδο προς το λιμάνι της πόλης, αποτελούν αποφάσεις που θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί! Γιατί δεν κάνει αυτά η Κυβέρνηση; Φοβάται ή απλώς ξέρει ότι είναι ανίκανη;».
Ο Βουλευτής Αχαΐας κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι η συμπεριφορά της στο πρόβλημα, όχι μόνο το συντηρεί αλλά καθιστά πιο επικίνδυνη την κατάσταση. Αφορμή, οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια που προκαλούνται συχνά. Ο Υπουργός, τα χαρακτηρίζει…μικροεπεισόδια που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά!
«Σε ό,τι αφορά στα επεισόδια που προκαλούνται από μη νόμιμους μετανάστες στην Πάτρα, σας ενημερώνουμε σύμφωνα με τα στοιχεία των Υπηρεσιών μας, ότι κατά περιόδους δημιουργούνται από τους μετανάστες διάφορα μικροεπεισόδια για την αντιμετώπιση των οποίων δραστηριοποιούνται άμεσα οι λιμενικές και αστυνομικές Υπηρεσίες», είπε ο Υπουργός αναφερόμενος σε επεισόδια που συνέβησαν στις αρχές Νοεμβρίου στην πύλη 7 του λιμανιού: «Η κατάσταση εκτονώθηκε μετά από λίγες ώρες με την απομάκρυνση από το σημείο συγκέντρωσης των μεταναστών, χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο».
«Αυτά ξέρουν ή αυτά νομίζουν; Καταφεύγουν στην άγνοια ή την αδιαφορία τους; Κλείνουν τα μάτια ή κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους; Ένα είναι το γεγονός και μία η απάντηση: Η Πάτρα πονάει και η κυβέρνηση… κολυμπάει στην ανικανότητά της!» σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος στηλιτεύοντας την κυβερνητική πολιτική που όπως λέει περιορίζεται σε διοικητικές παρεμβάσεις αμφιβόλου αποτελέσματος όπως το .Προεδρικό Διάταγμα 114/2010 «διαδικασία αναγνώρισης σε αλλοδαπούς και ανιθαγενείς του καθεστώτος του πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας». Κατά τον Υπουργό, «το ζήτημα αυτό αποτελούσε μια εκκρεμότητα ετών για την οποία δεχθήκαμε επανειλημμένως κριτική από τη διεθνή κοινότητα. Με τις επιμέρους διατάξεις του προεδρικού διατάγματος προβλέπεται η δημιουργία ενός ευέλικτου διοικητικού μηχανισμού αποκεντρωμένου σε όλη τη χώρα για να βοηθήσει στην ταχεία εξέταση όλων των αιτημάτων που αφορούν στις υποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας καθώς και των προσώπων που χρήζουν προστασίας κ.λπ.»
«Αυτή είναι η σπουδή της Κυβέρνησης λοιπόν. Το άσυλο. Και δεν είναι η ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης. Και για την προστασία τίνων κόπτεται; Μόνο των εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών και όχι των εξαθλιωμένων Ελλήνων; Και άραγε, από τι και ποιους χρειάζονται προστασία; Από τους απροστάτευτους Έλληνες;», κατέληξε ο Βουλευτής.
http://nikosnikolopoulos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου